Norintiems pačio pigiausio, bet gero telefono - „Xiaomi Redmi 5“ prieš „Xiaomi Redmi 4“: kada verta rinktis naujesnį modelį, o kada geriau pasilikti prie senesnio (Apžvalga)  ()

„Xiaomi Redmi 4“ telefonas rinkoje pasirodė 2016 metų pabaigoje, o „Xiaomi Redmi 5“ 2017 metų pabaigoje. Tad ne vienam kyla klausimas: ar jau metas pasikeisti savo „senuką“ į naująjį „Redmi 5“? Šioje apžvalgoje detaliai palyginsime šiuos du telefonus ir pabandysime atsakyti į šį klausimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prabhjote Gill teigia, kad „Redmi 4“ išmaniuoju telefonu naudojasi jau daugiau kaip metai laiko ir juo yra visiškai patenkinta. Bet ir pripažįsta, kad kažko labai jau daug iš šio telefono jis niekada ir nesitikėjo.

Viskas ko reikėjo, tai telefono su gera baterija ir, kad jis kokybiškai veiktų – „nepakibtų“. „Redmi 4“ tai užtikrino ir išliko geru telefonu daugiau kaip metus laiko.

Visgi, „Xiaomi“ kompanija nesustoja kurti naujų telefonų ir išleido „Redmi 5“. Telefonų skirtumai, bent jau ant popieriaus, atrodo gana nedideli ir „Redmi 5“ yra netgi pigesnis nei „Redmi 4“. Tad detaliau panagrinėsime šių telefonų skirtumus ir jų privalumus bei trūkumus.

Dizaino ir pagaminimo kokybės skirtumai

Pirmiausiai, „Redmi 4“ yra gerokai mažesnis nei „Redmi 5“. „Redmi 4“ yra itin patogu laikyti kelnių kišenėje, bet visgi, 12 mm skirtumas tarp šių telefonų nėra jau toks didelis ir keliantis kažkokių nepatogumų. O, kad „Redmi 5“ yra plonesnis, jam tai irgi prideda pliusų.

Beto, „Redmi 5“ yra šiek tiek sunkesnis, bet ne tiek, kad sukeltų rankos nuovargį. Džiugu, kad abu telefonai turi 3,5 mm ausinių lizdą, todėl nereikia specialiai pirkti naujos belaidžių ausinių poros arba USB-C tipo adapterio.

Iš esmės „Redmi 5“ yra vyrenysis ir didesnis „Redmi 4“ brolis ir dizaino prasme nieko naujo nesiūlo.

Telefonų veikimo ir programinės įrangos skirtumai

„Redmi 4“ trūkumas buvo tas, kad jis darbavosi su „MIUI 8“, kurios pagrindas yra „Android Marshmallow“, bet dabar jau yra išleistas atnaujinimas ir telefonas darbuojasi su „MIUI 9.1“, kurio pagrindas yra „Android Nougat“. „Redmi 5“ iškart buvo išleistas su šia operacine sistema, bet tai irgi nėra labai reikšmingas pliusas turint galvoje, kad tuo pačiu metu rinkoje pasirodė ir dar naujesnė operacinė sistema –„Android Oreo“.

Procesorių skirtumas yra akivaizdus. „Redmi 4“ veikia su „Snapdragon 435“, o „Redmi 5“ su „Snapdragon 450“. „Qualcomm“ teigia, kad „Snapdragon 450“ yra 25 % greitesnis procesorius nei „Snapdragon 435“. Tai atrodo ganėtinai nemažas skirtumas, tačiau skirtumo neturėtumėte pastebėti, nebent vienu metu naudositės abiem telefonais.

Abu telefonai puikiai susidoroja su įprastais žaidimais ir nekyla problemų naršant internete. Tačiau po itin intensyvaus telefonų naudojimo, tiek „Redmi 4“, tiek ir „Redmi 5“ pradeda kaisti, o „Redmi 5“ netgi šiek tiek labiau.

Praėjus maždaug 8 mėnesiams po to, kai Prabhjote Gill įsigijo „Redmi 4“ telefoną, jis pradėjo strigti. Viskas baigėsi gamyklinių parametrų atstatymu ir daugiau problemų nebuvo. Gana ilgai Gill nesinaudojo „Redmi 5“ telefonu, nes bijojo susidurti su ta pačia problema, juolab, kad šie telefonai programinės įrangos atžvilgiu yra gana panašūs.

Tad remiantis vien tik telefono veikimu, Gill mieliau pasirinktų likti prie „Redmi 4“. Apskritai su „MIUI“ operacinėmis sistemomis yra ta pati problema, telefonams vėluoja atnaujinimai (bet šis dalykas ne visiems vartotojams yra jau toks svarbus. O po įvairių skandalų, kai paaiškėjo, kad sistemų atnaujinimai, ypač senesnius telefonus padaro praktiškai nebenaudojamais, tokių, kuriems programinės įrangos atnaujimas kels baimę, o ne džiaugsmą, tikriausiai atsirado dar daugiau aut. past.).

