Kas būtų, jeigu ant Jūsų gimtojo miesto nukristų Hirosimos atominė bomba?  (0)

JAV kariuomenė atominę bombą ant Japonijos hirosimos miesto numetė prieš septynis dešimtmečius. Šio siaubingo įvykio tiesioginių liudininkų lieka vis mažiau, tačiau lemtingo 1945 m. rugpjūčio 6 dienos ryto įvykio niekada nepamirš visas pasaulis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš 70 metų vos per kelias sekundes žuvo 66 tūkst žmonių – dauguma jų civiliai. Dar 69 tūkst. buvo sužaloti, dešimtys tūkstančių susirgo spinduline liga. Tokie duomenys buvo pateikiami JAV Kariuomenės ataskaitoje, publikuotoje praėjus vieneriems metams po Hirosimos tragedijos, rašo pri.org.

Bet skaičiai, o ypač – dideli skaičiai, žmonėms gana dažnai yra sunkiai suvokiamas dalykas. Tai kaip bombos žalą parodyti taip, kad būtų „ir ežiukui aišku“? Specialiai tam buvo sukurtas įrankis, žemėlapyje parodantis, kokia būtų sunaikinimo zona, jeigu Hirosimos bomba kristų bet kurioje pasaulio vietoje – na, kad ir ant Jūsų gimtojo miesto.

Šį įrankį galite rasti čia.

Bombos potenciali žala buvo apskaičiuota pasinaudojus keliomis ataskaitomis: Manhattano projekto, sukūrusio atomines bombas, parengtos „The Atomic Bombings of Hiroshima and Nagasaki“, Jungtinių Valstijų Strateginio bombardavimo apžvalgos ataskaitos „The Effects of Atomic Bombs on Hiroshima and Nagaski“ ir A. W. Oughtersono bei S. Warreno sudarytos matematinės analizės „Medical Effects of the Atomic Bomb in Japan“.

Įrankyje neatsižvelgiama į vietos reljefo ir klimato ypatumus. O jeigu norite sužinoti daugiau mokslišką bombos žalos vertinimą ar norėtumėte ant savo miesto „numesti“ kitokios galios bombą, galite pasinaudoti Stevenso technologijų instituto mokslo istoriko Alexo Wellersteino sukurtu modeliavimo įrankiu „Nukemap“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(25)
(1)
(24)

Komentarai (0)