Mokslininkai pasiūlė būdą, kaip oru perduoti elektros energiją  (0)

Fizikai iš JAV ir Vokietijos sugalvojo metodą, kuris potencialiai gali perduoti elektros energiją oru, jei atstumas neviršija 10 metrų. Savo tyrimo rezultatus autoriai publikavo žurnale Optica, tuo tarpu su sutrumpinta darbo versija galima susipažinti Arizonos universiteto (JAV) puslapyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norėdami perduoti elektros energiją oru, mokslininkai sukūrė sistemą iš dviejų elektrodų ir femtosekundinio lazerio. Pastarasis sukurdavo labai ploną plazminį siūlą tarp dviejų elektrodų.

Pagrindinė problema, su kuria susidūrė mokslininkai – tai plazminio siūlo išlaikymas, kadangi elektromagnetiniai impulsai, kuriuos spinduliuoja femtosekundinis lazeris, trunka vos keletą dešimčių femtosekundžių.

Siekdami pašalinti kilusią problemą, mokslininkai pasinaudojo nanosekundiniu lazeriu, kurio impulsų trukmė yra milijonus kartų didesnė. Tokio lazerio spinduliavimas sustiprindavo ir palaikydavo plazminį siūlą stabilioje būsenoje.

Elektros energijos perdavimo oru, pasitelkiant lazerių sukuriamus plazminius siūlus, idėja buvo iškelta dar XX a. 8 dešimtmetyje. Ateityje mokslininkai planuoja panaudoti mikrobangų spindulius vietoj nanosekundinio lazerio gaunamo spinduliavimo. Tai padės efektyviau pašildyti plazminį siūlą ir perduoti elektros energiją oru didesniais atstumais.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(14)
(0)
(14)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: