Atviros ar uždaros, ant ausų ar aplink jas? Kuo skiriasi pagrindiniai didelių ausinių konstrukcijos sprendimai ir kokias ausines reikėtų rinktis  (1)

Skaitydami apžvalgas ar prekių aprašymus tikriausiai pastebėjote, kad didelės ausinės dažnai apibūdinamos kaip „atviros“ arba „uždaros“. Taip pat dažnai paminima ar kaušeliai apgobia ausis ar yra nešiojami tiesiai ant jų. Bet ar tikrai žinote, kokie yra šių skirtingų konstrukcijų privalumai ir trūkumai?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-11-23 Atviros ar uždaros, ant ausų ar aplink jas? Kuo skiriasi pagrindiniai didelių ausinių konstrukcijos sprendimai ir kokias ausines reikėtų rinktis  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, kalbame tik apie dideles ausines - tokias, kurios turi lankelį. Į ausis įstatomos ausinės yra visiškai kita tema, pasižyminti savomis problemomis ir dizaino tendencijomis. Taigi, kodėl kai kurios didelės ausinės būna uždaros, o kitos - atviros? Ką tai reiškia?

Uždaros prieš atviras

Jei viena iš šių ausinių korpuso konstrukcijų būtų akivaizdžiai pranašesnė, visos ausinės šiuo požiūriu būtų vienodos. Tačiau taip nėra.

Pavyzdžiui, neseniai publikavome apžvalgą apie geriausiai pirkėjų vertinamas atviro tipo ausines iš Kinijos „Superlux HD681“ - šios fantastišku kainos ir kokybės santykiu pasižyminčios ausinės turi atvirą dizainą, kaip ir brangesnės „Superlux HD668B“.

Tuo tarpu daugiausiai teigiamų įvertinimų tarp visų ausinių sulaukiančios „Meizu HD50“ turi uždarą korpusą (galite perskaityti, ką apie jas sako apžvalgininkai).

Daugelis gamintojų savo sprendimą pateikia kaip privalumą, kad ir koks jis būtų.

Uždarų ausinių privalumai:

  • aplinkos triukšmo izoliacija - aplinkinis triukšmas (šurmulys autobuse, lėktuvo variklių ūžimas ir t. t.) netrukdo klausytis muzikos ar žiūrėti filmą;
  • muzikos ausinėse sulaikymas - aplinkiniai negirdės to, ką klausotės (pavyzdžiui, bibliotekoje);
  • leidžia girdėti smulkiausias detales - specializuotos ausinės garso inžinieriams dažniausiai būna uždaros, ypač darbui koncerte ar įrašų studijoje;
  • tinka žaidėjams, kurie nori bendrauti su savo virtualios komandos nariais, nes mikrofonas negirdi per ausines klausomų žaidimo garsų;
  • žemi dažniai gali skambėti šiek tiek stipriau, pačios garso atkūrimo charakteristikos mažiau priklauso nuo aplinkos.

Taigi, uždaros ausinės turi visą eilę privalumų. Gamintojai jų uždarą korpusą dažnai pateikia kaip privalumą, leidžiantį išgauti tyresnį garsą, kuriam nekenkia pašalinis triukšmas. Tačiau ir atviras dizainas turi savų privalumų.

Atviromis ausinėmis vadiname tas, kurių galinė dalis nėra visiškai uždaryta. Per mažytes angas ar akivaizdžiai matomas skylutes cirkuliuoja oras ir garso bangos.

Atvirų ausinių privalumai:

  • natūralesnis, atviresnis garsas - muzika skamba taip, lyg būtumėte didelėje salėje;
  • ausys su atviromis ausinėmis įkaista mažiau, todėl dažnai jas nešioti tiesiog patogiau;
  • žemi dažniai gali būti stiprūs ir nevarginti.

Tiek. Privalumų ne tiek jau daug, tačiau jie labai svarbūs - atviros ausinės gali dovanoti geresnį, natūraliau skambantį garsą. Tačiau atviros ausinės turi ir trūkumų, pagrindinis iš jų - prasta garso izoliacija. Aplinkiniai girdės ką klausotės jūs, o jums gali trukdyti aplinkos triukšmas. Tačiau korpuso galinės dalies dizainas nėra vienintelis svarbus veiksnys renkantis geras dideles ausines. Dar reikia pagalvoti ir apie jų dydį.

Ant ausų ar aplink jas?

Didelės ausinės pagal dydį būna dviejų rūšių - tos, kurios apgobia ausies kaušelį („Superlux HD681“), ir tos, kurios yra nešiojamos tiesiai ant ausų („Remax RM-100H“). Pastarosios šiais laikais yra kur kas populiaresnės ir jūs tuoj perskaitysite kodėl, bet ar pastebėjote, kad beveik visos ant ausų nešiojamos ausinės turi uždarus korpusus? Taip irgi yra ne be reikalo.

Taigi, ant ausų nešiojamų ausinių privalumai:

  • mažesnis dydis ir svoris - šias ausines yra nepalyginamai lengviau nešiotis ir naudoti kasdien;
  • natūralesnis garsas - šios ausinės yra per mažos pilnai jus atskirti nuo pasaulio, todėl garsas yra šiek tiek platesnis ir tyresnis - panašiai, kaip atvirų ausinių;
  • patogumas - ilgai nešiojant ant ausų dedamos ausinės gali būti patogesnės už ausis apgobiančias ausines, nes yra lengvesnės, labiau vėdinasi.

Taigi, ant ausų nešiojamos ausinės taip tvirtai neatskiria mūsų nuo išorinio pasaulio, todėl dažniausiai yra uždaros - joms reikia tos papildomos izoliacijos. Tai, aišku, riboja tikrą izoliaciją nuo triukšmo, nors, teoriškai, garsas gali būti tyresnis. Ir, aišku, mažesnis dydis reiškia, kad šias ausines yra lengviau nešiotis. Visgi, kai kurie žmonės nekenčia ant ausų dedamų ausinių būtent dėl jo - kai kurių žmonių ausų kaušelių forma neleidžia patogiai nešioti tokių ausinių. Diskomfortas tik padidėja, jei ausinės turi itin standų lankelį.

Tuo tarpu ausis apgobiančios ausinės taip pat turi keletą svarbių privalumų:

  • patogus nešiojimas - jos ne taip gerai vėdinasi, bet nespaudžia ausų kaušelių;
  • galima geresnė garso izoliacija, ypač, jei ausinės yra uždaros;
  • geresnis garsas - gamintojui lengviau kontroliuoti garso atkūrimo parametrus, nes erdvė tarp garsiakalbių ir ausų yra labiau atskirta.

Taigi, viskas priklauso nuo asmeninių poreikių ir skonio. Atviros ausinės pasižymi geresnėmis garso atkūrimo savybėmis, bet nėra tinkamos naudoti triukšmingoje aplinkoje. Uždaros puikiai pasitarnauja žaidimus tinkle mėgstantiems žmonėms, bet gali skambėti per daug nenatūraliai. Ir dydį teks rinktis pagal tai, ką jūs mėgstate labiau. Geros ausis apgobiančios ausinės turėtų varginti mažiau, bet šiais laikais populiarios lengvos ant ausų nešiojamos ausinės.

Jeigu svarbu aplinkinio garso izoliacija, labiausiai garsą izoliuos ausis apgaubiančios uždaro tipo ausinės, šiek tiek mažiau - ant ausų dedamos uždaro tipo ausinės arba ausis apgaubiančios atviro tipo ausinės, o prasčiausiai aplinkos garsą izoliuos ant ausų dedamos atviro tipo ausinės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(1)
(9)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: