Ne viskas taip gražu, kaip norėtų E. Muskas: patyręs sunkvežimių vairuotojas paaiškino, kokius akivaizdžius trūkumus turi naujasis Tesla vilkikas (Video)  (23)

Tesla Semi vilkikas nustebino pasaulį. Nors buvo prognozuojama, kad tai bus technologiškai pažangi mašina, niekas negalėjo nuspėti, kad ji bus tokia greita ir vienu įkrovimu nuvažiuos taip toli. Vos 0,36 aerodinaminį koeficientą turintis vilkikas iki 96,6 km/h įsibėgėja vos per 5 sekundes ir po pilno baterijų įkrovimo gali nuvažiuoti net 805 km. Visgi, ne visi yra sužavėti šiuo sunkvežimiu – vienas patyręs vilkikų vairuotojas išskyrė keletą silpnųjų Tesla Semi pusių, kurios gali erzinti vairuotojus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip ir turėtų būti. Vilkikas paprasto žmogaus akimis gali atrodyti labai šauniai, tačiau vairuotojai atkreipia dėmesį į visai kitus dalykus. Visgi, viena Lietuvos įmonė ir daugybė kitų vežėjų jau suskubo įsigyti Tesla Semi vilkiką, tai su kuo reikės taikstytis vairuotojams?

Jonathonas Ramsey, buvęs vilkikų vairuotojas, Engadget svetainei išskyrė kelias silpnąsias Tesla Semi puses. Tačiau visų pirma Ramsey paaiškino, kad šis vilkikas yra skirtas darbui fiksuotose maršrutuose, kurie įprastai nėra labai ilgi – nuolatiniam važinėjimui nuo vieno logistikos centro iki sandėlio ir pan. Tesla Semi taip pat puikiai tinka darbui uostuose, kur dažnai tenka stovėti eilėse ar lėtai slinkti tarp kitų sunkvežimių.

Šis vilkikas nesirengia pakeisti tų didžiųjų ilgųjų reisų vilkikų, kurie per savaitę nuvažiuoja 2-5 tūkstančius mylių. Tai rodo ir Musko pateikti duomenys, kuriuose teigiama, kad Semi padės sutaupyti, lyginant su dyzeliniu sunkvežimiu – šie skaičiavimai pagrįsti 100 mylių (161 km) maršrutais. Tai nėra trūkumas, tik kiek specifinis sunkvežimio vaidmuo. Dėl to tokios kompanijos kaip Walmart ir suskubo įsigyti šiuos vilkikus. O štai ir trūkumai:

Vairuotojo vieta centre

Aplink sunkvežimį yra kelios aklosios zonos, kuriose sustoję automobiliai vairuotojui gali būti nematomi. Viduryje sėdintis vairuotojas yra toliau nuo langų, todėl matys kur kas mažiau, negalės pasilenkti ir pažiūrėti žemyn. Tai bus itin nepatogu manevruojant siaurose aikštelėse.

Sakoma, kad Muskas įkvėpimo sėmėsi iš savo McLaren F1 automobilio, kuris taip pat turi vairuotojo vietą centre. Aišku, tai leido ir susiaurinti kabiną, kas sunkvežimiui suteikė geresnes aerodinamines savybes. Tačiau Semi paveldėjo ir F1 problemas. Pavyzdžiui, lenkiant bus sunkiau pamatyti, kas vyksta antrojoje juostoje. Tai palengvins kamerų gausa, tačiau vairuotojui bus ne taip patogu ir intuityvu.

Galiausiai, sunku pasakyti, ar durelių stiklas yra nuleidžiamas. Ramsey spėja, kad jis pilnai neatsidaro. Tai taip pat nėra labai patogu, ypač jei prireiktų ką nors kam nors paduoti per atidarytą langą.

Kameros

Tesla Semi turės visą eilę kamerų, kurios turėtų padėti saugiai manevruoti. Tačiau Ramsey teigia, kad geriau jau būtų išlaikyti veidrodėlius, nes jų pateikiamas vaizdas nevėluoja, visada yra ryškus ir patikimas. Paskutinis Ramsey sunkvežimis turėjo 7 veidrodėlius, keletą jų tikrai galima pakeisti kameromis, bet keli turėtų ir likti jau vien dėl patikimumo. Ramsey mano, kad veidrodėliai padeda išvengti ne tik klaidų kelyje, bet ir aikštelėse, kur visur tyko stulpeliai ir borteliai. Nors veidrodėliai sumažintų vilkiko aerodinaminį efektyvumą, jie padėtų išvengti smulkių avarijų, kurių nuostoliai būtų didžiuliai jau vien dėl kompozitinio Semi kėbulo.

