Neapdairumo kaina: užmiršus parodyti posūkio signalą – teks perlaikyti egzaminus  (9)

„Teks perlaikyti egzaminus“, – tokį verdiktą išgirdo jaunas vairuotojas iš Vilkaviškio tuomet, kai praėjus dvejiems metams po vairuotojo pažymėjimo gavimo atėjo jo pasikeisti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vaikinas buvo nubaustas už KET pažeidimą, tačiau nežinojo, jog pradedantiesiems vairuotojams nepakanka sumokėti baudą – reikia išklausyti ir specialius kursus.

Tomas (vardas pakeistas) vairuotojo pažymėjimą gavo 2013 metų gruodį. Maždaug po mėnesio – 2014 metų sausį – vaikiną nubaudė policija.

Kaip pasakojo pats Tomas, vairuodamas jis neparodė posūkio signalo ir už tai policijos buvo nubaustas 50 Lt bauda. Vaikinas baudą sumokėjo ir manė, kad su šiuo reikalu viskas baigta. Tačiau paaiškėjo, kad toli gražu ne.

Šiais metais atėjęs pasikeisti bebaigančio galioti vairuotojo pažymėjimo Tomas buvo nemaloniai nustebintas – pranešta, kad jis neišklausė specialių kursų ir jam teks perlaikyti egzaminus. Tiek praktinio vairavimo, tiek teorijos.

„Nuvažiavus keistis vairuotojo pažymėjimą buvo pasakyta, kad turėsiu viską perlaikyti iš naujo. Lietuvoje yra įstatymas, kad jaunas vairuotojas neturintis 2 m. vairavimo stažo, padarius eismo taisyklių pažeidimą, turi išklausyti tam skirtus kursus. Aš suprantu, kad įstatymo nežinojimas neatleidža nuo atsakomybės, bet ar „Regitra“ arba kita institucija negalėtų bent išsiųsti priminimą išklausyti kursus? Ar teisinga už posūkio neparodymą atimti vairuotojo pažymėjimą?“, – kalbėjo Tomas.

Kol kas nėra tikslios statistikos, kiek žmonių pateko į tokią situaciją, kaip Tomas. Premilinariais duomenimis, tokių šiais metais bus bent keli šimtai.

Privalo informuoti

Kauno apskrities VPK Kelių policijos viršininkas Danas Česnauskas teigė, kad „naują“ vairuotoją sustabdę policijos pareigūnai privalo pranešti, jog pažeidėjas privalo ne tik baudą sumokėti, bet ir išklausyti kursus.

Tomas tikina, kad jį sustabdę Vilkaviškio pareigūnai to nepadarė. Žinoma, tai patikrinti dabar būtų sudėtinga. Teorinių žinių egzaminas kainuoja kiek daugiau nei 10 eurų, praktikos egzaminas su automobilio nuoma – 31 eurą. Tad iš viso pražiopsojus privalomų kursų terminą teks ne tik perlaikyti egzaminus, bet ir pakloti 41 eurą. Žinoma, jei pavyks barjerus įveikti pirmu bandymu. Kitu atveju suma padidės.

Vairuotojai informuojami

Per pimus 9 šių metų mėnesius pradedančiųjų vairuotojų gretas papildė 21070 naujų vairuotojų. Kaip informavo VĮ „Regitra“, išduodant vairuotojo pažymėjimą, naujiems vairuotojams pasiūloma susipažinti su informacija, kokiomis sąlygomis 2 metus galiojantis pažymėjimas bus keičiamas į galiojantį 10 metų.

Pradedančiojo vairuotojo pažymėjimas po dvejų metų gali būti pakeistas į 10 metų galiojantį vairuotojo pažymėjimą, jei pradedantysis vairuotojas nesukėlė eismo įvykio, per kurį buvo sutrikdyta eismo dalyvio sveikata, ar nepažeidė esminių Kelių eismo taisyklių reikalavimų.

„Padarius bent vieną iš minėtų pažeidimų, per vienus metus nuo pažeidimo padarymo dienos privaloma baigti papildomus vairuotojų mokymus. Mokytis galima bet kurioje tokius mokymus organizuojančioje vairavimo mokykloje.

Saugaus eismo automobilių keliais įstatyme nustatyta, kad laiku papildomo mokymo nebaigus, prarandama teisė vairuoti ir pradedančiojo vairuotojo pažymėjimas nekeičiamas į galiojantį 10 metų. Tokiu atveju teisė vairuoti grąžinama tik perlaikius teorijos ir praktikos egzaminą“, – teigė „Regitros“ viešųjų ryšių specialistė Laimutė Užupė.

Keičiant pradedančiojo vairuotojo pažymėjimą Administracinių teisės pažeidimų registre privaloma tikrinti, ar pradedantysis vairuotojas nėra pažeidęs Kelių eismo taisyklių reikalavimų, už kuriuos įstatyme yra numatytas papildomas vairuotojų mokymas, arba sukėlęs eismo įvykio, dėl kurio buvo sutrikdyta eismo dalyvio sveikata.

Prasižengusiems vairuotojams nuobaudas skiria policijos pareigūnai, duomenis apie prasižengusius vairuotojus policijos pareigūnai taip pat teikia Administracinių teisės pažeidimų registrui. VĮ „Regitra“ remiasi Administracinių teisės pažeidimų registro pateiktais duomenimis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(21)
(4)
(17)

Komentarai (9)