Nuo 2017 m. pradžios vairuotojų laukia daug permainų: keičiasi baudos už KET pažeidimus, o teisės bus atimamos kur kas dažniau  (6)

Sėsti prie vairo be civilinės atsakomybės draudimo šiemet taps gerokai brangiau. O neblaiviems vairuotojams gali tekti išbandyti ir kalėjimo gultus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar nuo sovietmečio galiojantį Administracinių teisės pažeidimų kodeksą galima pamiršti. Jame buvo numatytos baudos ir kitokia administracinė atsakomybė už Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Visa tai niekur nedingo, tiesiog perkelta į naująjį – Administracinių nusižengimų kodeksą (ANK). Ir ne tik perkelta: kai kuriais atvejais yra nemažai pokyčių, todėl vairuotojams pravartu išnagrinėti naująjį dokumentą.

Pinigai

ANK suapvalintos iš litų į eurus konvertuotos baudos, tačiau jų dydžiai beveik nepakito. Tarkim, bauda už transporto priemonės, kuriai neatlikta valstybinė techninė apžiūra, vairavimą anksčiau buvo 28–43 eurų, dabar ji sieks 30–40 eurų.

Bauda už nustatyto greičio viršijimą daugiau kaip 40, bet ne daugiau kaip 50 kilometrų per valandą anksčiau buvo nuo 173 iki 231 euro, o dabar bus nuo 170 iki 230 eurų. Daugeliu atvejų šie skirtumai nėra dideli.

Užtat smarkiai griežtinama atsakomybė už kai kuriuos taisyklių pažeidimus. Antai už civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu neapdraustų transporto priemonių vairavimą bus skiriama bauda nuo 50 iki 100 eurų. Iki šiol ji siekė nuo 23 iki 34 eurų.

Taip pat verta įsiminti, kad baudžiami bus ne tik vairuotojai, bet ir automobilių savininkai.

Civilinės atsakomybės draudimu nepasirūpinusiems fiziniams asmenims bus skiriama nuo 60 iki 120, o įmonėms, jų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 120 iki 240 eurų.

Naujovės

Viršijus leistiną greitį daugiau kaip 30 km/val., teisė vairuoti bus atimama ne tik pradedantiesiems vairuotojams, bet ir transporto priemonių, kurių didžiausia leidžiamoji masė didesnė nei 3,5 tonos arba kuriose yra daugiau kaip 9 sėdimosios vietos. Tai laukia ir motociklininkų.

Už greičio viršijimą daugiau kaip 50 km/val. visiems vairuotojams be išimčių bus atimama teisė vairuoti, o bauda sieks 550 eurų.

Taip pat pastebimai padidės minimali bauda, skiriama už mobiliojo ryšio priemonių naudojimą ir kitus šios srities pažeidimus.

Iki šiol ji buvo 28–86 eurų, o dabar mažiausia nuobauda bus 60, didžiausia – 90 eurų.

Griežtesnė atsakomybė numatyta ir už pavojingą vairavimą, lenkimą ten, kur tai daryti draudžiama, įvažiavimą į priešpriešinio eismo juostą pažeidžiant ir dalyvavimą neteisėtai organizuotose transporto priemonių lenktynėse.

Už šiuos nusižengimus bus skiriama nuo 170 iki 230 eurų bauda ir nuo trijų iki šešių mėnesių laikotarpiui atimama teisė vairuoti.

Išvengti atsakomybės taip pat bus sunkiau, nes administracinių nuobaudų skyrimo terminas pailgės iki 2 metų. Taip bus bandoma kovoti su asmenimis, kurie vilkina tyrimą.

Svaigalai

Nustačius ne didesnį kaip 1,5 promilės girtumą, vairuotojai bus baudžiami pagal ANK. Tačiau viršijus šią ribą nuo 2017 m. sausio 1 dienos bus taikoma nebe administracinė, o baudžiamoji atsakomybė – bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki vienerių metų.

Išlieka galimybė atsisakyti tikrintis blaivumą, tačiau iki šiol už tai buvo skiriama 860 eurų bauda, o įsigaliojus naujajam kodeksui ji sieks nuo 1000 iki 2000 eurų. Taip pat iki ketverių metų laikotarpiui bus atimama teisė vairuoti.

Tokią teisę bus galima atimti administraciniu nurodymu. Tad nuo šių metų vairuotojams bus siūloma ne tik susimokėti pusę minimalios baudos, bet ir sutikti su minimaliu teisės atėmimo terminu.

Norint įgyvendinti šias sąlygas tereikės sumokėti pusę minimalios baudos ir grąžinti vairuotojo pažymėjimą.

Laikinieji leidimai nebebus išduodami, o prasižengęs asmuo pažymėjimą policijai privalės pristatyti tik įsigaliojus nutarimui. Iš neblaivių ar apsvaigusių vairuotojų vairuotojo pažymėjimas bus paimamas nusižengimo vietoje.

Pažymėjimai

Asmenims, kurie teisę vairuoti praras po 2017 metų sausio 1-osios, pažymėjimus grąžins „Regitra“. Būtent ši valstybės įmonė iš policijos perims už pažeidimus sulaikytų vairuotojo pažymėjimų tvarkymą.

Įmonės specialistai vietoje patikrins, ar pažeidėjai įvykdė jiems nustatytus valstybės reikalavimus, ir spręs, ar vairavimo teisės apribojimus galima panaikinti.

Vairuotojo pažymėjimą bus galima atsiimti pasirinktame „Regitros“ padalinyje, nesvarbu, kuriame šalies rajone ar mieste dokumentas buvo sulaikytas. Prašyme tereikės pasirinkti patogų pažymėjimus išduodantį įmonės padalinį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Saulius Rinkevičius
(50)
(10)
(40)

Komentarai (6)