Banko kodų kortelių eros pabaiga – pasiruoškite naujoms išlaidoms  (17)

Prisijungęs prie internetinės bankininkystės dar dažnas traukia banko kodų kortelę. Europos Sajunga užsimojusi ją išguiti ar gerokai riboti naudojimą, ragina rinktis saugesnį būdą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Komerciniai bankai tvirtina: klientai permainoms dar nepasiruošę. Bet jei Lietuvos bankas neatsižvelgs į jų siūlymą atidėti terminą, naujieji reikalavimai įsigalios nuo lapkričio 1-osios. O didesnis saugumas reikš ir didesnes išlaidas – mobiliųjų tinklų operatoriai jau apmokestino mobiliojo parašo turėtojus.

Lietuvos bankas (LB) patvirtino Minimalius saugumo reikalavimus, keliamus internetu atliekamiems mokėjimams, nurodančius didinti atsiskaitymų internete saugumą, o įprastos kodų kortelės laikomos mažiausiai saugiomis.

Tai reiškia, kad vis mažiau pervedimų internetu galėsime atlikti naudodami mums jau įprastas kodų korteles. Bankai taikys pervedamos sumos limitus, kuri gali būti labai maža – vos 30 eurų. Bankų klientams teks pratintis naudoti kodų generatorių arba mobilųjį parašą.

Lapkritis – ne už kalnų. Ar tokiems pokyčiams jau yra pasirengę bankai ir ką apie tai žino bankų klientai? Atlikus apklausą paaiškėjo, kad iš 30 lietuvių kodų generatorius turi vos keli, o mobiliojo parašo nenaudoja niekas.

Apsilankius didžiausiuose šalies bankuose ir paprašius kodų generatoriaus galima pajusti darbuotojų nuostabą: „Norite kodų generatoriaus? Kuriems galams jis jums? Tikrai nerekomenduočiau keisti kodų kortelės. Juolab kad už jį teks jums sumokėti 8,7 euro. Tik išskirtiniams – auksiniams klientams taikoma nuolaida“, – įtikinėjo „Swedbank“ vadybininkė.

Tiesa, iki birželio kodų kortelės į generatorius šiame banke buvo keičiamos nemokamai. Anot jos, jokių rekomendacijų raginti savo klientus keisti kodų korteles į generatorius ar mobiliuosius parašus iš banko vadovybės ji negavusi. „Juk ir nešiotis kortelę daug lengviau nei generatorių“, – pridūrė banko darbuotoja ir parodė, kaip tas generatorius atrodo.

Jaunimas renkasi generatorius

SEB banko klientų aptarnavimo specialistė Beata iš karto patikino, kad kodų generatorius yra daug saugesnė priemonė už korteles: „Dar saugesnis yra mobilusis parašas. Tačiau dėl jo jums teks kreiptis į savo mobiliojo ryšio operatorių“, – patarė ji.

Kodų generatorius šiame banke kainuoja 8,4 euro. Tiems, kurie turi su banku pasirašę paslaugų planą, jis išduodamas nemokamai: „Banko klientams, kurie naudojasi kodų kortelėmis, yra nustatomi pinigų operacijų dienos ir mėnesio limitai. Per dieną dabar galite atlikti tik 200 eurų pervedimą – visa tai dėl jūsų pinigų saugumo. Naudojantis kodų generatoriumi galima nusistatyti tokį dienos limitą, kokio norima“, – aiškino banko specialistė.

Beata teigė, kad pastaruoju metu kodų generatoriai paklausiausi tarp jaunimo: „Tačiau negaliu teigti, kad kodų generatorius ima masiškai. Per mano darbo dieną kartais išduodu 5, o kartais – nė vieno“, – sakė Beata.

Laukia rekomendacijų

SEB banko atstovas Arvydas Žilinskas apie galimus pokyčius, kurie klientus gali užklupti ir lapkričio 1 dieną, nieko konkretaus negalėjo pasakyti. Jis teigė, kad laukiama LB rekomendacijų.

„Panikuoti nereikia. Manau, kad pokyčiai bus vykdomi laipsniškai. Tačiau dėl savo finansų saugumo tikrai rekomenduoju piniginėms operacijoms rinktis saugesnes nei kodų kortelės priemones“, – pabrėžė jis.

Nori pereinamojo laikotarpio

Lietuvos bankų asociacijos vadovas Stasys Kropas tikisi, kad LB atsižvelgs į asociacijos narių pageidavimą atidėti naujos bankinių operacijų tvarkos įsigaliojimo datą: „Mes jau kreipėmės į LB su pasiūlymu atidėti numatytą naujųjų reikalavimų įsigaliojimo datą. Bankams būtina tam gerai pasiruošti“, – sakė asociacijos vadovas.

