Lietuvos gynybai – vokiečių kovinės mašinos „Boxer“ (Video)  (92)

Artimiausiomis savaitėmis Lietuvos vadovai turėtų apsispręsti dėl brangiausio ir daugiausiai diskusijų sukėlusio Lietuvos kariuomenės pirkinio – naujų ratinių pėstininkų kovinių mašinų. Iš pernai pateiktų beveik dešimties siūlymų pasirinkta Vokietijos gynybos koncerno „Krauss-Maffei Wegmann“ pateikta kovinė pėstininkų mašina „Boxer“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai patvirtino Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas. Nors viešumoje jau sklando įvairios spėlionės, dėl šio pirkinio kainos nėra iki galo susitarta.

„Krašto apsaugos ministerijos Gynybos resursų taryba pritarė vokiečių pasiūlytam „Boxer“ variantui su 30 mm pabūklo bokšteliu, kuris bus ginkluotas ir „Javelin“ prieštankinėmis raketomis. Šį sprendimą teiksime Valstybės gynimo tarybai.

Tokiu būdu Lietuva įgis iki šiol neturėtų kariuomenės Sausumos pajėgų pajėgumų, kurie pagal tankų naikinimo galimybes smarkiai lenks pačių tankų šūvio nuotolį“ – sakė kariuomenės vadas.

Pradėdama pėstininkų kovinės mašinos įsigijimo apklausą, Krašto apsaugos ministerija teigė, jog naujaisiais pirkiniais siekiama aprūpinti du mechanizuotuosius pėstininkų batalionus. Tuo tikslu būtina įsigyti maždaug 70 šarvuočių – kiekviename batalione planuojama turėti po tris šarvuočių kuopas, kurių kiekvienoje būtų po 10–12 šarvuočių.

Ryšiai su Vokietija – vis glaudesni

Šaltinių teigimu, šis pirkinys gali būti dar išplėstas, ateityje naujais šarvuočiais perginkluojant dar du batalionus. Dabar kariuomenės naudojami vikšriniai šarvuoti transporteriai M113 būtų perduoti planuojamai įsteigti antrajai pėstininkų brigadai.

Krašto apsaugos ministerijos ekspertų pasirinkimą lėmė keli veiksniai – šarvuočio „Boxer“ technologinis pažangumas, padėtis ginkluotės rinkoje ir stiprėjantys Lietuvos ir Vokietijos gynybos bendradarbiavimo ryšiai.

Vokietijos įmonės Lietuvos ekspertų teismui buvo pateikusi net tris „Boxer“ variantus. Vienas jų – su nuotolinio valdymo bokšteliu RCT-30, kuriame yra 30 mm pabūklas (toks bokštelis montuojamas ir visiškai naujame vokiškame vikšriniame šarvuotyje „Puma“). Kitas siūlytas variantas – su dviejų karių valdomu 30 mm pabūklo bokšteliu, ir trečias variantas – be bokštelio, su universalia anga, pritaikoma kitų ginklų gamintojų produkcijai.

Tinka įvairiems tikslams

„Boxer“ modulinė konstrukcija numato galimybę pagal poreikius keisti šarvuočio paskirtį, lyg „Lego“ trinkeles pakeitus ant važiuoklės tvirtinamą modulį. Tokia konstrukcija kol kas neturi konkurentų.

Pasitelkus keltuvą šarvuotis maždaug per pusvalandį gali keisti konfigūraciją. „Boxer“ važiuoklė gali būti derinama su pėstininkų gabenimo, pėstininkų ir 30 mm patrankos bokštelio, medicininės evakuacijos, ryšių ir vadavietės ir net 155 mm haubicos moduliais.

Maždaug 35 tonas su bokšteliu sversiantis šarvuotis turi NATO standartus atitinkančią apsaugą, saugančią nuo keliolikos kilogramų minos, 25 mm pabūklų sviedinių, iššautų 500 m atstumu, 155 mm artilerijos sviedinių ir „Grad“ raketų skeveldrų. Technologiškai pažangiais laikomi ir „Boxer“ variklis, važiuoklė, apsaugotas transmisija, įgulos gyvybingumo palaikymo sistemos.

