Apžvalgos autoriaus namus tiesiog okupavo „Xiaomi“ išmanieji įrenginiai ir kas iš to gavosi: „Xiaomi 5 in 1 Smart Home“ rinkinys ir jo svarbiausios funkcijos (Apžvalga, Video)  ()

Prižiūrėti bei valdyti savo namus galima ir išmaniai. Tai puikiai padeda daryti „Xiaomi“ kompanija, kuri sukūrė „Xiaomi 5 in 1 Smart Home“ išmaniųjų namų valdymo rinkinį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastarasis, beje, laimėjo ir prestižinį Vokietijos „IF“ apdovanojimą. Apie tai visai neseniai rašėme šiame straipsnyje.

Nors ši išmani namų valdymo sistema atrodo išties šauniai ir funkcionaliai, bet daugeliui gali kilti elementarūs klausimai: kaip ją įdiegti namuose ir kaip ja naudotis?

Į visus tokio pobūdžio klausimus pasirengęs atsakyti šios apžvalgos autorius, „xiaomify“. Jis labai išsamiai paaiškina visų šio „Xiaomi 5 in 1 Smart Home“ rinkinio dalių veikimo ir naudojimo principus.

Apžvalgos autorius teigia, kad viskas prasidėjo nuo to, kad įsigijo „Xiaomi Air Purifier 2“ (oro valytuvas, apie kurį jau rašėme). Jis prisijungia prie WiFi ryšio, tad jį galima kontroliuoti su išmaniajame telefone esančia išmaniaja programėle. Tereikia atsiųsti „Xiaomi Smart Home“ programėlę ir jau važiuodami namo galite įjungti  „Xiaomi Air Purifier 2“.

Dabar apžvalgos autoriaus teigimu jo namus tiesiog okupavo „Xiaomi“ išmanieji įrenginiai: „kavos aparatas ryte įsijungia automatiškai, kai po darbo grįžtų namo durų sensoriai automatiškai įjungia šviesą ir kur beeičiau toliau, ar į virtuvę, miegamąjį ar vonią, į judesius reaguojantys jutikliai įjungia šviesą. Oro kondicionierius įsijungia automatiškai, kai tik sensorius fiksuoja, kad yra per karšta ar per šalta.“

Jis taip pat pakeitė visus laidų ilgintuvus į naująjį „Xiaomi 3 USB“ ilgintuvą, kuris turi ir greituosius USB įkrovimo kištukus. Net toks dalykas, kaip „Xiaomi“ elektrinė ryžių viryklė gali būti valdoma ta pačia viena programėle. Tai tarsi visų įrenginių valdymo pultas, kuriuo ne tik valdomi įrenginiai, bet ir nustatomos konkrečios įrenginių programos.

Tad kaip šiuos įrenginius susieti ir kontroliuoti?

Daugelis įrenginių gali pilnai veikti ir vieni, kaip „Xiaomi Air Purifier 2“, „Xiaomi“ elektrinė ryžių viryklė ar „Xiaomi 3 USB“ ilgintuvas. Tačiau įvairūs sensoriai ir jungikliai turi būti susieti su pagrindine valdymo stotele, vadinama „Gateway“.

Ši valdymo stotelė tampa tarsi valdymo centru, kuris sujungia visus sensorius ir jungiklius, turi naktinio apšvietimo funkciją, veikia kaip durų skambutis ar saugumo signalas jei kas įsibrautų į namus ir net turi radijos funkciją.

Tereikia šią valdymo stotelę prijungti prie elektros lizdo ir susieti su išmaniajame telefone esančia „Xiaomi Smart Home“ programėle. Visi sensoriai ir jungikliai yra kontroliuojami šios valdymo stotelės per WiFi ryšį. Tik ji gali prisijungti prie jūsų namuose esančio interneto tinklo. Žinoma, kiti įrenginiai, kaip „Xiaomi Air Purifier 2“ gali būti tiesiogiai prijungtas prie WiFi ryšio ir kontroliuojamas per išmanųjį telefoną.

Visi įrenginiai kontroliuojami viena išmaniaja programėle ir galima nustatyti taip, kad jei sensoriai nustato, kad atidarytas langas, automatiškai išsijungtų „Xiaomi Air Purifier 2“ oro valytuvas.

Tad kas sudaro „Xiaomi 5 in 1 Smart Home“ išmaniųjų namų valdymo rinkinį?

Durų ir langų sensoriai (pritrūkus, galima nusipirkti atskirai), kurie nustato kada durys ar langas yra atidarytas. Jie gali atlikti ir tam tikras užduotis. Pavyzdžiui, duodama komanda „automatiškai įjungti šviesas, kai 17:00 val atidaromos durys“ arba „siųsti įspėjimą, kai durys atidaromos nuo 10:00 iki 18:00 valandos“. Tai veikia tarsi sigalizacija.

