Šaulys Las Vegase pusiau automatiniu ginklu šaudė kaip pilnai automatiniu - kodėl ši modifikacija yra legali? (Video)  (12)

Stepheno Paddocko surengtos žudynės Las Vegase tapo didžiausiu tokio tipo nusikaltimu JAV istorijoje. Vaizdo įrašuose girdima nesibaigianti šūvių kruša vėl kelia diskusijas. Negi vyras šaudė automatiniais ginklais? Pasirodo, ilgoms šūvių serijoms automatinis šautuvas nėra reikalingas - Paddockas pasinaudojo specialiomis buožėmis, kurios yra visiškai legalios.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į petį atremiama buožė turi padėti išlaikyti stabilumą, tačiau išradingi amerikiečiai patobulino šį įtaisą taip, kad jis pusiau automatinį ginklą paverstų pilnai automatiniu. Svarbiausia tai, kad tokią buožę galima legaliai įsigyti bet kurioje ginklų parduotuvėje, nes jos tarsi pasinaudoja įstatymų spragomis. Aišku, kad pirmiausia kaltas ne ginklas, o šaulys, tačiau diskusijos greitu metu nenutils. Kaip tokia buožė gali būti legali, kai automatiniai šautuvai iš esmės yra uždrausti?

JAV garsėja savo liberaliu požiūriu į civilių laikomus ginklus. Įsigyti pusiau automatinį šautuvą yra labai paprasta, o amunicija pardavinėjama įprastuose prekybos centruose. Ir amerikiečiai naudojasi šia konstitucine teise. Žmonės teigia, kad ginklai jiems reikalingi savigynai, tačiau neslepiamas ir faktas, kad amerikiečiams jie tiesiog labai patinka. Įvairios parodos, seminarai, kursai ir šaudyklos visuomet yra pilnos žmonių, tačiau automatiniai ginklai nuo 1986 metų civiliams nėra parduodami. Kita vertus, ir pusiau automatinį šautuvą galima paversti pilnai automatiniu.

Tam galima pasitelkti vieną iš nelegalių išeičių (pavyzdžiui, modifikuoti spyną) arba galima įsigyti specialią slankiojančią buožę, kokią ir turėjo Paddockas. Ji labai lengvai tvirtinama prie ginklo, tam nereikia jokių didelių modifikacijų. Ši buožė leidžia ginklui slankioti horizontaliai. Kiekvienas šūvis stumia ginklą atgal link peties - šaulys viena ranka jį turi stumti nuo savęs. Taigi, pirštą tereikia laikyti vietoje, o ginklas judėdamas pirmyn ir atgal pats savo gaiduku vis trankosi į šaulio pirštą. Taigi, kiekvienas ginklo paspaudimas paleidžia šūvį ir ginklas išlaiko pusiau automatinio šautuvo apibrėžimą.

Kaip veikia slankiojanti buožė:

Pusiau automatinis ginklas paleidžia šūvį su kiekvienu gaiduko paspaudimu. Tai yra, neįmanoma paleisti šūvių serijos vien laikant nuspaustą gaiduką - šūvių dažnis priklauso nuo to, kaip greitai galite judinti pirštą. Tuo tarpu automatiniai ginklai vienu gaiduko paspaudimu gali paleisti ilgą seriją, kuri gali net ir ištuštinti apkabą. Tokie ginklai net JAV nėra leidžiami, nors yra pasisakančių už jų legalizavimą. Šaudant tokia spyna, kiekvienas fizinis gaiduko paspaudimas paleidžia vieną šūvį - tiesiog ginklas slankioja taip, kad gaidukas per minutę gali būti paspaudžiamas net 400-800 kartų per minutę.

Amerikiečiai yra įsitikinę, kad ginklai nėra problema. Problema - psichologinių bėdų turintys žmonės, kurie nesikreipia pagalbos. Ir smurtą skatinančios grupės internete. Ir kai kultūra, skatinanti nusikaltimus ar šlovinanti nusikaltėlio gyvenimo būdą. Daug daugiau nusikaltimų JAV atliekama be šaunamųjų ginklų. Amerikiečiai taip pat yra įsitikinę, kad tokia šalis, kurios gyventojai visuomet yra pasiruošę gynybai, karo atveju yra paprasčiausiai neįveikiama.

Kita vertus, tokie atvejai kaip pastarasis Las Vegase tikrai atkreipia dėmesį ir vėl kelia diskusijas. Tik ar jos nuves prie slankiojančių apkabų uždraudimo, griežtesnio psichologinės būklės  įvertinimo prieš parduodant ginklus, griežtesnių patikrinimų ar panašiai? Greičiausiai, kad ne.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(17)
(1)
(16)

Komentarai (12)