Horizontas, kurio nemato paprasti vartotojai: kaip naujausias „Apple“ sprendimas vėl iš esmės pakeis pasaulį  (31)

Po gausybės išankstinių diskusijų ir gandų „Apple“ oficialiai pristatė „iPhone 7“ be ausinių jungties. Norintieji klausytis muzikos per „iPhone 7“ privalės naudoti „Bluetooth“ palaikančias ausines arba ausines su laidu, kuris veiks per „Lightning“ jungtį. Trečia galimybė – klausytis muzikos įprastinėmis ausinėmis per suderintuvą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Apple“ sprendimo trūkumai akivaizdūs: beveik kiekvienas turi ausines, garsiakalbius ar kitus įrenginius, kurie paremti visur esančia 3,5 mm jungtimi. Eliminavus jungtį šie įrenginiai su telefonu tampa nesuderinami, arba norint juos naudoti privalu nešiotis papildomą suderintuvą.

Tačiau tai „Apple“ nerūpi.

Atsisakydama ausinių jungties bendrovė gali „iPhone“ ir kitus ateities produktus padaryti plonesnius, paprastesnius ir patogesnius. Bendrovė tikisi, kad naujo „iPhone 7“ išvaizda taip patiks, jog ausinių jungties nebuvimas nuo telefono pirkimo neatgrasys, rašo vox.com.

„Apple“ taip pat mano, kad įprastinė ausinių jungtis tapo trikdžiu siekiant pagerinti garso kokybę ir ausinių dizainą. Trečiadienio pristatymo renginyje Philas Schilleris teigė, kad ausinių panaikinimas buvo drąsus „Apple“ sprendimas.

Perėjimas prie „Lightning“ privers garso mikroschemas iš „iPhone“ perkelti į ausines ir sukurs galimybę trečiosioms šalims eksperimentuoti su įvairiomis funkcijomis ir dizainu.

O istorija gali būti „Apple“ pusėje.

Vartotojai paprastai neigiamai reaguoja į pokyčius pamėgtuose produktuose. Tačiau po keleto mėnesių grūmojimo jie susitaiko su pokyčiais ir greitai apie juos pamiršta. „Apple“ jau 20 metų pristato tradicijas griaunančius produktus ir tai yra svarbus bendrovės sėkmės rodiklis. Galbūt ta pati schema suveiks ir šįsyk.

„Apple“ taip elgiasi nuo seno

„Apple“ šalina įvairias funkcijas iš savo produktų ir dėl to išklauso daugybę priekaištų beveik nuo 1997-ųjų, kai Steve‘as Jobsas sugrįžo į „Apple“. S.Jobso pirmasis svarbus produkto pristatymas po sugrįžimo į „Apple“ buvo „iMac“, kuris turėjo lenktą spalvotą monitoriaus dėžę, kai visi įprastiniai buvo smėlio spalvos ir kampuoti.

Tačiau daugiausiai diskusijų tuomet sukėlė tai, kad bendrovė pašalino galimybę įdėti diskelius (floppy disk), kuri tuomet buvo standartinė „iMac“ ir „Windows“ kompiuterių dalis. „Apple“ taip pat pašalino keletą jungčių, kurios buvo diegiamos kiekviename „Mac“ kompiuteryje dešimtmetį, ir pakeitė jas USB jungtimis. Jos dabar yra visur. Įgyvendinus naujoves vartotojai piktinosi, tačiau viskas išsisprendė gerai.

Be diskelių skaitiklio nauji „Apple“ įrenginiai tapo lengvesni, pigesni ir mažesni, o tradicinių jungčių atsisakymas paskatino USB jungtimi paremtų produktų, kaip klaviatūros ar spausdintuvai, kūrimą. Praėjus dešimtmečiui „Apple“ pristatė „MacBook Air“ – itin ploną „Apple“ nešiojamąjį kompiuterį, kuris sukurtas eliminavus CD diskų skaitytuvą ir „Ethernet“ jungtį. Abu tuomet buvo industrijos standartai.

Vartotojai ir vėl piktinosi, tačiau niekas negalėjo nesižavėti „MacBook Air“ plonumu. Praėjusiais metais „Apple“ žengė ir dar vieną netradicinį žingsnį naujame „MacBook“. Kompiuteris turi tik dvi jungtis – USB vienoje, ausinių – kitoje pusėje. Jei norima prijungti kitą įrenginį, kaip papildomą monitorių, reikia naudoti suderintuvus, kurie leidžia vieną USB jungtį panaudoti daugeliui atvejų.

