Ukraina neteko Donecko oro uosto: kokios bus pasekmės?  (0)

Ne vieną mėnesį separatistų atakas atmušinėję Donecko oro uosto gynėjai traukiasi. Tai, kas liko iš oro uosto primena Mėnulio paviršių – visų artilerijos išmuštų kraterių ir nesuskaičiuosi. Ukrainiečių kariai jau vadinami ne tik legendiniais kiborgais, bet ir lyginami su 300 spartiečių, kritusių kovoje su galingesniu priešininku. Tačiau dabar Ukrainai bus svarbios ne tik legendos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainiečiai jau nuo trečiadinio pamažu pripažįsta, kad Donecko oro uostas krito. Ilgus mėnesius reguliariųjų pajėgų bei savanorių laikytas kadaise svarbus strateginis taškas Ukrainos Rytuose jau kurį laiką buvo tapęs šių laikų Stalinigradu, Vukovaru, Monte Kasinu: visiškai sugriauta tvirtove, kurios išlaikymas ar užėmimas turėjo svarbią simbolinę reikšmę. Būtent todėl jau dabar pasipylė kalbos apie „oro uosto didvyrius“, jų auką, kad šis Ukrainos pajėgų atsitraukimas nuo Donecko oro uosto tėra taktinis žingsnis ir visai ne pralaimėjimas, o moralinė pergalė, prilygstanti Pilėnų gynybai. Ukrainiečiai ir jų karšti rėmėjai negailėjo liaupsių „kiborgais“ pramintiems oro uosto gynėjams ir pasakojo istorijas apie „sutraiškytą Rusijos specnazą“, apie šimtus, net tūkstančius prie oro uosto žuvusių prorusiškų separatistų bei elitinių Rusijos karių. Tačiau kodėl iš tikrųjų ukrainiečiai taip aršiai gina griuvėsiais virtusią teritoriją ir kokios bus šio mūšio pasekmės Ukrainai? Strateginė oro uosto reikšmė Principai, užsispyrėlių charakteris – iš pirmo žvilgsnio šios priežastys ukrainiečius vertė laikytis įsikibus Donecko oro uoste. Ten buvę kariai tikino, kad jeigu ne jie, jeigu ne čia, oro uoste, tai prorusiški separatistai nukeliaus iki Kijevo. Šiuose žodžiuose galima įžvelgti daug teisybės, bet ir kartu karčių emocijų. Karo siaubas, sumišęs su juodu, makabarišku „kiborgų“ humoru Ukrainai ir pasauliui priminė, apie ten kariaujančiųjų jausmus. Tačiau atmetus jausmingas emocijas, kurios, regis, liesis dar kurį laiką, lieka šaltas išskaičiavimas: o kas iš to? Dar 2014-ųjų gegužės 26-ąją keli šimtai gerai ginkluotų separatistų įžengė į Donecko oro uostą ir užėmė kelis pastatus. Taip separatistai stengėsi įtvirtinti taip vadinamą apsišaukėlių „Donecko liaudies respubliką“. Praradę oro uostą ukrainiečiai rizikavo netekti viso Donbaso regiono. „Tai buvo strateginės reikšmės dalykas. Kaip ir Luhansko oro uostas. Jeigu separatistai būtų užėmę oro uostus, jie būtų gavę paramą oru iš Rusijos. Separatistai būtų nedelsiant pranešę „apie kelių narsių Ukrainos pilotų perėjimą į Donbaso ir Luhansko patriotų pusę kartu su savo karo lėktuvais“, ir būtų sukūrusi neva savas oro pajėgas, kurios būtų dislokuotos Donecko ir Luhansko oro uostuose. Aišku, ta aviacija būtų Rusijos, bet pabandyk įrodyti“. Tas pats su bei netoli Slovjansko esančiomis milžiniškomis ginklų saugyklomis – jei separatistai būtų sugebėję juos užimti, jie ne tiek būtų galėję pasinaudoti jų turiniu, bet ir pati Rusija tuomet būtų galėjusi tiekti jiems ginkluotę kartu su ekipažais, o būtų aiškinama, esą čia iš sandėlių, – dar prieš Donecko oro uosto mūšio baigtį pasakojo karo Ukrainoje eigą stebintis apžvalgininkas Audrius Bačiulis.

Tačiau separatistams neišdegė – ultimatumą jiems įteikę ukrainiečių parašiutininkai sulaukė šūvių ir smogė atgal visa jėga: Ukrainos pajėgos per vieną parą užėmė Donecko oro uostą, nukovė dešimtis separatistų – likę paspruko ir negrįžo į oro uosto teritoriją iki pat šių metų rugsėjo pabaigos.

