Slaptos kameros Lietuvoje fiksuoja šimtus pažeidimų: dabar sulauksite baudos kvito net nepamatę policininko  (8)

Jei kelyje nesimato pareigūnų, reiškia galima prariedėti nepastebėtam? Taip galvojantys vairuotojai, į gatvę išvažiavę neapdraustu automobiliu, labai klysta. Jie gali sulaukti laiškų iš policijos net jei nebuvo sustabdyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vilniuje ir Klaipėdoje veikia slaptos eismo stebėjimo kameros, kurios filmuoja visus pravažiuojančius automobilius ir atpažįsta tuos, kurie neapdrausti privalomuoju vairuotojų civilinės atsakomybės draudimu. Netrukus tokių kamerų po visą Lietuvą pasklis gerokai daugiau.

Įkliūva daugybė pažeidėjų

Priešingai nei greičio matuokliai, šios kameros nežymimos jokiais ženklais, o jų vieta nuolat keičiama. Be to, jos atrodo ne taip, kaip vairuotojai gali įsivaizduoti.

Prieš kurį laiką viešojoje erdvėje buvo pasklidusi juodos apvalios, kumščio dydžio kameros nuotrauka, tačiau iš tiesų tai buvo eismo srautų matavimo kameros vaizdas. Tikrieji pažeidėjus skenuojantys prietaisai atrodo visai kitaip.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos vadovas Dainius Šalomskas patvirtino, kad Lietuvoje veikia dvi tokios kameros – viena Vilniuje ir viena Klaipėdoje, o netrukus toks prietaisas atsiras ir Kaune.

Pasak jo, kamerų duomenis gavę pareigūnai per dieną užfiksuoja net apie 100 pažeidimų.

„Tuomet siunčiame savininkui protokolą su nurodymu susimokėti. Jei vairuotojas aiškus, jam atvykti nereikia, o tais atvejais, kai automobilis priklauso juridiniam asmeniui, klausiame, kas mašiną vairavo“, – aiškino pareigūnas.

Vietą nuolat keičia

D. Šalomskas patikslino, kad šios kameros fiksuoja tik neapdraustus automobilius.

Techninės apžiūros būklės jos netikrina, nes prietaisai administruojami Transporto priemonių draudikų biuro. Ši organizacija atlygina žalas nukentėjusiems nuo neapsidraudusių vairuotojų, tad jai itin aktualu, kad gatvėse būtų kuo mažiau draudimo neturinčių automobilių.

Draudikų biuro direktoriaus pavaduotojas Tomas Rudzkis patvirtino, kad vairuotojams slaptas kameras pastebėti labai sunku, o pastebėjus jų išvengti nepavyktų, nes vairuotojui pamačius įrenginį jis jau bus užfiksavęs automobilio numerį.

Be to, kamerų vietos yra nuolat keičiamos. „Statome jas tikrai ne šalikelėse, kur viena kita mašina pravažiuoja. Parenkame vietas, kur intensyvus srautas“, – aiškino pašnekovas.

Svarbiausia sąlyga – kamerai reikalingas priėjimas prie elektros tiekimo.

T. Rudzkis atskleidė, kad pažeidėjų stebėjimo kamera yra gana didelė ir išvaizda primena įprastas namų stebėjimo kameras.

Tačiau atpažinti jas vairuotojams nebūtų lengva, nes greta gatvių įrengta nemažai įvairių eismo stebėjimo kamerų, daviklių ir kitų įrenginių.

Bus daugiau

Dar šiemet tokia kamera turi atsirasti Kaune, o netrukus be draudimo ir techninės apžiūros važinėjančius vairuotojus filmuos ir užmiesčio keliuose planuojamos statyti kameros, kurios taip pat dirbs ir kaip vidutinio greičio matuokliai.

T. Rudzkis užtikrino, kad esamos kameros pasiteisino ir vis mažiau vairuotojų drįsta išvažiuoti neapsidraudę.

„Tikrai mažėja neapsidraudusių. Tikriname ir kaip užfiksuoti neapsidraudę žmonės reaguoja į baudą – didžioji dalis susitvarko, apsidraudžia. Mažėjimo tendencija tikrai yra“, – sakė pašnekovas.

Už privalomuoju vairuotojų civilinės atsakomybės draudimu neapdrausto automobilio vairavimą skiriama 50-100 eurų bauda, fiziniam asmeniui, atsakingam pagal sutartį – 60–120 eurų bauda, o juridiniam asmeniui, atsakingam pagal sutartį – 120–240 eurų bauda.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Ilona Steponėnė
(25)
(10)
(15)

Komentarai (8)