Šviesos jungiklis/durų skambutis (parduodami atskirai) gali atlikti 3 skirtingas užduotis. Vienas paspaudimas – įjungia ir išjungia šviesą, du paspaudimai – automatiškai įjungia oro valytuvą, ilgas paspaudimas – padidina apšvietimo ryškumą.

Judesio daviklis (parduodamas atskirai), žinoma, gali fiksuoti judėjimą ir veikti kaip signalizacija. Nuo judesio įsijungia apšvietimas, jei niekas nepraeina praėjus 2 minutėms automatiškai išsijungia apšvietimas ir gali siųsti pranešimus jei namuose užfiksuotas judėjimas nurodytomis valandomis.

Elektros srovės valdymo daviklis, kuris veikia kaip dar viena valdymo stotelė. Galima nustatyti laiką kada jis įsijungia ir išsijungia, turi apsaugą nuo perkrovos, aptinka ir kontroliuoja tikrąją elektros galią, galima stebėti elektros energijos kiekio statistiką.

Prie šio rinkinio visada galima įsigyti ir papildomų sensorių ar daviklių, kaip pavyzdžiui „Aqara Air Controller“. Svarbu, kad jie būtų suporuojami su „Xiaomi“ valdymo stotele „Gateway“.

Įrenginių ir sensorių bei daviklių valdymas su „Xiaomi Mi Home“ programėle

Tad pirmiausiai reikia atsisiųsti ir įsidiegti išmaniajame telefone „Xiaomi Mi Home“ programėlę. Tada susirasti ir pridėti šioje programėlėje savo turimus įrenginius ir daviklius bei sensorius. Tereikia nueiti į „My Devices“, paspausti „+“ mygtuką, o tada „Add Device“ ir iš esančio sąrašo pasirinti įrenginį.

Taip pat nurodyti WiFi ryšio detales, kaip pavadinimą ir prisijungimo slaptažodį. Kai jau prijungtas įrenginys, nuėjus į „Profile“ > „Automation“ > paspaudus dešinėje pusėje ir viršuje esantį „+“ mygtuką galima pasirinkti norimas funkcijas. „1“ pažymėta tai, kokia bus pasirenkama pirmoji programa, o „2“, kokia bus vykdoma funkcija, kai baigta įgyvendinti 1-oji užduotis.

Pavyzdžiui: prie „1“ pasirenkamas judesio daviklis ir kad jis dirbs kiekvieną dieną nuo 17:00 iki 01:00 valandos. O prie „2“, kad tuo metu įsijungs šviesos. Tereikia išsaugoti šiuos pasirinkimus ir viskas.

Galima ir dar daugiau nurodyti užduočių. Pavyzdžiui: prie „1“ judesio daviklis neaptinka jokio judesio 2 minutes ir prie „2“ automatiškai išsijungia šviesos.

Galima nurodyti reikiamas funkcijas ir sąlygas bet kuriai savaitės dienai. Tad jei savaitgaliui yra kiti planai, tereikia su išmaniaja programėle nurodyti pasikeitusias sąlygas ir norimas funkcijas.

Dauguma dalykų šioje programėlėje yra pateikta anglų kalba, bet yra ir keletas dalykų ir kinų kalba. Tačiau esminiai dalykai yra pateikti anglų kalba ir problemų tikrai nekils.

„Xiaomi“ kompanija per pastaruosius metus sukūrė gausybę įvairių išmanių įrenginių, kaip „Xiaomi Air Purifier 2“ oro valytuvas, „Xiaomi Rice Cooker“ elektrinė ryžių viryklė, „Xiaomi Robot Vacuum“ robotas dulkių siurblys, „Xiaomi Mi Drone 4K“ dronas, ar „Xiaomi M365 Electric Scooter“ elektrinis motoroleris, jau nekalbant apie „Xiaomi Hybrid“ ausines ar išmaniuosius „Xiaomi“ telefonus. Ir daugelis šių įrenginių turi „WiFi“, arba „Bluetooth“. Tad kompanijos išmaniųjų įrenginių kiekis auga „šviesos greičiu“.

P.S. Apžvalgos autorius teigia, kad nebuvo nei šios kompanijos paprašytas ar kaip nors paremtas, kad paruoštų šią „Xiaomi 5 in 1 Smart Home“ išmaniųjų namų valdymo rinkinio apžvalgą, bet mielai išbandytų ir kitus šios kompanijos gaminius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(3)
(10)

Komentarai ()