10 svarbiausių „Apple“ naujienų, kurias turėtume žinoti  (10)

JAV technologijų milžinė „Apple“ pirmadienį paskelbė daug naujienų: pristatė rudenį pasirodysiančių naujų operacinių sistemų „iOS“ ir „Mac OS X“ pakeitimus bei turbūt svarbiausius atnaujinimus per visą „iOS“ egzistavimą. Šias naujoves vertina mobiliųjų programų kūrėjų kompanijos „Lemon Labs“ vadovas Tomas Dirvonskas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot jo, naujienos paskelbtos San Franciske vykusioje konferencijoje WWDC (angl. Worldwide Developer Conference) greitai atsidurs kiekvieno iš mūsų kišenėje.

„Pirmadienį „Apple“ pažertas naujienas daugelis pasaulio programų kūrėjų, tarp jų ir mūsų programuotojai, sutiko aikčiodami. Tai tikriausiai yra geriausi, ar bent jau labiausiai pastebimi atnaujinimai per visą „Apple“ mobiliosios operacinės sistemos „iOS“ egzistavimą ir dalis jų buvo netikėti. Žinoma, užtruks šiek tiek laiko, kol visus „iOS 8“ pakeitimus pamatysime telefone, tačiau jie tikrai bus pastebimi eiliniam vartotojui ir sukurs patogesnę ir žaismingesnę aplinką“, – prognozavo T. Dirvonskas.

T. Dirvonskas trumpai apžvelgia 10 svarbiausių naujienų „Apple“ stovykloje, ir prognozuoja, kaip jos pakeis technologijų rinką.

Vartotojams pastebimi atnaujinimai

 

Sveikatos rinkinys (angl. „Health kit“).

„Apple“ apjungia daugybę sveikatos ir sporto programų į vieną centrą. „Apple“ automatiškai perduos duomenis apie vartotojo širdies darbą, ir šie gaus pranešimą, jei pavyzdžiui, širdies ritmas nukryps nuo įprastų normų. „Apple“ žengia link sveikatos sistemos skaitmenizacijos ir diagnozių liberalizavimo.

Paieška telefone (angl. „Spotlight search“).
„Apple“ tiek „iOS“, tiek „Mac OS X“ operacinėse sistemose atnaujino paieškos galimybes. Nuo šiol vartotojai tiesiog paieškoje galės rasti informaciją iš žemėlapių, programų, artimiausių restoranų ar straipsnį iš „Wikipedia“. „Apple“ taip sutrumpina paiešką vartotojui ir iš šios grandinės eliminuoja „Google“.

„iMessage“ atnaujinimas.
„Apple“ pristatė jau šiandien populiarų žinučių programėlių („WhatsApp“, „Viber“) funkcijas, kurios leidžia skelbti buvimo vietą, pridėti nuotraukų, keisti grupinių pokalbių pranešimų nustatymus. Tikėtina, kad „Apple“ nori padidinti konkurenciją šioje rinkoje, tačiau „iMessage“ konkuruoti su kitais žaidėjais jiems bus labai sunku.

Greitas spausdinimas (angl. „quick type“).
Nuo šiol „Apple“ klaviatūra, analizuodama vartotojo rašymo įpročius, pasiūlys vieno mygtuko paspaudimu įterpti tinkamiausią žodį, arba net padės greitai atsakyti į gautą SMS (pvz.: Jei gavote klausimą „Šiandien vakare į kiną ar vakarienės?“ „Apple“ siūlomi pasirinkimai atsakančiam bus „Į kiną“ bei „Vakarienės“ ir tinkamiausią galės pasirinkti vartotojas vienu mygtuko paspaudimu. Tikėtina, internete atsiras krūva juokelių, kaip „Apple“ siūlo nelogiškus paaiškinimus, bet tai gera pradžia dirbtinio intelekto link.

Skambučiai iš kompiuterio ir planšetinio kompiuterio naudojant „iPhone“.
Jei būsite šalia kompiuterio ir Jums skambins į telefoną, galėsite atsiliepti tiesiog kompiuteryje. Taip pat bus galima ir siųsti/gauti SMS žinutes. Tikėtina, kad „Apple“ dar labiau stengiasi vartotoją pripratinti prie savo ekosistemos bei eliminuoti konkurentus.

Dalijimasis su šeima (angl. „family sharing“).
Penki šeimos nariai galės dalytis programomis, viena kreditine kortele, o vaikams perkant žaidimus, tėvai į savo telefoną gaus prašymą patvirtinti – daugiau jokių netikėtų išlaidų.

Piršto atspaudas.
Nuo šiol programose bus galima naudoti piršto atspaudo funkciją savo programėlėse. Tikėtina, kad tai bus labai patogi funkcija bankų svetainėse.

Valdikliai (angl. „Widgets“).
Galimybė iškelti tam tikras programėlių funkcijas į pranešimų centrą („notification centrą“). Pavyzdžiui: matyti pasirinktą prekę aukcione ir ją pirkti net neatsidarius pačios programos. Arba gauti karščiausią informaciją apie sporto varžybas. Šie valdikliai bus matomi net užrakinus telefoną.

 

Programų kūrėjams pastebimi atnaujinimai

Nauja programavimo kalba (angl. „Swift“).
Labiausiai netikėta naujiena. „Apple“ pristatė naują programavimo kalbą, kuri gali būti vadinama ateities programavimo kalba. Joje galima realiu laiku matyti pakeitimus, kalba taip pat bus daug paprastesnė. Tikėtina, jog sumažės barjeras tapti programuotoju, tad turėtų padaugėti „iOS“ programuotojų, taip pat nekokybiškų programų „App Store“. Konkurencija šioje vietoje pageidaujama ir net „Android“ programuotojai nekantrauja išbandyti naująją „iOS“ programavimo kalbą.

Programų bendravimas tarpusavyje.
Iki šiol visos programos buvo atskirtos viena nuo kitos, norint naudoti vienos funkcijas, tekdavo ją uždaryti ir atidaryti kitą. Dabar galima bus galima duomenis perkelti iš vienos programos į kitą, neuždarant programos.

„Apple“ paviešino pirmadienį vykusio konferencijos WWDC 2014 pristatymo vaizdo įrašą, kurio metu pristatė naujausias operacines sistemas: „iOS 8“ ir „OS X Yosemite“. Įrašą galima pamatyti oficialioje renginio svetainėje arba per „Apple TV“, pasirinkus „Apple Events" kanalą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(40)
(14)
(26)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: