Kaip išlaikyti maisto produktus ištisus metus ar dar ilgiau? Vien šaldytuvo jau neužtenka - yra dar viena buitinė technologija, kuri daro stebuklus (Lentelė, Video)  (3)

Tikriausiai pastebėjote, kad didelė maisto produktų dalis parduodama vakuuminiuose įpakavimuose. Dar daugiau - žmonės ir patys gali išsirinkti iš gausybės siūlomų vakuuminio pakavimo aparatų, kuriuos labai lengva panaudoti buityje. Bet kodėl vakuuminėse pakuotėse maistas išlieka ilgiau? Ar vakuuminė pakuotė tikrai stipriai prailgina maisto galiojimo laiką? Kodėl taip patariama apsaugoti ne tik maisto produktus, bet ir nuotraukas bei dokumentus?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vakuuminis pakavimas iš esmės yra labai paprastas procesas, kuriam atlikti jokie aparatai nėra reikalingi. Tereikia iš maišelio su maisto produktu pašalinti orą ir jį sandariai uždaryti. Kad ir kaip spaustumėte ir stengtumėtės, šį darbą įrenginiai atlieka kur kas greičiau, paprasčiau ir patikimiau. Taip maistas išlieka keli kartus ilgiau.

Ne visi gerai suvokia vakuuminio pakavimo naudą, tačiau įsivaizduokime gyvenimišką situaciją. Turite jautienos, kurią norite išsaugoti vėlesniam naudojimui. Šaldiklyje ji išliks tinkama naudojimui apie metus. Vėliau praras skonines savybes ir net atitirpdyta nebebus tinkama maloniam vartojimui. Šaldytuve šviežia jautiena išliktų maždaug 1-3 dienas. Jei mėsa prieš užšaldant šaldiklyje bus įpakuota vakuuminiu būdų šis laikas bus pratęstas iki 2-3 metų, šaldytuve - 2 savaites. Taip išplėsti galima išsaugoti daugelį produktų, tačiau kodėl tai veikia?

Vakuuminio pakavimo aparatai ir, juo labiau, vakuuminis pakavimas rankiniu būdu, viso oro iš maišelio nepašalina. Visgi, pašalina labai didelę jo dalį - tokioje pakuotėje oro lieka labai nedaug ir jokiais kitas būdais to padaryti tiesiog neįmanoma.

Oras ir jame esantis deguonis yra reikalingas bakterijoms. Taigi, jos tokioje pakuotėje neturi pakankamai oro, todėl dauginasi labai lėtai. Mažiau bakterijų - lėčiau skaidomi maisto produktai.

Oro trūkumas veikia ir pelėsines kultūras. Būtent pelėsis dažniausiai ir puola senas nuotraukas ir dokumentus, tačiau yra pavojingas ir maistui. Vakuuminės pakuotės taip pat neleidžia išgaruoti skysčiams. Maistas išlieka sultingas, šviežias ir sveikas. Aišku, peržengti pardavėjo nurodyto galiojimo termino vis tiek nereikėtų.

Tikriausiai nereikia net sakyti, kad vakuuminio pakavimo aparatai nėra tinkami naudoti su trapiu maistu, nes jis paprasčiausiai bus per daug suspaustas. Taip pat nereikėtų tikėtis labai ilgai išsaugoti itin greitai gendančius produktus.

Reikėtų vadovautis maždaug tokia lentele, tačiau ir ji tėra apytikslės gairės, nes viskas priklauso nuo produktų, vakuuminės pakuotės sandarumo, šaldytuvo ar šaldiklio nustatymų.

Produktas

Šaldiklyje be vakuuminio įpakavimo

Šaldiklyje su vakuuminiu įpakavimu Šaldytuve be vakuuminio įpakavimo Šaldytuve su vakuuminiu įpakavimu
Jautiena 6-12 mėn. 2-3 metai 1-2 dienos 2 savaitės
Kiauliena 4-6 mėn. 2-3 metai 1-2 dienos 1 savaitė
Žuvis 2-6 mėn. 2 metai 3 dienos 1 savaitė
Sriubos, padažai, troškiniai 2-3 mėn. 1-2 metai 3-4 dienos 2-3 savaitės
Daržovės 8 mėn. 2-3 metai 2-7 dienos 1-2 savaitės
Vaisiai 6-12 mėn. 2-3 metai 1-5 dienos 1-2 savaitės

Geriausiai vertinamas vakuuminio pakavimo įrenginys iš Kinijos

Geriausia tai, kad vakuuminio pakavimo įrenginiai yra visai nebrangūs ir neįtikėtinai paprasti naudoti. Pavyzdžiui, 38€ kainuojantis „Automatic Vacuum Fresh Food Sealer“, Gearbest.com portale surenka 5 balus iš 5 galimų, tad yra puikiai pirkėjų vertinamas įrenginys, o turi vos tris mygtukus.

Vienas, pažymėtas „Seal Only“, naudojamas maišeliui tik užsandarinti, iš jo nepažalinant oro. Šis mygtukas pirmą kartą nuspaudžiamas užsandarinti vienam maišelio galui, kai jis atkerpamas iš pridedamo ritinėlio. 

„Vacuum & Seal“ mygtukas pašalina iš maišelio orą ir jį užsandarina.

Na, o trečiasis,  „Cancel“, mygtukas atšaukia jau pradėtus veiksmus.

Kaip visa tai atrodo gyvai, galima pamatyti šiame vaizdo siužete:

Geriausios kainos ir kokybės santykį turintis vakuuminio pakavimo įrenginys iš Kinijos

Vienintelė bėda, kad aukščiau aprašytas vakuuminio pakavimo aparatas, kaip daiktas iš Kinijos, yra brangokas. Šia prasme labiau akis užkliūna už pigiausio pakavimo aparato iš Kinijos XinBaoLong QH - 01, kuris kainuoja 24€, o pirkėjai savo vertinimuose jam skiria 9.3 balus iš 5.

Jis yra mažesnių matmenų, šiek tiek mažesnio galingumo, tačiau pagal pirkėjų vertinimus veikia puikiai, o kaip tai atrodo, parodyta šiame vaizdo siužete:

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(4)
(4)

Komentarai (3)