Ekranų skirtumai

Didesnis ekranas suteikia geresnę naudojimosi patirtį ir čia jau pirmauja „Redmi 5“. Taip pat ir ekrano santykis su visu telefonu yra didesnis „Redmi 5“ – 75,9 %, o „Redmi 4“ – 70,7 %. Taip pat papildomi 0,7 „Redmi 5“ ekrano coliai leidžia labiau pasinerti į vaizdo įrašus ir žaidimus. Net ir skaitymas „Redmi 5“ telefono ekrane yra lengvesnis. Tai vienas iš didžiausių šių telefonų skirtumų.

Baterijų skirtumai

Nors „Redmi 5“ turi didesnį ekraną, bet „Redmi 4“ turi talpesnę bateriją. Tiesa, kad baterijos talpos dydis nebutinai lemia jos veikimo trukmę, tačiau šiuo atveju „Redmi 4“ turi savo privalumų.

Tiesa ta, kad „Redmi 5“ baterija išseks dar nesibaigus dienai ir tam nereikės intensyvaus telefono naudojimo. Užteks jį naudoti kasdienėms užduotims, tokioms kaip „WhatsApp“, „Gmail“ patikrinimui, padaryti keletui asmenukių ir retkarčiais pažaisti kompiuterinius žaidimus.

Visgi, „Redmi 4“ „ištemps“ tik iki tol, kol grįšite namo ir iškart reikės šį telefoną įkrauti. Baterijos energijos ilgiau kaip 24 valandoms neužteks, bet bent nereikės su savimi nešiotis įkroviklio (nebent telefono naudojimas bus itin intensyvus aut. past.).

Kadangi išmanieji telefonai tapo tokia neatsiejama mūsų kasdienio gyvenimo dalimi, atrodo nelogiška, kad didinant telefono ekraną yra taip rizikuojama su baterijos veikimu. Naudojimosi patirtis nebus itin maloni jei telefono baterija pastoviai „mirs“.

Telefonų kamerų skirtumai

Neabejotinai, „Redmi 5“ kameros yra geresnės už „Redmi 4“. Skirtumas tarp MP yra minimalus, tačiau daromų nuotraukų kokybė yra akivaizdi. Čia galite patys įsitikinti nuotraukų kokybe.

„Redmi 5“ užtikrina greitesnį automatinį fokusavimą ir užfiksuoja judesį geriau nei „Redmi 4“. Bendrai užfiksuoto vaizdo kokybė yra geresnė su „Redmi 5“.

„Redmi 4“ sunkiai sekasi susidoroti su užduotimi jei reikia viename kadre užfiksuoti tiek tamsesnes, tiek ir šviesesnes sritis. Net natūralioje šviesoje „Redmi 5“ žymiai geriau atkuria spalvas bei detales.

Kadangi abu telefonai turi 5 MP priekines kameras, tai teoriškai vaizdai turėtų būti vienodi. Tačiau panašu, kad „Xiaomi“ atnaujino priekinės kameros veikimą ir todėl asmenukės daromos su „Redmi 5“ yra kokybiškesnės.

„Nežinau ar šie pakeitimai yra pakankama priežastis, kad „Redmi 4“ pakeisčiau į „Redmi 5“, bet jei aš pirkčiau naują telefoną ir rikčiausia iš šių dviejų „Xiaomi“ įrenginių, neabejotinai šioje kategorijoje nugalėtojas būtų „Redmi 5“.

Galutinis verdiktas

Jei jau turite „Redmi 4“ ir fotoaparatų kokybė bei didesnis ekranas jums yra svarbus, tada reikėtų apsvarstyti galimybę dėl perėjimo prie „Redmi 5“.

Tačiau jei telefono regimoji patirtis jums nėra tokia svarbi ir norite turėti daugiau funkcionalumo, kurį gali pasiūlyti biudžetinis „Redmi 4“ telefonas, tada nėra prasmės keisti telefono.

„Redmi 5“, nepaisant jo dydžio, yra geras pasirinkimas pradinio lygio segmente. Bet „Redmi 4“ yra mažesnis telefonas, kuriame iš esmės yra beveik viskas tas pats, o ilgesnis baterijos veikimas „Redmi 4“ telefonui taip pat prideda pliusų.

Ant popieriaus „Redmi 5“ yra geresnis, tačiau taip ir turi būti, juk tai „Redmi 4“ atnaujinimas. Visgi, reikia atsižvelgti ne tik į tai, kad „Redmi 4“ pasižymi ilgesniu baterijos veikimu, bet ir, kad sistemos atnaujinimai ateis vėliau. Tad viską reikia detaliai apsvarstyti ir nuspręsti kas kiekvienam individualiai yra svarbiausia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(6)
(4)
(2)

Komentarai ()