Ką verta žinoti apie spinduliavimą: išmanusis telefonas „šokdina“ magnetinę rūdą (Video)  (9)

Beveik prieš metus pasakojome apie Vilniaus Gedimino technikos universiteto profesoriaus Prano Baltrėno kartu su doktorantu Raimondu Buckumi pradėtą tyrimą, kurio metu buvo atliktas mobiliojo ryšio elektromagnetinės spinduliuotės tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena iš mokslinio darbo užduočių buvo bandymai išsiaiškinti, kokia elektromagnetinė spinduliuotė veikia žmogų kalbant mobiliuoju metu. Tiriant 900, 1800 MHz dažniu veikiančius mobiliuosius telefonus nustatyta, kad elektromagnetinė spinduliuotė padidėja sujungimo momentu, taip pat priklausomai nuo to, kurioje vietoje skambinama.

„Sujungimo metu padidėja laukai ir gali viršyti normas. Tačiau jei telefonas įdėtas į kišenę, tai laukų dydis yra minimalus ir neviršija leistinų normų“, - tuomet aiškino profesorius.

Po tokių tyrimo rezultatų P. Baltrėnas teigė, kad skambučio sujungimo metu telefoną būtų geriau laikyti 30 cm nuo ausies.

Visgi dažnam mūsų labai sunku įsivaizduoti, ką reiškia tas elektromagnetinės spinduliuotės padidėjimas ir kokį realų poveikį toks magnetinis laukas gali sukelti aplinkiniams objektams.

Tą iš dalies labai vaizdžiai iliustruoja prieš kelias dienas Youtube patalpintas mėgėjiškas video siužetas, kuriame nufilmuota, kaip sujungimo momentu elektromagnetinė spinduliuotė veikia už kelių centimetrų esančią magnetinę rūdą. 

Ar panašus rezultatas būtų pridėjus prie rūdos kito gamintojo telefoną, lieka neaišku.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(55)
(86)
(-31)

Komentarai (9)