Lietuvoje didės baudos už kelių eismo taisyklių pažeidimus  (26)

Į saugumą kelyje numojantys vairuotojai jau greitai turės susirūpinti. Aiškėja, kaip norima didinti baudas už važinėjimą nudilusiomis padangomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis Susisiekimo ministerijos parengtu įstatymo projektu, bus siekiama papildyti Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) 123 straipsnį taip, kad pagal jį būtų galima bausti automobilių vairuotojus, kurių padangos neatitinka Kelių eismo taisyklių reikalavimų. Pagal šį straipsnį už KET pažeidimus gresia bauda nuo 100 iki 150 Lt.

Pagal dabar galiojančią tvarką, už netinkamų padangų naudojimą policija gali skirti 40 Lt baudą. Tai didžiausia numatyta nuobauda, prasidedanti nuo 20 Lt.

Susisiekimo ministerijos atstovė Audronė Filimanavičienė anksčiau teigė, kad dabar baudos yra neproporcingai mažos ir neskatina vairuotojų naudoti tinkamas padangas.

„Sudilusio protektoriaus padangų arba padangų naudojimas ne pagal paskirtį, pavyzdžiui, vasarinių padangų – žiemą, kelia tiesioginę grėsmę eismo saugai. Šiuo metu taikoma piniginė bauda už padangų naudojimo tvarkos pažeidimus, palyginti su padangų komplekto kaina, yra neproporcingai maža. Todėl tai neveiksminga ir nekeičia tam tikrų pažeidėjų elgesio, neskatina jų pasirūpinti savo ir kitų eismo dalyvių saugumu, nekartoti analogiškų pažeidimų“, - tikino A. Filimanavičienė.

Pagal KET, padangų protektoriaus rašto gylis žiemą turi būti ne mažesnis nei 3 mm, o vasarą – 1,6 mm.

Siūlo didinti baudas ir už kitus KET pažeidimus

Susisiekimo ministerijos parengtame įstatymo projekte taip pat siūloma keisti ir daugiau ATPK straipsnių. Pavyzdžiui, remiantis ministerijos siūlymu, pakeitus 131 straipsnio 6 dalį, pėstieji už važiuojamosios dalies perėjimą ten kur draudžiama, taip pat už atšvaito neturėjimą tamsiuoju paros metu būtų baudžiami nuo 100 iki 200 Lt bauda. Šiuo metu už minėtus pažeidimus skiriama 80-140 Lt bauda.

Taip pat siūloma, kad taksi automobilių, mopedų, motociklų, triračių, lengvųjų keturračių, keturračių, galingųjų keturračių, transporto priemonių, kurių maksimali didžiausioji leidžiamoji masė didesnė negu 3,5 t, arba turinčių daugiau kaip 9 sėdimas vietas, arba vežančių pavojinguosius krovinius, vairuotojų lengvas girtumo laipsnis būtų skaičiuojamas ne nuo 0,2 iki 0,4 promilių, o nuo 0 iki 0,4 promilės. Taip pat būtų skaičiuojamas ir pradedančiųjų vairuotojų lengvas girtumo laipsnis.

Be to, už važiavimą esant draudžiamam šviesoforo signalui arba reguliuotojo gestui, už nesustojimą prieš pėsčiųjų perėją, kai to reikalauja taisyklės būtų skiriama bauda nuo 100 iki 300 Lt. Dabar maksimali piniginė bauda už šį pažeidimą yra 200 Lt.

Jeigu numatyti pakeitimai bus patvirtinti, įstatymas įsigalios šių metų liepos 1 d.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(9)
(0)
(1)

Komentarai (26)