Turbūt nė vienas vartotojas neprašo „Apple“ eliminuoti funkcijų iš produktų, tačiau visiems patinka, kai įrenginiai tampa mažesni, lengvesni ir įperkamesni. „MacBook“ jungčių pašalinimas taip pat palieka daugiau erdvės „MacBook“ baterijoms ir prailgina jų gyvavimo laiką.

„Mac“ produktų augimas per pastarąjį dešimtmetį rodo, kad bendrovė eina teisingu keliu.

Ausinių jungties atsisakymo privalumai

Tokia pat logika galioja ir „iPhone“. Žmonės laiko savo telefonus kišenėse ir rankinėse, o ne kuprinėse ar lagaminuose, todėl įrenginio dydis yra svarbus.

Norint kaskart sukurti plonesnį „iPhone“ su didesne baterija, „Apple“ visuomet tenka ko nors atsisakyti. „Apple“ ieškojo būdų, kaip „iPhone“ padaryti atsparesnį vandeniui, kad galėtų konkuruoti su „Android“ gamintojais, kurie įrenginiuose vis dažniau įdiegia apsaugos nuo dulkių ir vandens standartus. Kuo mažiau skylių telefono korpuse, tuo mažiau būdų patekti į vidų turi vanduo.

„iPhone 7“ vietoje mechanino „Namų“ mygtuko įdiegtas naujas, reaguojantis į spaudimo stiprumą. Tokiu būdu iš „iPhone 7“ eliminuota ir dar viena skylė, todėl „Apple“, bendrovės teigimu, sukūrė geriausiai nuo vandens apsaugotą „iOS“ telefoną.

Dar vienas naujovės privalumas tas, kad į „Lightning“ jungtį įdėtos ausinės gali leisti mėgautis geresne garso kokybe. Tradicinėse ausinėse garso kokybę nulemia elektronika, kuri konvertuoja skaitmenines muzikos bylas į analoginį signalą.

„iPhone“ ausinių jungtis veikia telefone esančios elektroninės schemos pagrindu, kurios dydžio, svorio ir energijos suvaržymai neleidžia pasiekti optimalios kokybės. Pakeitus ausinių jungtį „Lightning“ jungtimi schemas galima perkelti į ausines, o tai ausinių kūrėjams leidžia naudoti aukštos kokybės garso įrangą, kuri gali būti didesnė, brangesnė ir naudoti daugiau energijos.

Juk vertinantys garso kokybę už geras ausines gali sau leisti sumokėti daugiau. Žinoma, naujos „Apple“ ausinės nebus tokios puikios, kaip už 800 dolerių, o standartinis „iPhone“ savininkas greičiausiai skirtumų nepastebės. Tačiau „Apple“ sprendimą atsisakyti ausinių jungties pristato kaip pirmą žingsnį į gerą garso kokybę.

Garso schemų perkėlimas į ausines taip pat gali paskatinti ir kitas inovacijas. Pavyzdžiui, kai kuriose naujose aukštos kokybės ausinėse, turinčiose skaitmeninę triukšmo izoliavimo funkciją, yra integruotos baterijos, kurios ausinėms tiekia energiją.

Tačiau kadangi „Lightning“ jungtis jos gali tiekti daugiau, triukšmą izoliuojančiose ausinėse galima būtų nemontuoti atskiros baterijos, todėl jos taptų mažesnės, lengvesnės ir pigesnės.

Žinoma, galima sakyti, kad „iPhone“ jau anksčiau turėjo „Lightning“ jungtį, trečiosios šalys jau galėjo reklamuoti su ja veikiančias ausines (kai kurios jų tai ir daro), ir vartotojai jas galėjo pirkti iki šiol.

Tačiau, kaip byloja „iMac“ pavyzdys prieš kelis dešimtmečius, pašalinus galimybę naudotis tradiciniu įrankiu neretai atsiveria daugiau vietos kūrybiškumui.

„Apple“ gerokai paspartins „Lightning“ jungtimi paremtų ausinių poreikį, o tai reiškia, kad ir bendrovės pasinaudos proga kurti produktus, kad užpildytų išaugusį poreikį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(31)
(30)
(1)

Komentarai (31)

Susijusios žymos: