Karjerų monstras - vienas didžiausių ekskavatorių pasaulyje: kokio dydžio iš tikrųjų yra Liebherr R9800? (Foto, Video)  ()

Mūsų šalyje nėra didelių gamtinių išteklių klodų, kuriuos būtų verta įsisavinti. Todėl kasyklos ir karjerai mums nėra labai artima pramonės sritis. Tačiau įdomumo dėlei, ar kada susimąstėte, kas pakrauna tuos milžiniškus karjerų sunkvežimius? Kuris ekskavatorius yra pats didžiausias? Tikriausiai ką nors apie šią temą girdėję žmonės iš karto pirštu parodys į Krupp Bagger 288 su kaušų ratu.Tačiau šįkart kalbame apie hidraulinius ekskavatorius su vienu kaušu, kurie pakrauna didžiausius karjerų sunkvežimius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiausias pasaulio karjero sunkvežimis yra Baltarusijoje gaminamas BelAZ 75710. Jis gali pavežti 450 tonų krovinį. Egzistuoja dar keli sunkvežimių modeliai, galintys pavežti apie 350-400 tonų svorį. Taigi, kasybos kompanijos nori, kad sunkvežimiai su naudingosiomis iškasenomis judėtų greitai, todėl jie turi būti greitai pakraunami. Sunkvežimiai sustoja į eilę, o ekskavatorius greitai vieną po kito juos pripildo. Jei šis procesas užtrunka, sunkvežimiai stovi be darbo, o tai yra laiko ir resursų švaistymas.

Taigi, pažvelkime į vieną iš didžiausių pasaulio hidraulinių ekskavatorių Liebherr R9800. Šis milžinas sveria 800-810 tonų, priklausomai nuo to, koks kaušas yra naudojamas. Kalbant apie kaušą, šis ekskavatorius gali vienu metu pakelti net 42 tonų svorį. Taigi, jam prireiktų tik maždaug dešimties kaušų, kad pripildytų vieną BelAZ. Tokiam darbui reikalingas ir didelis variklis, todėl Liebherr R9800 turi net du 16 cilindrų Cummins QSK 60 variklius, kurie kartu išvysto 2984 kW galią. Pirkėjai gali rinktis ir 12 cilindrų MTU variklius, kurie yra šiek tiek mažiau galingi. Liebherr taip pat siūlo elektrinę sistemą, kurią galima sumontuoti prie bet kurio dyzelinio variklio. Aišku,  Liebherr R9800 yra įspūdingai didelis.

Tik pažvelkite į  Liebherr R9800 vikšrus – jų ilgis siekia 10,8 metrus. Vieno vikšro plotis – 1,63 m – vienas vikšras yra platesnis nei Suzuki Jimny automobilis. Šio ekskavatoriaus aukštis siekia daugiau nei 11 metrų. Vien iki kabinos vairuotojui tenka lipti 7 metrų aukščio laiptais – kaip į kokį trečią aukštą. Vairuotojo akys atsiduria maždaug 8,8 metrų aukštyje. Kad geriau įsivaizduotumėte šio ekskavatoriaus dydį, pažvelkite kaip atrodo jo važiuoklę tikrinantis žmogus.

Šis Prancūzijoje gaminamas milžinas iš tikrųjų atrodo įspūdingai ir gali greitai pakrauti didžiausius karjerų sunkvežimius. Tačiau Liebherr jį reklamuoja ne kaip didelį, o kaip našų ir ekonomišką ekskavatorių. Žinoma, kad jis sunaudoja labai daug degalų, tačiau svarbiausia tai, kad jis su tuo pačiu kiekiu kuro nudirba daugiau darbo nei artimiausi konkurentai.

Liebherr R9800 tikrai nėra greita mašina. Su dyzeliniais varikliais šis ekskavatorius pirmyn gali judėti 2-2,6 km/h greičiu. Hibridinis variantas juda vos 1,7 km/h greičiu. Tačiau ekskavatoriaus operatoriui dirbti yra gana patogu.

Kabina turi didelius langus, pneumatinę sėdynę, apsaugą nuo krentančių daiktų, oro kondicionierių, galinio vaizdo kamerą ir dar keletą privalumų. Vienas svarbiausių jų yra oro filtravimo sistema. Šie ekskavatoriai dirba dulkėtoje aplinkoje, o jų operatoriai sėdi pakankamai švariame ore. Viduje tvyro maždaug 78 dB triukšmas.

Tai toks tas prancūziškas Liebherr R9800 milžinas. Tiesa, jis nėra didžiausias pasaulyje. Šis titulas priklauso  Caterpillar gaminamam Bucyrus RH400, kuris sveria 889 tonas. Savo išmatavimais Bucyrus RH400 nestipriai lenkia Liebherr R9800, tačiau gali pakelti daugiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Nodum.lt
Nodum.lt
(35)
(6)
(29)

Komentarai ()