R.Shilleris: pamirškite „bitcoinus“, štai tikras būdas pinigų revoliucijai  (2)

Lietuvių kilmės Jeilio universiteto profesiorius ir Nobelio premijos laureatas Robertas Shilleris šiandien „New York Times“ paskelbtu straipsniu „Stabilios elektroninės valiutos paieškose“ dar kartą įrodo, jog yra vienas stipriausių mūsų laikų ekonomikos mąstytojų, rašo portalas businessinsider.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors straipsnyje R. Shilleris ir toliau lieka prie savo nuomonės, kad „bitcoinai“ tėra didelis burbulas, jis visgi sutinka, kad technologija bei elektroniniai pinigai iš principo gali sukelti teigiamą pokytį finansų sistemoje.

Lietuvių kilmės mokslininkas straipsnyje prisimena Čilės 1960 m. sukurtą kvazivaliutą UF (Unidad de Fomento), kuri buvo sukurta infliacijos stebėjimui.

Infliacijos spartėjimo atveju, UF tampa vertingesnė valiuta už Čilės pesą ir tokiu būdu UF turėtojų perkamoji galia lieka nepakitusi. Už prekes, tokiu atveju, galima atsiskaityti UF - tai nepakinta kainos, o infliacija suvaldoma automatiškai.

Taigi, R. Shilleris mano, kad ir kitos šalys turėtų priimti skaitmenines UF versijas.

Siūlydamas tokią jų versiją vadinti „krepšiais“ (angl. - basket), ekonomistas mano, kad tai kiekvienam vartotojui, pirmiausia, aiškiai nurodytų onkrečią jų vertę prekėmis ir paslaugomis.

Tokios kompanijos kaip „Square“ ir „PayPal“, R.Shillerio siūlymu, galėtų leisti automatinius atsiskaitymus tokių „krepšių“ forma netgi tarptautiniu mastu, automatiškai konvertuojant krepšių vertę į skirtingas valiutas.

Galiausiai profesorius siūlo kiekvienoje šalyje sukurti kelias tokių krepšių rūšis, kurie atitiktų skirtingų gyventojų grupių reikmes - nuo jaunimo iki pensininkų.

Businessinsider.com teigimu, skaitmenizacija, išlaikydama dabartinės finansinės sistemos privalumus, gebėtų tinkamai patobulinti finansų sistemą.

Nei vienas iš šių R. Shillerio teiginių negalėtų įtikinti „bitcoinų“ šalininkų, kadangi jie tiki absoliučiai skirtinga inovacija.

Vis dėlto tai galima laikyti optimistiška pradžia, apmąstant, kaip įmanoma patobulinti jau egzistuojančią pinigų sistemą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(10)
(0)
(3)

Komentarai (2)