Arnoldo Schwarzeneggerio žodžiai išsipildė - JAV valstijos į teismą padavė „ExxonMobil“ bei „Suncor“, o toliau iš karto sekė greita naftos ir dujų kompanijų reakcija  (9)

Kolorado valstijos teismui pateiktas ieškinys, kuriuo Boulderio, San Migelio apygardos ir pats Boulderio miestas siekia priversti „ExxonMobil“ ir „Suncor“ finansiškai atsakyti už išlaidas, kurias gyventojai patiria ir ateityje patirs dėl klimato kaitos. Ir tai tik pradžia.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-05-16 Arnoldo Schwarzeneggerio žodžiai išsipildė - JAV valstijos į teismą padavė „ExxonMobil“ bei „Suncor“, o toliau iš karto sekė greita naftos ir dujų kompanijų reakcija  (9)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Niujorkas ir dar aštuoni Kalifornijos pakrantės miestai ir apygardos, įskaitant San Franciską ir Ouklendą, padavė panašius ieškinius prieš „ExxonMobil“ ir kitas naftos bei dujų įmones, nurodydami, kad pagal esamus įstatymus, jų bendruomenės patiria žalą.

Ieškinių prieš tokias kompanijas buvo ir ankščiau, bet tai pirmasis kartas, kai kompanijos sulaukia ieškinių iš bendruomenių, kurios nėra įsikūrusios pakrantėse. „Klimato kaita nėra vien tik jūros lygio kilimas. Tai taip pat veikia ir mus, gyvenančius šalies viduryje“, - sakė Boulderio apygardos komisarė Elise‘a Jones.

„Iš tiesų, Koloradas yra viena iš greičiausiai kaistančių (dėl klimato kaitos aut. past.) valstijų. Šios dvi bendrovės („ExxonMobil“ ir „Suncor“ aut. past.) ženkliai prisideda prie vykstančios klimato kaitos. Jie yra dalis pramonės, kuri mums dešimtmečius melavo apie iškastinio kuro poveikį. Jie žinojo poveikį (apie tai kiek ankščiau kalbėjo ir Arnold‘as Schwarzenegger‘is“ aut. past.). Ir jie trukdė perėjimą prie mažai anglies dioksido į aplinką išskiriančios ateities“, sakė Elise‘a. „Dabar mes, kaip bendruomenė, mokame visas išlaidas. Tačiau negalime sau leisti kovoti su klimato kaitos pasekmėmis. Mes norime, kad jie sumokėtų savo dalį.“

„Suncor“ yra Kanados korporacija, kurios Denveryje esanti perdirbimo gamykla pagamina apie trečdalį visų Kolorade parduodamų dujų ir dyzelinių degalų. „Suncor“ ir „ExxonMobil“ drauge turi ir dižiąją dalį „Syncrude Canada“ akcijų, kuri ateityje planuoja gerokai išplėsti naftos gavybą.

Boulderio ir San Migelio apygardų bendruomenės aktyviai priėmė anglies dioksido mažinimo tikslus. Jie taip pat siūlo vietos gyventojams paskatas, kad būtų mažinami CO2 išmetimai. Miesto ir apygardos pareigūnai teigia, kad išlaidos, kurias mokesčių mokėtojai turi mokėti už tai, kad prisitaikytų prie klimato kaitos padarinių, auga. Boulderio apygardos pareigūnai suskaičiavo, kad iki 2050 metų šios išlaidos gali viršyti 150 milijonų JAV dolerių. Tai taip priklausys ir nuo su klimato kaita susijusių stichininių nelaimių, tokių kaip potvyniai, sausros ir katastrofiški gaisrai, dažnumo.

„San Migelio apygarda patiria tiesioginį klimato kaitos poveikį, kuris mūsų mokesčių mokėtojams kainuoja didžiulius pinigus. Slidinėjimo kurortas Teluride yra tik viena detalė“, - teigė apygardos advokatė Amy Markwell. „Mes matome neigiamą poveikį mūsų keliams, taip pat sausros daro tiesioginį poveikį mūsų gyvulininkystės sektoriui.“

Naftos ir dujų kompanijų reakcija buvo greita

Dan‘as Haley‘us, Kolorado naftos ir dujų pramonės asociacijos prezidentas, šį ieškinį pavadino „politiniu triuku“. Pasak Dan‘o, „tai nėra rimtas būdas spręsti su klimatu susijusius klausimus. Naftos ir dujų operatoriams neturėtų būti taikoma atsakomybė už jų vykdomą komercinę veiklą, kuri yra griežtai reglamentuota valstijos ir federalinių įstatymų.“

Nacionalinė gamintojų asociacija taip pat pasisakė. Lindsey de la Torre, atsakingoji projektų direktorė, teigė, kad „šie nepagrįsti ieškiniai neduoda jokios naudos aplinkai ir tėra mokesčių mokėtojų pinigų švaistymas. Kol gamintojai dirba siekdami prasmingų sprendimų ir mažina emisijų dydžius, miestai švaisto laiką juos padavinėdami į teismą už tai, ką amerikiečiai kasdien naudoja.“

Boulderio apygardos pareigūnai mano, kad tokie pramonės pasisakymai yra labai panašūs į tabako pramonės taktiką, kai pastarieji ją taikė siekdami apsisaugoti nuo teiginių, kad cigarečių rūkymas kelia daugybę pavojų sveikatai, įskaitant širdies ir plaučių ligas bei vėžį. „Naftos ir dujų pramonė yra labai susirūpinusi dėl atsakomybės už klimatą, taip ir turėtų būti“, - sakė Elise‘a Jones.

Joanne‘a Spalding, „Sierra Club“ teisininkė, pateikė tokį šio ieškinio komentarą: „Mes pritariame šioms vyriausybėms, kurios atsakingai žiūri į savo bendruomenes ir naftos kompanijas laiko atsakingomis už žalą, kurią jos padarė Kolorado bendruomenėms ir visai planetai. Per ilgai naftos kompanijos sąmoningai pelnėsi parduodamos produktus, kurie nulėmė klimato krizę. Jie žinojo, kad bendruomenės susidurs su klimato kaitos pasekmėmis ir negano to, už tai dar patys turės ir susimokėti.“

Daugelis supranta, kad visos viltys dėl veiksmų, susijusių su klimato kaita, labai priklauso nuo ekonomikos. Naftos ir dujų įmonės gali pasinaudoti įstatymais ir politikais, kurie jas atleidžia nuo įvairių išlaidų, dažnu atveju susijusių su jų verslo operacijomis. Kiekvienais metais jie gali išvengti šimtų milijardų JAV dolerių vertės atsakomybės už savo veiksmus, kuriuos ekonomistai vadina „neapmokestintais išoriniais veiksniais“. Tik padidinus finansinį spaudimą šioms įmonėms bus sustabdytas aplinkos teršimas. Ir akivaizdu, jog prireiks ilgų ir brangių teismų maratonų, nes patys teršėjai neketina susimokėti už padarytą žalą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(47)
(4)
(43)

Komentarai (9)