2,6 terabaito Panamos dokumentų – daug ar mažai?  (5)

Panamos dokumentų skandalas vadinamas vienu didžiausių slaptų duomenų nutekinimo atvejų pasaulio istorijoje. Žurnalistams perduota apie 11,5 mln. įvairių dokumentų, kurie užima 2,6 terabaito vietos. Daug tai ar mažai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nutekinti dokumentai, priklausantys Panamos kompanijai „Mossack Fonseca“, suskirstyti į 240 tūkst. katalogų pagal kompanijas. Kiekviename jų yra dešimtys, šimtai ar net tūkstančiai atskirų dokumentų: el. laiškų, .pdf failų, nuotraukų, pasų kopijų, skenuotų dokumentų, sertifikatų, tekstinių dokumentų ir t.t. Visa tai – dokumentai nuo įmonės įkūrimo iki šių metų pavasario.

Daugiausia, per 4,8 mln. dokumentų, sudaro el. laiškai, dar apie 3 mln. – duomenų bazės, taip pat nutekėjusiuose dokumentuose yra daugiau nei 2,1 mln. .pdf failų, 1,1 mln. nuotraukų ir 320 tūkst. tekstinių dokumentų.

Panamos dokumentų kiekis yra išties įspūdingas ir smarkiai lenkia šimtus tūkstančių dokumentų, kuriuos nutekino „WikiLeaks“ ar Edwardas Snowdenas. Pastarasis, manoma, pavogė apie 60 GB duomenų arba daugiau nei 1,5 mln. dokumentų, o kol kas paviešino tik apie 200 tūkst. jų.

Panamos dokumentų 2,6 terabaito galima palyginti su maždaug 200 „Full HD“ (1080p) raiškos filmų įrašų. Jei turite apynaujį kompiuterį, jo kietasis diskas gali turėti 1–2 terabaitus atminties. Tiesa, jei kompiuteryje įmontuotas SSD tipo kietasis diskas, jo talpa veikiausiai neviršys 500 GB – šie diskai yra gerokai brangesni, tačiau veikia sparčiau.

Taigi 2,6 terabaito – išties nemažas informacijos kiekis. Visgi tai nėra paties didžiausio masto duomenų vagystė istorijoje.

Pavyzdžiui, E.Snowdeno nutekintuose dokumentuose skelbta, kad 2007 metais Kinijos programišiai pavogė 50 terabaitų įslaptintų duomenų iš JAV kariuomenės, įskaitant naikintuvo F-35 brėžinius.

2014-aisiais į kompanijos „Sony“ serverius įsilaužę programišiai paviešino 200 GB duomenų, tačiau teigė pavogę per 100 terabaitų.

Visgi svarbiausia ne duomenų apimtis, o jų turinys ir pateikimas. Nors E.Snowdeno turima informacija užima gerokai mažiau vietos, net ir praėjus trejiems metams atskleidžiama naujienų, kurios sulaukia žiniasklaidos ir visuomenės dėmesio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(25)
(9)
(16)

Komentarai (5)