Išmanieji telefonai kelia rimtą grėsmę regėjimui  (5)

Aktyvūs išmaniųjų telefonų bei planšetinių kompiuterių naudotojai rizikuoja susirgti rimta akių liga, perspėja D. Britanijos oftalmologai. Pasak jų, planšetės ar išmaniojo telefono skleidžiama melsvai violetinė šviesa yra pavojinga akių tinklainei, pranešė BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Britų mokslininkų atlikti tyrimai patvirtino, kad ilgalaikis melsvai violetinės šviesos poveikis kelia didesnę nei paprastai grėsmę susirgti tinklainės makulos degeneracija. Tai geltonosios dėmės, esančios centrinėje tinklainės dalyje, kuri atsako už centrinį ryškiausią ir spalvinį regėjimą, sunykimas.

Makulos degeneracija yra vienas dažniausių regėjimo sutrikimų, kamuojančių vyresniojo amžiaus žmones. Tačiau ilgalaikis mobiliųjų įrenginių naudojimas kelia rimtą pavojų ir jaunesniojo amžiaus žmonėms.

D. Britanijos tyrėjai atkreipia dėmesį, kad ilgalaikė melsvai violetinė šviesa taip pat gali sukelti miego sutrikimus ir irzlumą. Nors tiesioginio ryšio tarp tokios spalvos šviesos poveikio ir akių ligų dar nėra nustatyta, mokslininkai tvirtina, jog laboratorinių tyrimų duomenys aiškiai nurodo tokio pavojaus riziką.

Apklausų rezultatai liudija, kad suaugęs žmogus kasdien vidutiniškai prie LCD ekranų praleidžia po 7 valandas, o maždaug pusė apklaustųjų prisipažino, kad jaučiasi nejaukiai būdami toli nuo savo telefono. 55 proc. nepriklausomų D. Britanijos oftalmologų atliktos apklausos dalyvių sakė, kad po ilgo darbo kompiuteriu ar ilgo telefono naudojimo susiduria su nemaloniais pojūčiais akyse.

Tyrimo autoriai tokiems žmonėms pataria dažniau daryti pertraukas dirbant prie LCD ekranų ir reguliariai tikrintis regėjimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(8)
(0)
(2)

Komentarai (5)