Vėl kyla sena gera 2000-ųjų panika? Šįkart tai gal paliesti navigacijos sistemas  (1)

Sutinkant 2000-uosius metus technologijų pasaulį buvo apėmusi tikra karštinė ir nerimas dėl to, kad kompiuteriai nebuvo parengti suvokti ne tik metus ar dešimtmečius, bet ir šimtmečius – buvo baiminamasi, kad išmušus pusiaunakčiui, staiga grįšime į 1900-uosius. Kažkas panašaus jau labai greitai gali nutikti ir su navigacijos sistemomis, rašo „The Register“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kad GPS įrenginiai veiktų korektiškai, signaluose, siunčiamuose tarp GPS palydovų ir antžeminių imtuvų yra užkoduoti ir „laiko atspaudai“ – skaitinis kodas, kuriame savaitėms koduoti skirta dešimt dvejetainių bitų. Tai reiškia, kad šie 10 bitų gali koduoti 1024 savaičių numeravimo vertes – nuo 0 iki 1023. Ir kas 1024 savaites (maždaug kas 20 metų) skaitliukas persiverčia bei vėl pradeda skaičiuoti nuo nulio.

O dabartinis GPS savaičių skaičiavimo skaitliukas apsivers jau labai greitai – balandžio 6 dieną. Tiesa, tai bus jau antras toks GPS sistemos persivertimas po 1999 metų – palydovinė navigacija savo gyvavimą oficialiai skaičiuoti pradėjo nuo 1980 metų sausio.

O tai reiškia, kad jeigu šiandien naudojami įrenginiai nebus užprogramuoti taip, kad įvertintų naujausią skaitliuko persivertimą (ar nebus gavę naujinio, kuris tą persivertimą įvertintų), tuomet siųstuvai manys, kad dabar yra 1999 metai, o bet kokie bandymai apskaičiuoti poziciją bus nesėkmingi.

„GPS įrenginiai su prastai realizuotais GPS laiko konvertavimo į koordinuotą visuotinį laiką (UTC) algoritmais po savaičių skaičiaus persivertimo gali veikti nekorektiškai. Be to, kai kurie GPS įrenginiai, kurie savaitės numerį skaičiuoja pagal specifinę datą, o ne nuo einamosios GPS laiko epochos pradžios, gali pateikti neteisingą UTC laiką ir kitiems to konkretaus įrenginio datos laukeliams“, – šią savaitę išplatintoje žinutėje įspėja JAV Nacionalinio saugumo departamentas.

Toks „savaičių persivertimas“ gali tapti nemenku galvos skausmu duomenų centrams, kurie sinchronizavimui naudoja laiko skaičiavimą pagal GPS sistemą. „Patikimesni tiekėjai turėtų būti išsiplatinę naujinius. Bet kas iš tiesų apie tai pagalvojo? Tai gali būti kaip mažesnio poveikio Y2K problema, kuriai kompanijos yra pasiruošę kur kas prasčiau“, – leidiniui „The Register“ teigė apie šią klaidą informavęs skaitytojas.

Laimei, šiuolaikiniai GPS siųstuvai turėtų būti tinkamai pasirengę šiam skaitliuko persivertimui ir veikiausiai jo net nepajus: GPS sistemą valdanti JAV institucija skelbia, jog siųstuvai, pagaminti laikantis ICD-200/IS-GPS-200 specifikacijos, neturėtų sutrikti dėl maišaties su savaičių skaičiavimu. Bet iš esmės tai reiškia, kad korektiškai veiks tik po maždaug 2010 pagaminti siųstuvai – ir tik jei gamintojai iškart pradėjo naudoti naujausias gamybos specifikacijas.

Kitaip tariant, jeigu balandžio 6 dieną pastebėsite, kad jūsų automobilinė ar kišeninė navigacijos įranga pradėjo elgtis keistai, vadinasi, jai verkiant reikia programinio atnaujinimo – kitaip ji ir nebepradės veikti. O norintiems pasiruošti ir pasitikrinti iš anksto, derėtų kreiptis tiesiai į siųstuvo gamintoją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(13)
(3)
(10)

Komentarai (1)