Kas yra vertikali kompiuterio pelė? Kam ji skirta ir kodėl rekomenduojama tiems, kas daug dirba su kompiuteriu ar skundžiasi riešų skausmu? (Video)  ()

Kompiuterio pelė - labai svarbus įvesties įrenginys. Prie paprasto pelės dizaino jau esame pripratę - tokiomis naudojamės jau ne vieną dešimtmetį. Tačiau ne visos pelės yra vienodos - kai kurios yra vertikalios!


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas yra vertikali pelė? Tai lygiai taip pat veikianti kompiuterio pelė, kurios mygtukai ir ratukas yra išdėstyti vertikalioje plokštumoje. Pažvelkite į įprastą kompiuterio pelę - paviršius, kuriame yra pagrindiniai valdymo įrenginiai, yra iš esmės lygiagretus darbo stalui. Ir tai nėra blogas dizainas - taip atrodo daugelis prlių.

Vertikali pelė dėl neįprastos konstrukcijos yra laikoma šiek tiek kitaip - plaštaka turi būti pasukta taip, kad pirštai patogiai gultų ant mygtukų. Todėl nykščiui taip pat visada paliekamas patogus griovelis. Vertikalios pelės savo naudojimu nėra ypatingos - jos veikia lygiai taip pat.

Kam reikalinga vertikali pelė? Ergonomikai. Padėkite ranką ant stalo ir ją atpalaiduokite. Pirmiausia padėkite ranką delnu į apačią - laikykite pirštus atpalaiduotis ir pajudinkite plaštaką į šalis. Dabar padėkite tą pačią plaštaką ant jos šono. Greitai pastebėsite, kad pastaroji pozicija yra patogesnė. Skirtumas nėra didelis, tačiau per kelias darbo valandas jis tampa vis ryškesnis.

Vertikali pelė palaiko jūsų plaštaką natūraliai jai patogesnėje padėtyje. Taigi, kai plaštaka yra atpalaiduota, pelė palaiko jos formą, suteikia atramą ir patogumą. Tai reiškia, kad per ilgesnį laiką pelę valdanti ranka taip stipriai nepavargs.

Tiesa, tai yra ne tik nuovargio klausimas. Ilgą laiką nepatogiai laikoma ranka gali imti skaudėti. Jei prie to pridėsite itin ilgas darbo valandas, drėgną ar šaltą klimatą, gali prasidėti ir sąnarių problemos. Vertikali pelė nėra sprendimas nuo visų problemų, tačiau bent jau ergonomiką darbo vietoje pagerina.

Ar vertikalios pelės turi trūkumų? Žinoma, ir šis dizainas nėra tobulas. Pastebėsite, kad labai ergonomiškos žaidimams skirtos pelės nėra vertikalios. Kompiuterinius žaidimus mėgstantys žmonės mano, kad vertikalioms pelėms trūksta tikslumo. Vertikalios pelės taip pat natūraliai yra didesnės ir nelabai gražios, nors tai ir skonio reikalas.

Tad kokią rinktis? Jei daug laiko praleidžiate prie kompiuterio, bent jau išbandyti vertikalią pelę tikrai vertėtų - jos nėra brangesnės už įprastas, o ilgalaikis poveikis gali būti labai geras. Ypač, jei jaučiate, kad jūsų riešas ir plaštaka pavargsta ar net skauda.

Pigiausios kaip visada, parduodamos tiesiai Kinijoje bei dažnu atveju nemokamai sunčiamos į Lietuvą. Štai Gearbest parduotuvėje jų kaina prasideda nuo maždaug 6 eurų. Jų asortimentas didžiulis, jos visos belaidės, bet pačių pigiausių nerekomenduojame - veikimo tikslumas ir pagaminimo kokybė nebus pati geriausia.

Tačiau kaip išsirinkti tinkamą iš likusių? 

Geriausia, atsižvelgti į kitų pirkėjų patirtį ir peržiūrėti jų vertinimus. Pagal tai dalis pasiūlymų iš karto atkrenta, nes vertinimus turi ne visos pelės. Iš tų, kurios turi, verta orientuotis į aukščiausius vertinimo balus.

Viena iš pačių perkamiusių ir populiariausių yra pelė „Ergonomic Wireless Vertical Mouse“ už 10.65€. Dar šią vasarą ji kainavo 15€, o iš visų pelių turi bene daugiausiai vertinimų. Vetinimų vidurkis siekia 4.85 balus, tad tai patogi ir gera pelė, jei tik iš vis vertikalios pelės jums asmeniškai bus patogios. 

Jeigu domina naujausi pasiūlymai, tuomet įdomus variantas - pelė „HXSJ'S New Vertical Wireless Mouse 2.4GHz“ už €11 - atsirado neseniai, bet jau sulaukė pirmųjų pirkėjų dėmesio, kurie visi vienbalsiai jai skyrė 5 balus. Deja, vertinimų nėra daug, bet dėmesio ši pelė tikrai nusipelno. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(3)
(9)

Komentarai ()