Amžiaus susitarimas: amerikiečiai už 80 mlrd. dolerių kurs naują bombonešį  (0)

Aeronautikos ir kosmonautikos gigantas „Northrop Grumman“ laimėjo ilgai trukusį konkursą kurti naujus sunkiai aptinkamus bombonešius, rašo latimes.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Gynybos departamentas paskelbė, kad „Northrop Grumman“ įveikė konkuruojančius „Boeing“ ir „Lockheed Martin“ pasiūlymus bei per ateinantį dešimtmetį pagamins nuo 80 iki 100 naujos kartos tolimo nuotolio bombonešių. Projekto sąnaudos ilgainiui gali perkopti ir 80 mlrd. JAV dolerių – tokiu būdu šis konkursas tapo vienu iš brangiausių Pentagono istorijoje.

„Mūsų komanda turi visus reikalingus išteklius šiai svarbiai programai įvykdyti ir esame pasirengę imtis darbo“, – sakė konkurso laimėtojų direktorių tarybos vadovas Wesas Bushas. Prieš du dešimtmečius „Northrop Grumman“ sukūrė sunkiai aptinkamą trikampės formos B-2 bombonešį.

Pentagono sprendimas bombonešio kūrimo darbus patikėti „Northrop Grumman“ buvo gana netikėtas – pagrindiniai šios įmonės konkurentai vertinami kaip geriau finansuojami ir turintys stipresnių politinių ryšių. Beje, toks sprendimo netikėtumas gali reikšti, kad konkurso nelaimėjusios bendrovės dabar imsis kišti politinius pagalius į ratus ir apskųs sprendimą.

Informacija apie numatomą bombonešį kol kas yra slapta: nežinoma, nei kaip jis vadinsis, nei apytiksliai kaip jis atrodys, nei koks bus jo skrydžio nuotolis, aukštis ar greitis.

Pentagonas poreikį kurti naujos kartos bombonešius motyvuoja tuo, kad jau laikas pakeisti nusenusius B-1, kurie sukurti praėjusio amžiaus aštuntame dešimtmetyje ir dar senesnius B-52 lėktuvus.

Su „Northrop Grumman“ sudaryta sutartis yra iš dviejų fazių: bombonešio kūrimo darbams „Northrop Grumman“ gaus daugiau nei 20 mlrd. dolerių, o vėliau už kiekvieną jau pagamintą lėktuvą – po papildomus 550 mln. dolerių. Tokiu būdu, priklausomai nuo lėktuvų poreikio, bendra suma už pagamintus lėktuvus gali siekti ir 60 mlrd. dolerių.

Projekto kritikai tvirtina, kad ir šio kontrakto baigtis gali būti panaši, kaip B-2, tų pačių „Northrop Grumman“ sukurto devintame praėjusio amžiaus dešimtmetyje: projekto kaina smarkiai viršijo pradinius planus, o lėktuvai buvo tokie brangūs, kad vietoje planuotų 132 jų buvo pagaminti tik 21. Vidutinė vieno B-2 bombonešio kaina viršijo 2 mlrd. dolerių.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(24)
(3)
(21)

Komentarai (0)