Saudo Arabija paskelbė apie galimą naftos atsisakymą  (7)

Saudo Arabija XXI a. viduryje galės atsisakyti naftos ir susitelks išskirtinai į vėjo ir Saulės energiją. Apie tai penktadienį, gegužės 22 d. rašo Financial Times, pateikdama Saudo Arabijos naftos ministro Ali al-Naimi žodžius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Saudo Arabijoje suprantame, kad kada nors, galiausiai mums nereikės iškastinio kuro. Nežinau, kada tai gali nutikti, 2040 m, 2050 m. ar vėliau“, – sakė Ali al-Naimi konferencijoje Paryžiuje.

Karalystė, jo žodžiais tariant, rengiasi susitelkti į Saulės ir vėjo energiją. Artimiausiais metais šalis gali pradėti eksportuoti elektrą vietoje naftos.

Ali al-Naimi įspėjo, kad per anksti stabdyti iškastinio kuro gavybą pernelyg pavojinga. Tai, jo nuomone, gali sukelti klimato kaitos riziką. Bet teigdamas, kad Saudo Arabija vieną dieną gali nustoti naudoti naftą, dujas ir anglis, Ali al-Naimi sakė, kad raginimai palikti didžiąją dalį žinomų pasaulio iškastinio kuro atsargų žemėje, siekiant išvengti pavojingos klimato kaitos, turėtų būti „kol kas atidėti”.

„Ar galėtumėte sau tai leisti dabar?” paklausė jis kitų konferencijos dalyvių, tarp kurių ir britų ekonomistas, Nickas Sternas, 2006 m. JK vyriausybinės ataskaitos apie klimato kaitos ekonomiką, autorius. „Gal tai ir puikus tikslas, bet jo pasiekimas užtruks.”

Saudo Arabija, kaip ir kitos Persijos įlankos šalys, kurios daug naftos sudegina vietoje, jau seniai sakė planuojanti naudoti daugiau atsinaujinančios energijos.

„Esu tikras, kad Saulės energija bus naudingesnė, nei iškastinis kuras“, – paaiškino Ali al-Naimi.

Saudo Arabija – stambiausias benzino naudotojas Vidurio Rytuose. Šalis taip pat sunaudoja 25% išgaunamos – daugiau nei 10 milijonų barelių per parą – naftos.


Pilita Clark
www.ft.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(20)
(8)
(12)

Komentarai (7)