Pasaulinė ginklų prekybos ataskaita: Rusijai pagal prekybos apimčių didėjimą nėra lygių pasaulyje  (6)

Rusijos karinio pramoninio komplekso (KPK) kompanijos 2013 metais padidino pardavimus 20 proc. ir yra vienintelės pasaulyje tarp stambiausių ginklų gamintojų, kurios padarė tokį didelį šuolį, teigia Rusijos laikraštis „Kommersant“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Leidiniui pavyko iš anksto susipažinti su skelbiama kasmetine Stokholmo tarptautinio taikos problemų tyrimo instituto (Stockholm International Peace Research Institute – SIPRI) ataskaita, kurioje pateikiamos šimto stambiausių pasaulio ginklų gamybos kompanijų pardavimų apimtys 2013 metais.

Į pirmąjį stambiausių ginklų gamintojų šimtuką pateko 10 Rusijos kompanijų – viena daugiau, negu 2012 metais. Ekspertų vertinimu, pernai joms teko 20 proc. šio šimtuko pagamintų ginklų ir suteiktų paslaugų apimties pinigine išraiška – 31 mlrd. dolerių.

SIPRI duomenimis šimto stambiausių pasaulio ginklų gamintojų apyvarta 2013 metais buvo 402 mlrd. dolerių(neskaitant Kinijos kompanijų, kadangi apie jas trūksta duomenų). Tai yra 2 proc. mažiau, negu 2012 metais. Penkias pirmąsias vietas SIPRI reitinge, kaip ir 2012 metais, užima JAV kompanijos: „Lockheed Martin“, „Boeing“, „BAE Systems“, „Raytheon“ ir „Northrop Grumman“.

Kaip skelbiama ataskaitoje, JAV ir Kanados KPK kompanijų eksporto apimtys 2013 metais ir toliau mažėjo.

Prancūzijos ginklų pardavėjai šiek tiek padidino pardavimų apimtis, britai išlaikė turimas pozicijas, italų ir ispanų eksporto apimtys sumažėjo. Labiausiai sumažėjo Italijos kompanijų pardavimų apimtys (virš 15 proc.).

JAV kompanijų pardavimai sumažėjo daugiau kaip 5 procentais.

SIPRI ataskaitoje išskirta ir „naujų tiekėjų“, patekusių į 2013 metų šimtuką, kategorija. Tarp šioje kategorijoje paminėtų ginklų gamybos kompanijų yra Brazilijos, Indijos, Pietų Korėjos, Turkijos ir Singapūro atstovių. Šioms naujoms ginklų tiekėjoms tenka apie 3,6 proc. pardavimų apimties. Bet kai kurių iš jų augimas daro įspūdį – pavyzdžiui, Pietų Korėjos „Korean Aerospace Industries“ pardavimus padidino 13 procentų.

Tuo tarpu laikraščiui „Kommersant“ šaltiniai karinėse žinybose tvirtina, kad Rusijos ginklų gamintojų realios pardavimų apimtys yra netgi didesnės už tas, kurias nurodė SIPRI.

„Jie naudoja informaciją, gaunamą iš atvirų šalinių, mes gi savo darbe remiamės neskelbiamais duomenimis, neretai su grifu „slapta“, - paaiškino laikraščiui pašnekovas iš RF karinio techninio bendradarbiavimo sistemos.

Rusijos kariniai ekspertai pareiškė nesitikintys, kad 2014 metais situacija pasikeis. Galimą ginklų prekybos nuosmukį jie prognozuoja kitais metais, siedami tai su sankcijomis ir biudžeto sekvestru (kai kurių valstybinio biudžeto straipsnių ar visų biudžetinių išlaidų mažinimu arba apribojimu - red.).

Pasak „Kommersant“ šaltinio Rusijos vyriausybėje, Maskva nesiruošia pasirašyti gruodžio 24 dieną turinčios įsigalioti tarptautinės sutarties dėl prekybos ginklais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(4)
(2)

Komentarai (6)