Kodėl „Apple“ atsisakė padėti FTB?  (12)

„Apple“ priešinasi Jungtinių Amerikos valstijų (JAV) federalinio teismo orderiui ir teigia neatrakinsianti „iPhone“ telefono, kurį naudojo vienas San Bernardino išpuolio dalyvių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kompanija kategoriškai atsisako tai daryti tvirtindama, jog aukščiausiasis teismas „viršijo įgaliojimus“, rašo nbcnews.com. Nors įsilaužus į telefoną galėtų paaiškėti papildomų šiurpaus nusikaltimo aplinkybių, atrasta technologija gali pažeisti kitų klientų privatumą.

Kompanijos „Apple“ vadovas Timas Cookas vėlyvą antradienio vakarą paskelbė laišką, kuriame pažadėjo kovoti su teisėjais, norinčiais, kad kompanija leistų prieiti prie apsaugotų nusikaltėlio telefone „iPhone“ esančių duomenų.

„Vyriausybė prašo „Apple“ „nulaužti“ mūsų vartotojo duomenis ir taip suabejoti dešimtmečius kurta saugumo sistema, skirta ginti mūsų klientams nuo programišių ir kitų įsilaužėlių“, - rašė jis, teigdamas, kad San Bernardino byloje siekiama sukurti „pavojingą precedentą“.

JAV Los Andželo prokuratūra tvirtino, kad Federaliniam tyrimų biurui (FTB) reikia „Apple“ pagalbos, siekiant atrasti slaptažodį ir prieigą prie „pavojingos kritinės... informacijos“, kuri yra Syedo Farooko mobiliajame telefone. Jis su žmona Tashfeen Malik Kalifornijoje San Bernardino gruodžio 2-ąją nužudė 14 žmonių.

„Pasipriešinti šiam įsakymui nėra labai lengva. Tuo pačiu suvokiame, kad turime teisę išreikšti savo nuomonę, jei tik manome, kad vyriausybė peržengia savo įgaliojimus“, - teigiama laiške. Taip pat T. Cookas patvirtino, kad tokio prašymo įgyvendinimas pakirstų piliečių laisves, kurias pati vyriausybė ir turi apsaugoti.

Prokurorai savo ruožtu tvirtino turintys įrodymų, kad S. Farookas ir jo žmona prieš nužudydami savo aukas palaikė su jomis ryšį. Tai esą patvirtino ir telefono įrašai: S. Farookas bendravo su žmona naudodamasis „iPhone“.

Tyrėjai teigė suradę keletą „iCould“ versijų, prie kurio buvo prijungtas S. Farooko telefonas. Paskutinė „iCould“ versija, prieinama tyrėjams, buvo sukurta 1,5 mėn. prieš išpuolį. Tyrėjai tvirtino, kad vėliau S. Farookas „iCould“ paslaugos atsisakė.

T. Cookas tvirtino, kad „Apple“ dirbo itin sunkiai, bandydama padėti vyriausybei ištirti šį baisų nusikaltimą, tačiau kai „ši paprašė „atrasti būdą, kaip įsilaužti į „iPhone“, to buvo per daug“. Kompanijos vadovas tvirtina, kad sukurti tokią technologiją būtų pernelyg pavojinga, galvojant apie kitus vartotojus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(38)
(2)
(36)

Komentarai (12)