Istorinio energetikų projekto intriga: ar jis kada nors atsipirks?  (2)

Energetiniai ištekliai – bene dažniausia karinių konfliktų priežastis. Neseniai pasirodė žinių, kad karo zona tapęs Slovjanskas (Ukraina) Rusiją vilioja didžiuliais skalūnų dujų ištekliais. Nesutarimų dėl naftos ir dujų klodų tolimuose Šiaurės regionuose jau kilo tarp JAV, Rusijos ir Norvegijos. Tačiau ne visi energetiniai projektai pateisina lūkesčius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kašgano laukas vadintas istoriniu atradimu Kašgano laukas yra nuo kranto nutolusi naftos zona Kaspijos jūroje, priklausanti Kazachstanui. Ši nafta turtinga vietovė buvo atrasta 2000 metais ir laikoma vienu didžiausių atradimų per pastaruosius 30 metų. Buvo nustatyta, kad šioje vietovėje yra apie 13 milijardų barelių naftos. Juodasis auksas slypi ne sausumoje, o po vandeniu. Negana to, atšiaurios ir nepatogios darbui sąlygos pavertė šį projektą itin sudėtingu iššūkiu. CNN skelbia, kad statybos iki 2012 metų kainavo apie 116 mlrd. dolerių – manoma, kad šis projektas tapo brangiausiu pasaulyje. Todėl ekspertai kelia klausimą – ar investuojant tokius pinigus nereikėjo kiek ilgiau pagalvoti? Nuo atradimo iki gavybos – 13 metų Vienas pagrindinių Kazachstano tikslų po Sovietų Sąjungos griūties buvo rasti naujų energijos šaltinių ir taip sumažinti Rusijos įtaką. Kaspijos jūra pradėta žvalgyti dar 1992 metais, o jos tyrinėjimus skatino Kazachstano valdžia. Kelios kompanijos, bendradarbiaudamos su šalies vyriausybe, pradėjo derybas, o rimti jūros turtų tyrinėjimai prasidėjo 1997 metais. 1998 metais prie konsorciumo prisijungė dar keletas kompanijų, o 2000 metais Kašganas buvo atrastas. Kelerius metus įvairios kompanijos pirkdavo ir parduodavo savo projekto akcijų dalį, o statybų bendrovių pavadinimai vis keitėsi. Žinoma, visą tą laiką projektas buvo vystomas ir 2013 metais, vieneriais metais vėliau nei planuota, Kašganas pradėjo naftos gavybą. Kašgano teritorija siekia daugiau nei 5500 kvadratinių kilometrų ir yra padalyta į penkias dalis: Kašgano, Kalamkos, Pietvakarių Kašgano, Aktotės ir Kairano.

Projektą stabdė gamtos ir buities sąlygos

Su kokiomis problemomis susidūrė šio projekto vystytojai? Pasirodo, kad projektą branginti ir stabdyti gali labai buitiška priežastis – darbuotojų gyvenamoji vieta. 2005 metais buvo nuspręsta, kad reikia apgyvendinti darbuotojus šalia darbų vietos. Žinoma, tai galėjo pakenkti jų sveikatai, o plano pakeitimai kainavo daug laiko. Rezultatas – pradėta smarkiai atsilikti nuo darbų grafiko.

Už darbuotojų mobilumą teko mokėti. O kainos augo neatsigręždamos atgal – nuo 10 mlrd. dolerių iki daugiau nei 40 mlrd dolerių. Ir tai dar ne pabaiga.

Vamzdynų suvirintojų darbas nenutrūkdavo ir esant milžiniškam šalčiui. Na, o orui sušilus, vamzdžiai sutrūkinėjo ir dabar tiesiog reikalauja remonto.

Naftos gavybos įrangos paslaugų kompanijos „Schlumberger“ duomenimis, per pastarąjį dešimtmetį naftos tyrinėjimų ir produkcijos išlaidos išaugo 400 proc., nors naftos pardavimai išaugo tik 15 proc.

Taip yra todėl, kad lengvai išgaunamos naftos daugiau nėra. Naftos kompanijos išleidžia daugiau, kad išgautų tokį pat kiekį kaip ankščiau. Be to, rinkai dabar nereikia tiek naftos nei, tarkim, prieš kelis dešimtmečius. Todėl ekspertai klausia, ar Kašganas buvo vertas tokiu investicijų?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: EnergyMarket.lt
EnergyMarket.lt
(21)
(2)
(19)

Komentarai (2)