Kanadiečių bendrovė patentavo pripučiamą kosminį liftą  (1)

Kol kas kelionės į kosmosą įmanomos tik pasikinkius milžiniškas raketas, sugebančias įveikti Žemės trauką. Bet norėdami pakilti mažesniu atstumu mes kuo sėkmingiausiai naudojame liftus. O kanadiečių bendrovė nusprendė nedelsti ir patentuoti technologiją, kuri turėtų padėti patekti į kosmoso prieangį paspaudus mygtuką „20 kilometrų virš vandenyno lygio“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Be abejo, kalbų apie „liftus į kosmosą“ būta ir iki šiol. Tik visos tos kalbos kalbomis ir apsiribodavo. Apie juos būdavo galima perskaityti mokslinės fantastikos knygose arba futurologų straipsniuose, bet technologiniu požiūriu jie netapo nė kiek artimesni realybei. Bet pačioje liepos pabaigoje JAV Patentų ir prekės ženklų biuras registravo Kanados bendrovės patentą, aprašantį pripučiamo lifto į kosmosą išradimą, rašo cnet.com. „Thoth Technology“ sugalvojo, kad bokštas, pagamintas iš pripučiamų segmentų, galėtų siekti iki 20 km aukštį. Kitaip tariant, stratosferą. O ten būtų pastatyta platforma, sukonstruota komunikacijoms bei turizmui. Ir galimai skrydžiams į kosmosą. Skrydis į kosmosą iš tokio aukščio, skirtingai nei nuo Žemės paviršiaus, kaip dabar įprasta, būtų panašesnis į lėktuvo skrydį, nei į tipinį raketos pakilimą. „Astronautai elektriniu liftu pakiltų į 20 km aukštį. Nuo bokšto viršaus kosminiai lėktuvai su vienpakopiais varikliais kiltų į orbitą, grįžtų į bokšto viršūnę degalų papildymui ir vėl skristų į kosmosą“, – sakė išradimo autorius Brendanas Quine'as. Toks liftas yra mažiau ambicingas nei, tarkime, „Obayashi“ korporacijos, kuri skelbėsi, kad iki 2050 metų pastatys kosminį liftą, kuriuo būtų galima nukeliauti ketvirtį atstumo iki Mėnulio. „Thoth Technology“ kosminį liftą vertina kaip pakopą į naują kosminių kelionių erą, kurioje būtų taikomos ir kitokios kosminių kelionių technologijos (pavyzdžiui, raketų savaiminio nusileidimo sistemos, dabar vystomos bendrovės „SpaceX“). Žinoma, kad bokštas stovėtų ne tik popieriuje, bet ir realybėje, reikalingos tam tikros inovacijos, kurios patente neaprašytos.

Patys išradėjai visą dėmesį sutelkė į bokšto statybas, bet per daug nesvarstė, kaip pagaminti pakankamai tvirtą ir patikimą 20 km ilgio lifto lyną. Vis dėlto, patente užsimenama, kad lifto kabinos pakėlimo ir nuleidimo mechanizmas gali išnaudoti „trinties kontaktą, bent vieną sraigtinį mechanizmą, esantį pagrindinėje lifto šachtos konstrukcijoje arba indukcines priemones“.

Tiesa, visus šiuos mechanizmus prieš panaudojant taip pat reikėtų išrasti arba pritaikyti tokio masto konstrukcijai. Taigi, kol kas į kosmosą vis dar kilsime „apsižergę uždegtą parako statinę“, bet ir lėtųjų kelionių į kosmosą judėjimas pamažu įgyja pagreitį, o naujų kosminio lifto patentų ateityje galbūt išvysime ir daugiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(27)
(2)
(25)

Komentarai (1)