Kodų karai: Rusija ketina išsilaisvinti iš „Android“ ir „iOS“ operacinių sistemų  (7)

Šaltasis karas baigėsi jau seniai, tačiau Rusija ir toliau kovoja, siekdama išsivaduoti iš Amerikos įtakos technologijų sektoriuje. Štai neseniai šalies komunikacijų ministras paskelbė, kad kurs konkurentą „Android“ ir „iOS“ operacinėms sistemoms visose BRIC šalyse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tuo metu kita Rusijos bendrovė ruošia procesorių įtaisus, kurie pakeistų „Intel“ ir AMD. Rusijos finansų laikraštis RBC teigė, kad šalies komunikacijų ministerija ragino pradėti projektą, kuris turėtų pakeisti didžiąsias operacines sistemas ir tuo tikslu praėjusią savaitę susitiko su Suomijos operacinės sistemos kūrėjais „Jolla“.

Susitikime aptarta galimybė sukurti naują mobilią operacinę sistemą, paremtą „Jolla“ atvirojo kodo sistema „Sailfish“.

Žada įtraukti ir BRIC

Rusijos žiniasklaidos ir komunikacijų ministras Nikolajus Nikiforovas sakė, kad ne rusiškų operacinių sistemų naudojimą šalyje iki 2025 m. norėtų sumažinti perpus. „Android“ šiuo metu užima 81 proc., o „Apple“ – 15 proc. šalies rinkos.

„Sailfish“ Rusijoje dabar teturi pusę procento vartotojų ir nusileidžia „Windows“ bei „Blackberry“. Tai, kad „Sailfish“ yra atvirojo kodo – ją trečiajai šaliai galima naudoti kaip bazinę operacinę sistemą ir modifikuoti, – taip pat ir „Jolla“ ryšių su JAV neturėjimas, ją daro patrauklia Rusijai.

„Jolla“ sudaro buvę „Nokia“ darbuotojai, kurie įmonę paliko po to, kai ši nusprendė atsisakyti savo „MeeGo“ operacinės sistemos ir dirbti tik su „Micrososft“ išmaniaisiais telefonais.

Ilgalaikėje perspektyvoje N. Nikiforovas sakė tikintis Sailfish“ paversti tarptautine operacine sistema. Iškart po susitikimo su „Jolla“ atstovais jis „Twitter“ paskyroje paskelbė, kad operacinė sistema „sukurtų Suomijos – Rusijos – Kinijos“ įmonę, į kurią vieną dieną galėtų patekti „Indija, Brazilija ir Pietų Afrika“.

Ministras skelbė į projektą ketinantis įtraukti IT bendroves iš BRIC (Brazilija, Rusija, Indija, Kinija) šalių, kurios galėtų dirbti su BRIC iniciatyvomis kaip naujoji operacinė sistema.

Tiesa, antradienį svetainei The verge.com „Jolla“ vadovas Anttis Saarnio teigė, Rusija nekurs savo operacinės sistemos, o naudos skirtingus metodus, padėsiančius atsikratyti priklausomybės nuo „Android“ ir „iOS“. Vienas jų esą galėtų būti dotacijos tiems, kas kuria programėles „Tizen“ arba „Sailfish“.

Procesoriai

Kitose srityse Rusija jau ėmė kurti savo šalyje sumanytas technologijų produktų alternatyvas. MCST -1992 m. įkurta procesorių bendrovė, kuri yra tiesioginis palikuonis sovietų laikais valstybės valdyto Maskvos technologijų centro SPARC, gaminusio keičiamo dydžio procesorių architektūras.

Ji neseniai pristatė kompiuterį „Elbrus-4C“ – naujausią gaminį programinės įrangos linijoje, kuri buvo pradėta dar praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje.

Tačiau, skirtingai nei ankstesnieji „Elbrus“ modeliai, 4C turi funkciją, žinomą kaip „x86 emuliacija“, kuri leidžia paleisti jos programinę įrangą su technine įranga, turinčia AMD, „Intel“, ar kitų bendrovių gamintus procesorius.

Tinklalapis „ArsTechnika“ teigė, kad procesorius greičiausiai keleriais metais lenkia gaminamus vakaruose, nors tikslų palyginimą daryti sunku.

„Elbrus“ kompiuteriai pirmiausiai veikia naudodami jų nuosavą instrukcijų rinkinį sui generis, tačiau gali išversti programinę įrangą labiau paplitusiai x86 techninei įrangai realiu laiku. Tai reiškia, kad kompiuteriuose gali veikti ir „Microsoft“ operacinė sistema. Tačiau yra sukurta ir atvirojo kodo „Linux“ operacinė sistema, taip pat pavadinta „Elbrus“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(10)
(-8)

Komentarai (7)