Kodėl telefono kameros negalima vertinti tik pagal megapikselių skaičių?  (18)

Šeštos kartos „iPhone“ turi 8 megapikselius, o „Samsung Galaxy S6“ – šešiolika, tačiau jų nuotraukų ryškumas ir gilumas yra labai panašūs. Kodėl nuotraukos panašios nepaisant du kartus besiskiriančio megapikselių skaičiaus, aiškina Businessinsider.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dauguma žmonių įsitikinę, jog didesnis megapikselių skaičius reiškia geresnę nuotraukų kokybę. Prie to prisideda ir išmaniųjų telefonų gamintojai, kurie reklamuodami telefonus megapikselių skaičių pasitelkia kaip esminį parametrą.

Teoriškai, daugiau megapikselių turėtų reikšti gilesnį vaizdą – visai kaip mozaikoje, kur daugiau dalių leistų sukonstruoti detalesnę mozaiką. Tačiau tai nėra visiškai tiesa. Pikseliai ant jūsų fotoaparato jutiklio skirti tam, kad sugertų šviesą. Kuo didesnis jutiklis, tuo daugiau pikselių jis palaiko. O tai nulemia raiškesnes, geresnės kokybės nuotraukas.

Tačiau kuo daugiau pikselių įdedama į jutiklį, tuo mažesni jie turi būti, kad tilptų į patį jutiklį. Ir kuo mažesni pikseliai, tuo mažiau šviesos jie gali sugerti. O mažiau šviesos lemia nuotraukas su spalviniu „triukšmu“ ar kitus vaizdo iškraipymus.

Vienas būdas panaikinti šį neigiamą efektą yra ilgiau palaikyti užraktą (shutter), kad daugiau šviesos pasiektų jutiklį. Tačiau net mažiausi judesiai, kuruos padarysite tuomet, kai užraktas bus atviras, lems išblukusį vaizdą, kuris vėliau prives prie prastesnės kokybės vaizdų, o ypač esant prastam apšvietimui. Tačiau dauguma išmaniųjų telefonų, išskyrus LG G4, neleidžia kontroliuoti užrakto.

Lygiai taip pat, paveikslėliai nebus gražūs, jei pikseliai bus per dideli. Taip buvo su HTC M8 telefonu, kuriame naudota „Ultra Pikselių“ kamera. Ji turi tik keturis megapikselius, tačiau jie yra gerokai didesni.

Ultrapikseliai leido daryti šiek tiek geresnes nuotraukas tamsoje, tačiau paveikslėlių gilumas ir aiškumas nebuvo pakankamas. HTC naujame telefone M9 šią technologiją nutarė pakeisti į įprastinę, o ultrapikselių kamerą vietoje galinės panaudojo priekinėje.

Taigi norint pasiekti geriausią kokybę reikalingas balansas tarp jutiklių ir pikselių dydžio, kurį išmaniųjų telefonų gamintojai turi pasiekti, kad pagamintų gerą kamerą. „iPhone 6“ turi 1/2,2 colio jutiklį ir 8 megapikselius, o „Galaxy S6“ 1/1,9 jutiklį su 16 megapikselių. Paprastai sakant, tai yra labai panašios kameros, kurios naudoja skirtingus metodus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(22)
(8)
(14)

Komentarai (18)