Kazachstano prezidentas sugalvojo, kaip pagerinti šalies įvaizdį – reikia pakeisti valstybės pavadinimą  (12)

Kazachstano vadovas Nursultanas Nazarbajevas pareiškė, kad jam nepatinka šalies pavadinimas. Diktatoriaus nuomone, galūnė „stanas“ yra daugelio šalies problemų priežastis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kazachstanas turi galūnę "stanas", kaip ir daug kitų valstybių Vidurinėje Azijoje. Tuo pat metu užsieniečiai domisi Mongolija, kurioje gyvena vos du milijonai žmonių, kurios pavadinimas nesibaigia "stanas". Galbūt reikia apsvarstyti šalies pavadinimo keitimą į „Kazachų tautą“, tačiau visų pirma reikėtų apie tai padiskutuoti su žmonėmis“, – savo interneto svetainėje rašo N.Nazarbajevas. Kaip pažymi „The Atlantic“, nuo Sovietų Sąjungos griūties Kazachstano prezidentu esantis N.Nazarbajevas šalį valdo kaip diktatorius – jame ne tik veikia vos viena partija, yra kruopščiai diegiamas prezidento asmenybės kultas. 1997 metais N.Nazarbajevas perkėlė šalies sostinę iš Almatos į nedidelį miestą stepėje Akmolą, kurį pavadino Astana (kazachų kalba tai ir reiškia „Sostinę“). Manoma, kad bendriniu žodžiu sostinė pavadinta tik laikinai, o po prezidento mirties ji bus pervadinta jo vardu.

Visos šalies pavadinimo pakeitimas – dar didesnis žingsnis, tačiau nėra negirdėtas atvejis pasaulio istorijoje.

Pavyzdžiui, Zimbabvė anksčiau vadinosi Pietų Rodezija, tačiau pavadinimą pakeitė po to, kai valdžia buvo perimta iš baltaodžių. Karinė chunta Birmoje 1989-aisiais šalį pervadino Mianmaru, nors jiems iki šiol kyla problemų su oficialiu tokio pokyčio pripažinimu.

Galūnė "stanas" yra kilusi iš persiško žodžio „šalis“, tad valstybių su šia galūne pavadinimai reiškia „Kazachų šalis“, „Uzbekų šalis“, „Afganų šalis“. Dažnai ir anglų ar vokiečių kalbose valstybių pavadinimuose pridedama galūnė "land:, kuri reiškia „kraštas“: England, Deutschland.

Tačiau dažnai galūnė "stanas" turi neigiamą konotaciją – vakariečiai juokaudami ją prideda prie išgalvotų žodžių bandydami pašiepti Vidurinę Aziją.

„The Atlantic“ žurnalisto Matto Fordo nuomone, Kazachstano pavadinimo pakeitimas jeigu ir ne padėtų, tai bent jau nepakenktų valstybei.

JAV politikai ne kartą yra painiojęsi tarp Vidurinės Azijos šalių – net valstybės sekretorius Johnas Kerry kartą suplakė Kazachstano ir kaimyninės Kirgizstano pavadinimą į Kirzachstaną.

Tačiau net jei pavadinimo keitimas ir padėtų šalies nebepainioti su kaimynėmis, tai – menkiausia kazachų problema.

Šalyje – gausu žmogaus teisių pažeidimų, o žmogaus teisių gynėjai kasmet pateikia vis prastesnes ataskaitas apie situaciją šalyje. „Freedom House“ Kazachstaną yra priskyrusi prie nelaisvų šalių. Šalyje klesti korupcija – „Transparency International“ jai kartu su Laosu ir Uganda yra skyrusi 140-ą vietą pagal korupcijos indeksą. Mongolija, su kuria savo šalį lygino N.Nazarbajevas, yra beveik 80 vietų aukščiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(0)
(1)

Komentarai (12)