Be trijų įgulos narių – vairuotojo, vado ir ginkluotės sistemų operatoriaus – „Boxer“ talpins ir aštuonis pėstininkus, kurie įlaipinami ir išlaipinami per galines nusileidžiančias duris. Taip pat kariai gali išlipti pro šarvuočio viršuje esančius liukus, kuriuos galima naudoti ir kaip šaudymo taškus.

Konkurentai neįdiegė ginkluotės sistemų

Konkurso metu svarstyta galimybė aprūpinti „Boxer“ bokšteliu su didesnio, 40 mm kalibro pabūklu. Tokius bokštelius gamina JAV kapitalo įmonės „Lockheed Martin“ padalinys Didžiojoje Britanijoje. Vykstant deryboms, paaiškėjo, kad minėtasis bokštelis, kurį planuojama diegti ir prancūziškuose bei britų ateities šarvuočiuose, iki šiol dar nėra tinkamai išbandytas ir sertifikuotas. Su bandymais ir sertifikavimu susiję papildomi kaštai – dešimtys milijonų eurų – užgultų užsakovo, t.y. Lietuvos kariuomenės, pečius. Be to, jo masinė gamyba negalėtų būti pradėta anksčiau kaip 2017 metais.

>

Tuo tarpu Lietuvos pasirinktasis RCT-30 bokštelis jau yra ne tik išbandytas ir sertifikuotas, bet ir masiškai gaminamas KMW įmonėje, juo aprūpinant Vokietijos Bundeswehro užsakytą vikšrinių pėstininkų kovinių mašinų seriją.

Palankiai susiklostė ir padėtis Europos gynybos pramonės rinkoje. Paaiškėjo, kad dauguma konkursui paraiškas atsiuntusių gamintojų tėra pasiruošę pasiūlyti ne pėstininkų kovines mašinas, bet ratinius šarvuotus transporterius.

Dauguma gamintojų, išskyrus vokiečius, vis dar nebuvo tinkamai įdiegę Lietuvos reikalaujamų ginkluotės sistemų. Pvz., Prancūzijos įmonė „Nexter“, siūliusi pėstininkų kovinę mašiną VBCI, planavo jį tiekti su tuo pačiu 40 mm pabūklo bokšteliu, kuris dar tinkamai neišbandytas ir nesertifikuotas.

Kitas rimtas konkurentas – JAV įmonė „General Dynamics“ ir jos europietiškasis padalinys „General Dynamics European Land Systems“(GDELS), siūlę šarvuočius „Piranha 3+“ ir „Piranha 5“, šiuo metu yra sustabdę gamybą, kurios paleidimas būtų susijęs su papildomais kaštais.

Šiemet GDELS laimėjo laimėjo Danijos gynybos ministerijos skelbtą konkursą ir planuoja tiekti danų kariuomenei „Piranha 5“, tačiau tai būsiantys tik šarvuotieji transporteriai, ginkluoti tik sunkiaisiais kulkosvaidžiais.

Leis gerokai sutaupyti

Jei Krašto apsaugos ministerijos ekspertų pasirinktam „Boxer“ pritars ir Valstybės gynimo taryba, pirmuosius naujus šarvuočius Lietuva gaus jau 2017 metais. Palankiai susiklostė aplinkybės, jog Lietuvos užsakymas bus prijungtas prie jau KMW vykdomų užsakymų.

Lietuviškojo „Boxer“ važiuoklės modulis bus gaminamas kartu su Nyderlandų analogišku užsakymu, o ginkluotės bokšteliai bus prijungti prie Bundeswehro kontrakto.

Tai leis Lietuvai gerokai sutaupyti, nes projekto valdymo ir kokybės priežiūros kaštai bus gerokai mažesni. Šaltiniai kol kas neįvardija Lietuvos būsimo pirkinio sumos. Anksčiau buvo skelbiama, kad Lietuva pėstininkų kovinėms mašinoms planuoja išleisti apie 350 mln. eurų. Tai bus brangiausias Lietuvos istorijoje ginkluotės pirkimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Aleksandras Matonis
(66)
(4)
(61)

Komentarai (92)