Lietuvoje 150 tūkst. vairuotojų greitai neteks vairuotojų pažymėjimų  (3)

Daugybė Lietuvos vairuotojų rizikuoja netrukus turėti problemų. Po Naujųjų, vasario 3 dieną, baigs galioti seno pavyzdžio popieriniai laminuoti vairuotojo pažymėjimai, kuriuose nenurodyta galiojimo data.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors „Regitra“ ragino nelaukti paskutinės minutės, daugybė vairuotojų pažymėjimų keistis neskuba. Jei gyventojai pažymėjimus ir toliau keis taip vangiai, artėjant sausiui „Regitroje“ susidarys didžiulės eilės, o tūkstančiai vairuotojų liks be galiojančių pažymėjimų.

Dokumentus išduodančios valstybės įmonės „Regitra“ atstovai suskaičiavo, kad iš viso per praėjusius metus pakeista 30,7 tūkst. pažymėjimų, o šiemet – dar 65,5 tūkst. Jie pabrėžia, kad nepasikeitusių vairuotojo pažymėjimų liko apie 150 tūkst. vairuotojų.

Paaiškės tikri vairuotojai

Prieš porą savaičių popierinį pažymėjimą pasikeitęs vilnietis Valdas stebėjosi, kad užtruko vos kelias minutes. „Buvau nusiteikęs palaukti keletą valandų, bet atėjęs radau tuščią salę. Per kelias minutes viską sutvarkė, nors minėjo, kad man pasisekė ir eilės paprastai būna didesnės“, – sakė jis.

„Regitros“ atstovai mano, kad dalis vairuotojų naujo dokumento nesikreips, nes nebeketina vairuoti. Dar neatsisakantys minties išvažiuoti į gatves senojo pavyzdžio pažymėjimus turėtų suskubti pasikeisti kuo greičiau. Baigiantis metams teks valandų valandas laukti milžiniškose eilėse. Norintys pasikeisti vairuotojo pažymėjimą turi pateikti galiojančią sveikatos pažymą ir seną vairuotojo pažymėjimą, kuris negrąžinamas.

„Dokumentų keitimas leidžia patikrinti, kaip anksčiau vairavimo teisę įgiję vairuotojai šiandien atitinka įstatyme jiems numatytus reikalavimus dėl teisės vairuoti – ar jie tinkamos fizinės formos, koks jų pareigos jausmas, atsakomybės suvokimas“, – pažymėjo „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas.

Be to, anot pašnekovo, vairuotojų pažymėjimų keitimas leis atnaujinti kelių transporto priemonių vairuotojų registro informaciją, padės užkirsti kelią dokumentų klastojimui ir analizuoti duomenis dėl pažeidimų. Valdant telefonu į „Regitrą“ besikreipiančių klientų srautus šių metų gegužę buvo įvestas specialus pranešimas suteikiant informaciją apie seno pavyzdžio vairuotojo pažymėjimų keitimą, tačiau nuo vasaros pradžios jau juntamas bendravimo su konsultantais šia tema mažėjimas. „Per mėnesį į „Regitros“ filialus visoje Lietuvoje skambinančiųjų vairuotojo pažymėjimų klausimais skaičius svyruoja nuo 3,3 iki 5,5 tūkst.“, – informavo S.Šuminas.

Milžiniškų eilių neišvengs

Kad visuomenė informuota, liudija ir visuomenės nuomonės tyrimų bendrovės „Baltijos tyrimai“ „Regitros“ užsakymu atliktos apklausos duomenys. Iš daugiau nei 1000 Lietuvos gyventojų, turinčių seną vairavimo teisę liudijantį dokumentą, net 85 proc. žinojo, kad kitų metų vasario 3 d. toks pažymėjimas nebegalios.

Vis dėlto net 60 proc. pripažino neradę laiko užsukti į „Regitrą“ ir susitvarkyti dokumentų. Paprašyti nurodyti priežastis, kodėl nesikeičia vairuotojo pažymėjimo, vairuotojai minėjo apsisprendę nevairuoti, bijantys sveikatos patikrinimo ar eilių, nematantys prasmės sutrumpinti turimo dokumento galiojimo datą. Tuos, kurie jau suskubo tai padaryti, paskatino pareigos jausmas.

„Regitros“ duomenimis, 2015 m. vidutiniškai per mėnesį seno pavyzdžio vairuotojo pažymėjimus pasikeisdavo apie 2,6 tūkst. vairuotojų. Šiemet mėnesio vidurkis beveik tris kartus didesnis. „Vairuotojo pažymėjimų keitimas suintensyvėjo vasarą: sausį į „Regitrą“ atvyko per 4 tūkst. klientų, o birželį jų turėjome 7,8 tūkst., liepą – 8,6 tūkst., o rugpjūtį šis skaičius perkopė 9 tūkst.“, – sakė S.Šuminas. Pasak vieno įmonės vadovų, tokie gyventojų srautai valdomi, tačiau nepakankami, kad nebūtų masinių eilių paskutinėmis dienomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Saulius Rinkevičius
(8)
(2)
(6)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: