Ką Sirijoje veikia turkmėnai ir kodėl jie trukdo Rusijai?  (8)

Po to, kai Turkijos pajėgų naikintuvai numušė Rusijos bombonešį ties Turkijos ir Sirijos siena, pasigirdo žinių, kad besileidžiančius parašiutu pilotus šūviais pasitiko sukilėlių kovotojai. Tačiau šie sukilėliai nepriklauso Sirijos arabų daugumai. Jie yra turkmėnai. Ką Sirijoje veikia turkmėnai ir kodėl jie trukdo Rusijai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turkmėnai – tautinė Turkijos mažuma Sirijoje, kuri užima ypatingą vietą pilietiniame kare. Su jais gali būti susijęs ir pats lėktuvo numušimas, rašo „The Vox“.

Kas yra turkmėnai?

Turkmėnai gyvena įvairiose Artimųjų Rytų šalyse, tačiau daugiausia jų yra Sirijoje ir Irake. Jų, kaip manoma, gali būti tarp 1,5 ir 3,5 milijonų, tačiau patikimų duomenų kol kas trūksta.

Netoli Turkijos sienos Sirijoje gyvena nuo 100 tūkst. iki 200 tūkst. turkmėnų. Tiesa, šių žmonių nereikėtų maišyti su Turkmėnistano piliečiais.

Turkmėnai į Siriją atvyko dar tais laikais, kai įvairios imperijos – iš pradžių Seldžiukai, o vėliau Osmanai – skatino turkų genčių migraciją į šią teritoriją, kurioje tikėjosi sumažinti arabų daugumą.

Sirijos prezidento Basharo al-Assado valdymo metu iš turkmėnų šalyje buvo atimta dauguma teisių, tarp jų ir mokyti savo vaikus kalbos.

Vis dėlto, turkmėnai neskubėjo prisijungti prie 2011 metais prasidėjusio sukilimo prieš B.al-Assado valdymą. Vietoj to, jie buvo įtraukti kautis į abi konflikto puses.

B.al-Assadas turkmėnus panaudojo ir norėdamas apkaltinti Turkiją įsitraukimu į pilietinį karą Sirijoje. Ilgametė Damasko priešininkė Ankara paskatino turkmėnus Sirijos režimui priešintis jėga.

Ta pačia kryptimi stumiami iš dviejų pusių, turkmėnai oficialiai prie opozicijos pajėgų prisijungė 2012 metais.

Nuo tada jie giliai įsitraukė į konfliktą, padedami gausios karinės paramos iš Ankaros. Turkmėnų užimama teritorija supriešino juos ne tik su B.al-Assado režimu, bet ir džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ bei Vakarų remiamais kurdais, kuriuos pati Turkija laiko priešais.

Rusija ir turkmėnai

Turkmėnų įsitraukimas į konfliktą privertė Rusiją juos nukreipti savo taikiklius. Nors Maskva tikino kovojanti tik prieš „Islamo valstybę“, daugiau jėgų buvo nukreipta į pagalbą B.al-Assadui ir kovą su jo priešininkais sukilėliais.

Turkmėnai nuolat konfliktavo su Sirijos režimo pajėgomis šalies šiaurėje, o tai paskatino Rusiją praėjusią savaitę apšaudyti turkmėnų kovotojus.

Turkijai šis žingsnis nepatiko, tad jos valdžia išsikvietė ir Rusijos ambasadorių.

„Buvo pabrėžta, kad Rusijos veiksmai buvo ne kova su terorizmu, bet civilių turkmėnų kaimelių bombardavimas, kuris gali turėti rimtų pasekmių“, – tada pareiškė Turkijos užsienio reikalų ministerija.

Rimta pasekme galima vadinti ir tai, kas nutiko antradienio rytą, kai Turkijos pajėgos numušė Rusijos lėktuvą.

Tikėtina, kad Turkijos veiksmams įtaką darė Rusijos atakos prieš turkmėnus.

Pastarosiomis dienomis tūkstančiai civilių perbėgo per sieną, tikindami, kad bijo Rusijos oro antskrydžių turkmėnų gyvenamojoje teritorijoje. Turkijos pareigūnai taip pat pranešė apie tai, kad iš Sirijos pastaruoju metu padidėjo atvykstančių turkmėnų srautai.

Nesvarbu, kas paskatino Turkijos veiksmus antradienį, aišku tik tai: turkmėnai tikrai yra rimta priežastis augančiai įtampai tarp Rusijos ir Turkijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(32)
(4)
(28)

Komentarai (8)