Bankininkai tikisi iki rugsėjo vidurio sulaukti teigiamo LB atsakymo: „Mes siekiame, kad kodų kortelių naudojimas nebūtų visiškai panaikintas, bet būtų sumažintas operacijų limitas. Galbūt gali būti naudojamos kodų kortelės ir SMS žinutės kombinacijos“, – komentavo jis.

„Kodų generatorius nėra patogus, nelabai norėtųsi plėsti jo naudojimo, nes kiekvienam bankui reikia kitokio generatoriaus, be to, jį reikia pirkti. Mums patrauklesnės atrodo kitos identifikavimo priemonės, pavyzdžiui, mobilusis parašas“, – kalbėjo S. Kropas.

S. Kropas sakė, kad bankai tikisi, jog bus numatytas deramas pereinamasis laikotarpis: „Mes nenorime, kad klientai, užklupti naujos tvarkos, masiškai pultų į banką reikalaudami kodų generatoriaus ar klausinėtų, kaip jiems prisitaikyti prie naujos aplinkos“, – sakė asociacijos vadovas.

Pažadėjo sprendimą pateikti netrukus

Didėjant internetu atliekamų mokėjimų skaičiui, didėja ir sukčiavimo atvejų, o tai mažina visuomenės pasitikėjimą elektroniniais mokėjimais. Kaip sakė Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas, praėjusiais metais dėl panašių incidentų bankų ir vartotojų nuostoliai siekė apie 300 tūkst. eurų.

– Ar, kaip buvo skelbta anksčiau, nuo lapkričio 1 d. įsigalios Lietuvos banko rekomendacijos dėl internetu atliekamų mokėjimų operacijų saugumo?

– Pagal šiuo metu galiojantį LB valdybos nutarimą, reikalavimai turi būti įgyvendinti iki šių metų lapkričio 1 d. Rinkos dalyviai yra paprašę daugiau laiko, kad baigtų sustyguoti informacinių sistemų pokyčius ir turėtų daugiau laiko tinkamai informuoti mokėtojus apie pokyčius. Šis prašymas svarstomas, apie savo sprendimą Lietuvos bankas praneš artimiausiu metu.

Iš karto reikėtų pasakyti, kad naujieji reikalavimai visiškai nepaveiks tų asmenų, kurie jau dabar naudoja kodų generatorius arba vieną iš elektroninio parašo sprendimų jungiantis prie internetinės bankininkystės. Mūsų duomenimis, taip atliekama apie 40 proc. visų prisijungimų. Kita dalis prisijungia kodų kortelėmis.

– Sakoma, kad vienas saugiausių būdų yra naudoti mobilųjį parašą. Ar jis populiarėja?

– Mobilusis parašas technologiniu požiūriu ir teisiškai yra labai pažangus. Be to, tai labai patogus būdas. Saugumo prasme būtų didelis žingsnis į priekį, jei tai taptų masiškai naudojama elektroninės atpažinties priemone.

Tačiau svarbus ir kainos veiksnys. Turime atsižvelgti ir į tų asmenų, kuriems kaina bus per didelė, poreikius. Mano nuomone, vartotojai turi pagrįstų lūkesčių, kad bent viena reikalavimus atitinkanti elektroninės atpažinties priemonė bus prieinama nemokamai. Neabejoju, kad bankai tai irgi supranta.

Apmokestino jau trys operatoriai

Rugpjūtį trys mobiliojo ryšio operatoriai mobilųjį parašą apmokestino. Ši paslauga „Omnitel“ klientams ilgą laiką buvo nemokama, ji apmokestinta šių metų rugpjūtį. Šiuo metu taikomas vienkartinis 0,3 euro aktyvinimo ir 0,5 euro mėnesinis mokestis.

„M.parašui pasiekus gerai išplėtotos sistemos būseną, jį vertiname kaip bet kurią kitą klientams parduodamą paslaugą, kurios tolesnė plėtra įmanoma tik padengus jos teikimo sąnaudas“, – sakė „Omnitel“ atstovas M. Snicorius.

„Tele2“ parašo paslaugą taip pat apmokestino rugpjūtį. Dabar taikomas 0,4 euro per mėnesį mokestis. Jis įtraukiamas į kliento mėnesio sąskaitą.

„Pats m.parašo aktyvavimas nemokamas, bet daugeliui klientų gali tekti pasikeisti SIM kortelę ir tai kainuoja 0,29 euro“, – aiškino „Tele2“ atstovas Andrius Baranauskas.

Standartinė „Bitės“ taikomo m.parašo paslaugos kaina yra 0,2896 euro per mėnesį. Ši suma įtraukiama į asmens mobiliojo ryšio sąskaitą. Paslaugos įjungimo mokestis – 4,34 euro.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Eugenija Grižibauskienė
(12)
(9)
(3)

Komentarai (17)