Kameros suteikia ir dar vieną problemą – kabinos priekyje, prie stiklo, yra pora didelių lietimui jautrių ekranų, kurie gali trukdyti matyti priekinius sunkvežimio kampus. Dar daugiau – jie bus labai ryškūs, kad kamerų perteikiamas vaizdas nuolat būtų gerai matomas. Nuolat į akis šviečianti ekranų pora ne tik blaškys vairuotojus, bet ir erzins.

Įdomu ir tai, kad Tesla pristatyme buvo paminėta, kad šiandieniniųi sunkvežimių kabinos yra pripildytos trečiųjų šalių prietaisais. Teigiama, kad jais sunku naudotis ir jie erzina vairuotojus. Ramsey nesutinka – vairuotojai kabinoje laiko tik reikalingiausius daiktus ir jie darbui netrukdo. Nors Tesla Semi vairuotojo vieta atrodo neįprastai gražiai ir moderniai, tie ekranai vis tiek erzins ir trukdys, jei jų nebus įmanoma pritemdyti ar išjungti.

Greitis

Muskas didžiuodamasis pristatė Semi pagreitėjimą – su maksimaliu 36,3 tonų svoriu šis vilkikas iki 96,6 km/h įsibėgėja per 20 sekundžių. Tai – išties didelis greitis ir įspūdingos galimybės, tačiau vairuotojams tai nėra taip svarbu. Ramsey erzina tai, kad nebuvo paminėtas stabdymo atstumas – jis vairuotojui kur kas svarbesnis nei įsibėgėjimas. Ramsey teigia, kad tokio svorio sunkvežimiams, važiuojantiems 88,5 km/h greičiu reikia bent 168 metrų, kad pilnai sustotų. Tesla greičiausiai šį atstumą sutrumpins, bet kodėl nesididžiuojama šiuo rodikliu, o visur publikuojamos mažai kam svarbios įsibėgėjimo savybės?

Tesla Semi įsibėgėjimas

Saugumas

Neabejojama, kad Tesla didelį dėmesį skyrė saugumui. Tesla automobiliai yra vieni saugiausių kelyje, tai ir vilkikas šiuo atžvilgiu turėtų būti neblogas. Visgi, Muskas pristatyme paminėjo, kad Tesla vilkikas yra visiškai apsaugotas nuo vadinamųjų žirklių avarijų, kurių metu puspriekabė aplenkia vilkiką ir į jį atsitrenkia. Tačiau Ramsey tiesiai šviesiai sako, kad tai yra melas – žirklės vis tiek gali įvykti.

Taip yra dėl paprastos fizikos – pakrauta puspriekabė yra sunkesnė už vilkiką ir yra veikiama didesnių inercijos jėgų. Kad ir kokią įmantrią stabdymo ir stabilumo kontrolės sistemą Tesla naudotų, tikimybė patirti tokią avariją visada išlieka, ypač važiuojant slidžiu keliu ar kai krovinys nėra tolygiai paskirstytas. Nebent Tesla išrado kažkokį ypatingą teisingos geometrijos tarp sunkvežimio ir puspriekabės palaikymo būdą – tokia tikimybė yra, tačiau visos egzistuojančios šiuolaikinės sistemos tik sumažina žirklių avarijų tikimybę, bet jos nepanaikina.

Tiek pastabų turi šis buvęs vairuotojas. Kiti taip pat pastebi, kad kiekviena avarija kainuos labai brangiai, o šiame darbe smulkūs incidentai yra neišvengiami. Taip pat dvejojama dėl Tesla galimybių laiku tiekti detales ir garantinį aptarnavimą. Kita vertus, iki 2019 metų, kuomet Tesla Semi išriedės į pirmuosius reisus, dar yra šiek tiek laiko ir visi klausimai gali būti atsakyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Nodum.lt
Nodum.lt
(53)
(26)
(27)

Komentarai (23)