Šie diskai ant laivų ir traukinių stiklų nėra atidaromi liukai - jie labai greitai sukasi  (6)

Kartais ant laivų ir lokomotyvų stiklų galima pamatyti didelius apskritimus. Jie šiek tiek primena liukus, tačiau nėra atidaromi. Tai taip pat nėra valytuvai, bet jų funkcija yra labai panaši.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai - dideliu greičiu besisukantys diskai, montuojami laivų ar traukinių stikluose. Kadaise, praeito amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje, šis įrenginys buvo sukurtas automobiliams, tačiau jiems neprigijo. O juk turėjo pakeisti valytuvus.

Valytuvai savaime yra geras išradimas, tačiau jie dėvisi ir patys makaluojasi akyse. Idealu būtų jei vanduo tiesiog negalėtų tekėti stiklu - tuomet valytuvų nereikėtų, o vaizdas visuomet būtų aiškus. Tačiau tai neįmanoma. Net ir stebuklingos hidrofobinės dangos neveikia idealiai. Nors tokie besisukantys stiklo diskai automobiliuose neprigijo, laivams ir traukiniams jie yra pats tas.

Laivų stiklai nuolat sušlampa nuo lietaus ir bangų. Aišku, laivai taip pat naudoja valytuvus, tačiau jie ne visada yra reikalingi. Juk jūroje dažniausiai nėra į ką atsitrenkti. Štai toks besisukantis diskas užtikrina labai gerą matomumą pro nedidelį stiklo plotelį ir to pakanka.

Tokie diskai viduryje turi mažą elektros variklį. Nepaisant jo dydžio, diskas įsukamas iki 1500 apsisukimų per minutę. Taigi, išcentrinė jėga tiesiog ištaško vandenį į šalis ir šis stiklas visuomet lieka švarus. Šis prietaisas padeda kovoti ir su sniegu - būtent tuomet geriausiai pastebimas jo efektyvumas, kuomet visa likusi stiklo dalis yra padengta prilipusiu sniegu.

Tokie diskai taip pat naudojami laboratorijose ir gamyklose. Įvairios CNC metalo apdirbimo staklės dažnai naudoja aušinimo skystį, kuris yra purškiamas tiesiai ant apdirbamos medžiagos. Taigi, šie įrankiai taškosi, todėl yra uždaryta permatomuose korpusuose. Čia ir montuojami besisukantys diskai, kurie visada išlieka švarūs ir leidžia stebėti gamybos procesą.

Aišku, tokie diskai niekada nepakeis valytuvų, nes yra per maži. Jie tinka tik tose situacijose, kur platus apžvalgos kampas nėra būtinas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(91)
(2)
(89)

Komentarai (6)