Slaptas įrodymas tiesia kelią į pasaulį be atominių ginklų  (4)

Kriptografų sugalvotas matematinis triukas galėtų būti pagrindinis branduolinio nusiginklavimo įrankis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabartinės nusiginklavimo sutartys riboja turimų ir parengtų naudojimui branduolinių galvučių skaičių. Būsimos sutartys gali taip pat apriboti saugomas, bet šalis gali pastatyti netikrą saugojimo centrą ir sunaikinti jos raketas, o tikrų galvučių nepaliesti.

Radiacijos skeneriai gali patikrinti, kad nenaudojama kovinė galvutė tikra, tačiau taip būtų atskleidžiamos ir slaptos detalės, o šalys to daryti nėra linkusios. „Ekspertas gali pažvelgti į radiacijos „parašą“ ir iš esmės atgalinės inžinerijos būdu atkurti dizainą,“ sako Alexanderis Glaseris iš Princetono universiteto.

Ieškodami būdo, kaip patikrinti sunaikinimui pažymėtų kovinių galvučių tikrumą, neatskleidžiant valstybinių paslapčių, Glaseris ir kolegos pasitelkė matematinį metodą, galintį įrodyti, kad kažkas yra tiesa, neatskleidžiant, kodėl tai yra tiesa.

Kriptografai sugalvojo tokius „nulinio žinojimo įrodymus“ devintajame XX a. dešimtmetyje. Norėdami suprasti, kaip tai veikia, įsivaizduokite du puodeliu, kuriuose yra po tiek pat rutuliukų, x. Norėdami kam nors įrodyti, kad abiejuose yra x rutuliukų, pirmiausia paimami du kibirai, kuriuose yra po 100-minus-x rutuliukų: tai vadinamos puodelių „inversijos“. Tada tikrintojas sumaišo kiekvieną pradinį puodelį su atsitiktinai pasirinktu kibiru: tada ir tiktai tada, jei puodeliai buvo vienodi, galutiniuose, sumaišytuose kibiruose bus po 100 rutuliukų. Tačiau tikrintojas niekaip negali žinoti, koks buvo x.

Kaip tai gali būti pritaikyta branduolinėms bomboms? Skenuojant kovines galvutes neutronais, skysčio pripildytame detektoriuje gaunamas tam tikras burbuliukų raštas. Jis parodo, ra galvutė tikra, tačiau išduoda galvutės struktūrą. Tad Glaserio komanda panaudojo simuliacijas, kad parodytų, jog iš anksto įkėlus atvirkštinius burbuliukų raštus ir tada atliekant skenavimą, struktūra neišduodama. Jie sako, kad atliktas toks pat dviejų identiškų raketų – parengtos naudojimui ir iš sunaikinimui skirtos stirtos – skenavimas būtų laikomas įrodymu, kad saugoma raketa yra tikra, kadangi vargu, ar valstybės laikys parengtas naudojimui netikras kovines galvutes (Nature, DOI: 10.1038/nature13457).

Dar reikia atlikti daug darbų, bet Davidas Cliffas iš VERTIC, padedančios tikrinti tarptautinius įsipareigojimus, nusiteikęs optimistiškai. „Tai galėtų atverti visiškai naują branduolinių ginklų kontrolės sutarčių skirsnį.“


Jacob Aron
New Scientist № 2975

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(16)
(1)
(15)

Komentarai (4)