Pokštininkams sunkūs laikai: Rusijos cenzoriai uždraudė memus  (2)

Rusijos telekomunikacijų ir žiniasklaidos priežiūros tarnyba „Roskomnadzor“ šios šalies piliečiams priminė, kad ne visi juokai yra juokingi. O nejuokingai juokaujantiems internete vietos nėra.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarnyba nurodė, kad internete draudžiama skelbti vadinamuosius memus (nuotraukas su šmaikščiais prierašais), kuriuose šaipomasi iš konkrečių žmonių. Šis draudimas ypač aktualus įžymybėms ir šalies politikams, apie kuriuos interneto „troliai“ yra sukūrę daugybę pašaipių iliustracijų.

„Tokie naudojimo atvejai pažeidžia įstatymus, saugančius privačius duomenis, ir žemina viešųjų asmenų garbę, orumą bei jų verslą“, – paskelbė „Roskomnadzor“. Tai galioja ir konkrečius asmenis parodijuojantiems socialinių tinklų profiliams bei tinklalapiams.

Išaiškinimas pateiktas sulaukus Maskvos teismo, kuris nagrinėjo Rusijos atlikėjo Valerijaus Siutkino skundą, prašymo. Dainininkas į teismą padavė jį įžeidusį tinklalapį. Teisėjas priėmė atlikėjui palankų nuosprendį, tačiau paprašė „Roskomnadzor“ patikslinti asmeninius duomenis ginančių įstatymų apibrėžimus.

Asmenys, kuriems neįtinka internete paskelbti paveikslėliai su jų atvaizdu, gali kreiptis į „Roskomnadzor“ arba tiesiai į teismą. Jei tinklalapiai atsisakys pašalinti turinį, prieiga prie jų Rusijoje bus užblokuota.

Tiesa, patys interneto cenzoriai „trolių“ gaudyti neketina – dėl netinkamo turinio turės kreiptis pačios įžymybės. Belieka tikėtis, kad Vladimiras Putinas tuo neužsiims, antraip rusai gali netekti prieigos prie daugybės populiarių svetainių...

„Roskomnadzor“ veikia dar tik keletą metų, tačiau jau spėjo pagarsėti žodžio laisvę mažinančiais sprendimais. 2012 metais šiai institucijai buvo nurodyta sudaryti Rusijos interesų neatitinkančių tinklalapių juodąjį sąrašą ir šalyje buvo užblokuota prieiga prie daugiau nei 180 svetainių. O praėjusiais metais Rusijoje buvo priimtas įstatymas, numatantis, kad daugiau nei 3 tūkst. skaitytojų turintys tinklaraštininkai privalo užsiregistruoti „Roskomnadzor“. Taip pat šis įstatymas reikalavo, kad socialinių tinklų duomenys būtų saugomi Rusijos teritorijoje ir valdžia turėtų prieigą prie jų bet kuriuo metu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(24)
(2)
(22)

Komentarai (2)