„Kaspersky Lab“ glaudžiai susijusi su Rusijos slaptosiomis tarnybomis  (15)

„Kaspersky Lab“ išplatino jau ne vieną tyrimą apie valstybines JAV, Didžiosios Britanijos ir Izraelio šnipinėjimo kampanijas, tačiau apie analogiškas Rusijos programas nutylima, rašo „Bloomberg“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-03-23 „Kaspersky Lab“ glaudžiai susijusi su Rusijos slaptosiomis tarnybomis  (15)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bendrovė „Kaspersky Lab“ parduoda saugos programinę įrangą, tarp jų ir antivirusines programas, kurias rekomenduoja JAV kompiuterių pardavėjai. Maskvoje įsikūrusi bendrovė pasaulyje pagal įplaukas tarp saugos bendrovių užima šeštąją vietą. 2013 m. jos pajamos siekė 667 milijonus. Jos įkūrėjas Eugenijus Kasperskis yra dirbęs KGB, o 2007 vienoje iš Japonijoje vykdytų reklaminių kampanijų pasirinko šūkį „Kriptografijos specialistai iš KGB“. Tačiau tąkart „Kaspersky Lab“ greitai pakeitė pardavimo taktiką. Nuo 2012 m. bendrovė pakeitė veiklos kryptį. Tada aukšti pareigūnai paliko biurus arba buvo atleisti, jų darbą keitė artimai su Rusijos kariuomene arba slaptosiomis tarnybomis susiję žmonės. Kai kurie iš tų žmonių aktyviai prisidėjo prie kriminalinių tyrimų, kuriuos vykdė FST, ir suteikė jai priėjimą prie 400 tūkst. klientų duomenų. Apie tai „Bloomberg“ teigia šeši buvę arba esami „Kaspersky Lab“ darbuotojai, kurie, baimindamiesi represijų, atsisakė nurodyti savo tapatybę. „Kaspersky Lab“ ir Rusijos artumas kyla aukščiausioje grandyje – jeigu E.Kasperskis niekur nekeliauja, jis retai kada praleidžia sauną su grupe žmonių (5 ar 10), tarp kurių paprastai būna ir Rusijos slaptųjų tarnybų darbuotojų. Duodamas interviu E. Kasperskis sakė, kad tai tik draugiški visuomeniniai susitikimai. E.Kasperskis tikina, kad pareigūnai negali gauti priėjimo prie jo bendrovės duomenų ir kad dėl padidėjusio spaudimo jis neturi demonstruoti lojalumo Vladimirui Putinui. „Aš nesu tinkamas žmogus pokalbiui apie Rusijos realijas, nes aš gyvenu kibererdvėje“, – sako E. Kasperskis.

„Kaspersky Lab“ išpublikavo aibę tyrimų, kurių metu buvo nagrinėjamas tariamas elektroninis JAV, Didžiosios Britanijos ir Izraelio vyriausybių šnipinėjimas, tačiau apie Rusiją tokių tyrimų beveik nėra.

Vasario mėnesį „Kaspersky Lab“ paviešino itin detalų tyrimą, kuriame buvo aprašoma programišių grupės „Equation Group taktika. Grupuotė taikėsi į Rusiją, Iraną, Pakistaną ir, pasak saugos bendrovių atstovų, buvo susijusi su JAV Federaline saugumo tarnyba. Tačiau „Kaspersky“ analitikai neatliko panašių tyrimų apie Rusijos ryšius su rafinuota šnipinėjimo programa „Sofacy“, kuri šnipinėjo NATO ir Rytų Europos valstybes.

„Kaspersky Lab“ yra pati iškiliausia kibernetinės saugos bendrovė, dirbanti su Rusijos vyriausybe. Dauguma didžiųjų saugos bendrovių tam tikrame lygyje bendradarbiauja su JAV vyriausybe. Bet kokie ryšiai su vyriausybėmis visoms saugos bendrovėms apsunkina galimybes parduoti savo produktus.

„Kaspersky Lab“ ryšiai su Rusija tapo labai glaudūs bendrovėje nuvilnijus dviem vadovų kaitos bangoms, „Bloomberg“ sakė keturi ten dirbę darbuotojai. Pirmoji buvo 2012 m., kai Rusijos saugos bendrovė sužlugdė partnerystę su Grinvičo investicine įmone „General Atlantic“.

Po to verslo pareigūnas Garry Kondakovas įmonės viduje išplatino el. laišką, kuriame buvo rašoma, kad nuo tada aukščiausias pareigas įmonėje užims rusai ir kad tarybos susirinkimuose bus kalbama rusiškai, o ne angliškai. El. laišką sako matę du žmonės . „Kaspersky Lab“ apskritai neigia, kad toks laiškas buvo išsiųstas.

2014 m., po to, kai vyresnieji vadovai paprašė E.Kasperskio paskirti naują vadovą ir tapti tarybos pirmininku, šis juos atleido.

Trys iš dirbusių arba tebedirbančių „Kaspersky“ sako, kad vyriausiasis teisininkas Igoris Chekunovas, kuris reguliariai dalyvauja susitikimuose pirtyje, yra pagrindinis su Rusijos vyriausybe dirbantis žmogus.

Nuo 2013 m. jis vadovavo dešimties specialistų komandai, kuri tyrė vartotojų duomenis iš kibernetines atakas patyrusių klientų ir tiekė techninę paramą FST ir Rusijos slaptosioms tarnyboms. Duomenis komanda gali pasiekti tiesiai iš bet kurios jos sistemos.

Nors „Kaspersky Lab“ Šiaurės Amerikos vykdomasis direktorius Christopheris Doggettas tikina, kad duomenys yra anonimiški, du „Kaspersky“ darbuotojai sako, jog jie gali būti pakeisti taip, jog būtų išgauta informacija iš individualių kompiuterių ir kad jie buvo naudojami norint padėti FST tyrimams. Apie I.Chekunovą viešai neskelbiama beveik jokios informacijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(38)
(1)
(36)

Komentarai (15)