Patentai šmatentai… Reikia – imam!  (6)

RF Federalinė antimonopolijos tarnyba (FAT) rengia įstatymo pataisas, kuriomis remdamosi, Rusijos kompanijos galės naudoti gaminius ir išradimus, be teisių turėtojo sutikimo ir patento.
Ekspertai įspėja, kad užsienio kompanijos gali nustoti registruoti vaistus Rusijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kol statėme socializmą, žmonės užsiėmė inovacinių produktų kūrimu ir patentavimu, todėl dabar tie patentai priklauso ne mums“, – 2015 metų gale kalbėjo FAT vadovas Igoris Artiomjevas.

Dabar FAT ėmėsi kurti konkurencijos įstatymo ir Civilinio kodekso pataisas, kuriomis pasinaudodamos, Rusijos kompanijos galės gauti teisę naudoti gaminius ir išradimus be patento savininko sutikimo ir grąžinti „socializmo iškovojimus“.

Kalbama visų pirma apie vaistų ir medicinos gaminių patentus, kurių teisių turėtojai dažnai „piktnaudžiauja savo dominuojančia padėtimi ir atsisako gaminti ar tiekti vaistus Rusijai“.

Dabar RF Civilinis kodeksas leidžia vyriausybei gynybos ir saugumo sumetimais naudoti intelektualinės nuosavybės objektus be patento savininko sutikimo, išmokant jam kompensaciją. Tu tarpu FAT siūlo įtraukti dar vieną priežastį – grėsmę asmeniui ir piliečių teisei į sveikatos apsaugą ir medicininę pagalbą.

Farmacijos kompanijos Stada generalinio direktoriaus pavaduotojas Ivanas Gluškovas pripažino, kad pataisos gali būti naudingos ir valstybei ir pacientams. Visgi, pasak jo, dėl šių pataisų gali nutikti taip, kad į gyvybiškai svarbių preparatų sąrašą bus įtraukiami bet kurie vaistai, kuriuos valstybė panorės „atimti“.

Gluškovas mano, kad valstybei naudinga atimti visų užsienio gamintojų licencijas ir leisti gaminti vaistus Rusijos kompanijoms. Jis spėjo, kad dėl tokios rizikos gamintojai gali tiesiog nustoti šalyje registruoti naujus užsienietiškus vaistus ir pacientai liks be naujų preparatų.

Užsienietiškoji pusė

2015 metais RF farmacijos rinka buvo ~1,3 trln rub [~18 mlrd $]. Maždaug pusę sudaro importas, 30% – lokalizuotas importas, kai užsienio kompanijos gamina preparatus Rusijoje, 20% – Rusijos kompanijos, gaminančio generikus arba inovatyvius preparatus taip pat ir iš importinių medžiagų, sako Maskvos sveikatos departamento mokslinių tyrimų instituto direktorius Davidas Melik–Huseinovas.

tvrain.ru

(14)
(4)
(10)

Komentarai (6)