Auganti įtampa virš Sirijos: Rusijos naikintuvai ginkluojasi raketomis „oras-oras“, nors „Islamo valstybė“ oro pajėgų neturi  (2)

Pentagonas mano, kad raketos „oras-oras“, kuriomis Rusijos gynybos ministerija aprūpino rusų lėktuvus SU-34, dalyvaujančius karinėje operacijoje Artimuosiuose Rytuose, apsunkins padėtį Sirijoje, praneša newsru.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vašingtonas tikisi, kad šios raketos nebus panaudotos prieš koaliciją ir Ameriką. Apie tai agentūrai „RIA Novosti“ pirmadienį pareiškė Pentagono atstovė, papulkininkė Michelle Baldanza.

Prieš tai Rusijos oro ir kosmoso pajėgų atstovas, pulkininkas Igoris Klimovas pranešė, kad rusų naikintuvai-bombonešiai SU-34 lapkričio 30 dieną pirmą kartą išskrido atlikti užduoties ne tik su aviacinėmis bombomis OFAB-500 ir koreguojamosiomis aviacinėmis bombomis KAB–500, bet ir su artimo ir vidutinio nuotolio raketomis „oras-oras“.

Šios raketos turi savaiminio taikymo galvutę – jos sugeba pataikyti į taikinius ore iš 60 km atstumo. I. Klimovas pabrėžė esą lėktuvuose šios raketos įdiegtos gynybai.

„Mes žinome apie šiuos pranešimus. Kaip jau minėjau anksčiau, tokios sistemos dar labiau komplikuos ir taip sudėtingą padėtį danguje virš Sirijos“, – pareiškė M. Baldanza, išsakiusi nuomonę, kad raketos nėra reikalingos kovai su „Islamo valstybe“, kuri neturi oro pajėgų.

Pentagonas tikisi, kad Rusija, įdiegusi raketas savo bombonešiuose, laikysis anksčiau su JAV sudaryto Tarpusavio supratimo memorandumo dėl skrydžių saugumo ir nenukreips šių sistemų prieš tarptautinės koalicijos lėktuvus, pridūrė Michelle Baldanza.

Anksčiau JAV ambasada Maskvoje, komentuodama Rusijos sprendimą dislokuoti Sirijoje zenitinių raketų kompleksus S-400, taip pat įspėjo, kad tai tik dar labiau komplikuos padėtį regione ir nepadės kovoje su „Islamo valstybe“.

Rusijos gynybos ministerija nusprendė sustiprinti savo pajėgas Sirijoje ir aprūpinti jas PRG sistemomis, o bombonešius aprūpinti raketomis „oras-oras“ po to, kai lapkričio 24 d. Turkijos naikintuvas numušė rusų karinį lėktuvą SU-24, kuris, pasak Turkijos, pažeidė jos oro erdvę. Įgula suspėjo katapultuotis, tačiau lėktuvo kapitoną, papulkininkį Olegą Peškovą nušovė sukilėliai. Paieškos operacijos metu taip pat žuvo jūrų pėstininkas Aleksandras Pozyničius.

SU-24 šturmanas Konstantinas Murachtinas vėliau buvo evakuotas į Chmeimimo oro pajėgų bazę. Turkija perdavė Rusijai O. Peškovo kūną, kuris buvo nugabentas į Rusiją.

Turkija tvirtina, kad lėktuvas buvo numuštas priverstinai, nes jis pažeidė Turkijos oro erdvę, o Maskva tvirtina, kad SU-24 skrido virš Sirijos teritorijos. Incidentas sukėlė smarkų Rusijos–Turkijos santykių paaštrėjimą. Rusijos vadovybė priėmė priemones, kad apribotų kontaktus su Ankara.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(6)
(4)
(2)

Komentarai (2)