Rugsėjo 28-ąją – praėjus beveik mėnesiui po kruvinų ukrainiečių nesėkmių, įsidrąsinę separatistai vėl puolė Donecko oro uostą. Bandė jį užimti kelis mėnesius, bet iki šiol – nesėkmingai.

Pliekta iš visų įmanomų ginklų – nuo automatų papliūpų iki sunkiosios artilerijos ir raketų salvių. Galiausiai tankų ugnimi sunaikintas mūšio simboliu tapęs oro uosto kontrolės bokštas, detonuotos atraminės naujojo terminalo kolonos. Iš dar prieš kelerius metus žvilgėjusio ir regiono pasididžiavimu laikyto simbolio Donecko oro uostas virto niūria griuvėsių krūva.

Ukrainiečių valios simbolis

Tačiau būtent šioje krūvoje mėnesius alkani, nuolat apšaudomi laikėsi įsitvirtinę ukrainiečiai. Ką jie ten veikė, jei bombų, minų ir sviedinių išartame nusileidimo take jau seniai negali leistis jokie lėktuvai? Ir kam tuomet tokios griuvėsių krūvos reikia separatistams, kurie niekaip nesugebėjo užimti teritorijos. Panašu, kad net ir dabar, ukrainiečiams pasitraukus iš paties oro uosto likučių, separatistai savo tikslo iki galo taip pat nepasiekė.

Anot A.Bačiulio, norėdami užimti oro uostą, tik dalį jo kontroliuojantys separatistai pirmą turėjo užimti kelias aplinkines gyvenvietes, kurios, lyg atraminiai punktai saugo oro uostą – tarp jų Amvrosijevką ir Peskus.

Kone nuolat apšaudomuose Peskuose buvo įrengta aprūpinimo bazė – siaura gyvybės arterija oro uosto gynėjai aprūpinami šaudmenimis, maistu, medikamentais. Peskus separatistai taip pat mėgino šturmuoti, bet nesėkmingai.

Mat šiuos atraminiuose taškuose buvo įrengta ir „oro uosto didvyrius“ nesyk gelbėjusi ukrainiečių artilerija, kurios pabūklai ištaškė ne vieną separatistų ataką.

Anot apžvalgininko, jau kurį laiką tebuvo likusi daugiau psichologinė Donecko oro uosto mūšio reikšmė – tai buvo Ukrainos karių didvyriškumo ir nenugalimumo, nepalaužiamumo simbolis.

Separatistai pajėgas perims kitur?

Taip, tradiciškai ukrainiečiai mėgsta kariauti ir yra geri kariai, ypač gynyboje. Vis dėlto strategiškai Donecko oro uosto laikymas yra rakštis, nes siurbia jėgas. Bet ne tik ukrainiečių – šis mūšis buvo svarbus ir separatistams, kurie prieš oro uostą metė dideles pajėgas.

Tiesa, iki šios savaitės oro uostą puldinėjo tik nedidelės separatistų grupelės. Būtent jos mestos į mūšį, siekiant nuleisti kraują tarpusavio varžybose.

„Pavyzdžiui „Motorolos“ (maskviečio Arsenijaus Pavlovo – buvusio jūrų pėstininko ir automobilių vagies) ir „Givio“ (surusėjusio gruzino) gaujos.

Donecko liaudies respublikos lyderis Aleksandras Zacharčenka turi mieste pora gaujų ginkluotų atvykėlių „marozų“. Ką su jais daryti?

Kareivinėse jų nepalaikysi, drausmės nulis, vietiniams nepavaldūs. Jeigu jų nuolat nesiundyti į oro uostą, tai bus toks galvos skausmas, kad teks patiems eiti su jais kariauti“, – dar gruodžio mėnesį teigė A. Bačiulis, priminęs, kad kol kas ukrainiečiai elgiasi apdairiai.

Vis dėlto, jau tada apžvalgininkas perspėjo, kad jeigu Rusijos remiami separatistai sugalvotų pereiti į puolimą Donecko oro uoste, jo netekimas taptų ne tik skaudžiu simboliniu smūgiu ukrainiečiams, bet ir strateginiu pralaimėjimu – kariauti ištroškę separatistai galėtų būti permesti į kitas vietoves, pavyzdžiui prie Mariupolio, kurį vis dar laiko ukrainiečiai.

Be to, Donecko oro uosto puolimas gali tapti tik apgaulingu manevru. Esą daugelis pamiršta Debalcevo kyšulį – nusistovėjus fronto linijai tarp separatistų kontroliuojamų Horlivkos ir Pervomajsko įsirėžęs ukrainiečių ruožas yra itin pažeidžiamas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Vaidas Saldžiūnas
(38)
(19)
(19)

Komentarai (0)