Elektriniai paspirtukai kaip TOP miesto transporto priemonė. Kodėl apsimoka?  (3)

Šiandien elektriniai paspirtukai iš pakankamai egzotiško žaisliuko pavirto į patogią kasdienę transporto priemonę. Tačiau ar tikrai elektrinis paspirtukas yra toks patogus, nes gal verčiau naudotis kitu transportu? Varle.lt specialistai apžvelgė pagrindinius elektrinių paspirtukų privalumus ir trūkumus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagrindiniai elektrinių paspirtukų privalumai

Šiame straipsnyje į elektrinius paspirtukus pažiūrėta būtent kaip į transporto priemonę, o ne pramogą, todėl visi privalumai apžvelgiami lyginant juos su kitomis transporto priemonėmis.

Faktiškai, elektriniai paspirtukai yra labiau prieinama ir ekonomiška mopedų alternatyva. Atitinkamai, šioms transporto priemonės būdingi panašūs privalumai: greitis, manevringumas, prieinamumas. Tiek mopedas, tiek elektrinis paspirtukas leidžia greitai pasiekti bet kokį miesto tašką ir aplenkti kamščius. Nepaisant tokių panašumų, lyginant su mopedais, elektriniai paspirtukai turi savo privalumų:

Ekonomiškumas

Kuro kainos šokteli tikrai neretai, todėl pasivažinėjimai kuru varomomis transporto priemonėmis po truputį tampa brangiu malonumu. Elektrinio paspirtuko atveju 1 km kaina siekia maždaug 0.03 eur! Ekonomiškesnio sprendimo motorizuotų transporto priemonių rinkoje paprasčiausiai nėra.

Prieinamumas

Mopedui reikalingos vairuotojo teisės, o elektriniam paspirtukui, jei jo didžiausias greitis yra 25 km/val., o galia – mažesnė nei 1 kW – vairavimo teisių nereikia. Tokiems elektrinių paspirtukų modeliams taikytini tie patys reikalavimai, kaip ir dviračiams.

Pravažiuojamumas

Elektriniu paspirtuku galima važiuoti dviračių takais, šaligatviais, įmanoma pravažiuoti parkus ir kiemus. Mopedas tokios judėjimo laisvės nesuteikia. 

Be visų šių privalumų elektriniai paspirtukai turi vieną didesnį trūkumą: greičio prasme jie pralaimi mopedams. Tiesa, pasak Varle.lt specialistų, šis trūkumas ne toks jau ir kritiškas, nes kelionėms po miestą 20 km/val. turėtų būti per akis. 

Elektrinio paspirtuko privalumai lyginant su automobiliu

Lyginant elektrinį paspirtuką kaip miesto transporto priemonę su automobiliu, galima išskirti tokius pirmojo privalumus:

Ekonomiškumas

Taip, dar kartą verta išskirti ir pabrėžti šį elektrinių paspirtukų privalumą. Atsižvelgiant į nusidėvėjimą, galimą remontą ir elektros energiją reikalingą įkrovimui, 1 km elektriniu paspirtuku apsieina maždaug 0.03 eur. Net ir ekonomiškiausių automobilių atvejais 1 km atstumas kainuoja apie 0.1 eur (kuras, draudimas, techninė apžiūra, remontas). Tai reiškia, kad skirtumas didesnis nei trys kartai, taigi nauda šioje vietoje kaip ir akivaizdi.

Manevringumas

Ten, kur automobilis negali pravažiuoti dėl savo gabaritų ar kelių eismo taisyklių, elektrinis paspirtukas pravažiuos be problemų (pėsčiųjų takai, siaurūs kiemai, parkai).  

Vieta parkingui

Turint elektrinį paspirtuką nereikia rūpintis dėl parkingo vietos savo kieme, nes jį galima lengvai laikyti namuose.

Elektrinio paspirtuko trūkumai lyginant su automobiliu

Patogumas

Kelionės automobiliu yra patogesnės ir tai nenuginčijama tiesa ypač prasto oro sąlygomis.

Rida

Ilgus atstumus elektriniu paspirtuku nuvažiuoti pakankamai sudėtinga.

Talpumas

Kelionėms su kompanija ar vaikais elektrinis paspirtukas tikrai nėra dėmesio vertas variantas. Tai individuali transporto priemonė.

Taigi, Varle.lt specialistai daro vieną paprastą išvadą, kad elektrinis paspirtukas yra ideali transporto priemonė vienam žmogui nedidelių atstumų, kelionėms po miestą įveikimui šiltuoju metų laiku.

Elektrinis paspirtukas ar dviratis?

Čia viskas labai paprasta. Dviračiai reikalauja pedalų minimo, o tai kažkiek vargina. Elektrinio paspirtuko atveju visą darbą atlieka variklis. Tiesa, elektrinis paspirtukas gali sverti ir kainuoti daugiau nei kai kurie dviračiai, todėl atsakymas į klausimą: elektrinis paspirtukas ar dviratis yra grynai individualių poreikių nulemtas sprendimas.

Kas turėtų rinktis elektrinį paspirtuką?

Elektrinis paspirtukas – puiki XXI a. miesto transporto priemonė: santykinai pigi ir greita, ekonomiška ir patogi. Varle.lt specialistų teigimu, elektrinis paspirtukas yra idealus variantas žmonėms, kurie ieško mopedo ir dviračio tarpinio varianto, t.y. lengvos, nebrangios ir manevringos transporto priemonės. Varle.lt specialistai prognozuoja, kad ir šių metų pavasario-vasaros sezono metu paklausiausias bus „Xiaomi“ modelis.

Elektrinių paspirtukų bumas mūsų šalyje prasidėjo praeitais metais ir susidomėjimas „Xiaomi MiJia M365“ buvo toks didelis, kad visi tiekėjai turėjo deficitą ir nei mes, ne mūsų konkurentai negalėjome vasarą greitai pasiūlyti Lietuvos klientams šio geidžiamo modelio. Tiesiog užsakymų buvo žymiai daugiau nei prekių ir klientams teko laukti. Šiuo metu elektrinis paspirtukas prekyboje yra ir matome, kad žmonės šiais metais nelaukė net geresnių orų, o pradėjo pirkti anksčiau. Rinkoje yra didelė elektrinių paspirtukų modelių įvairovė, tačiau „Xiaomi MiJia M365“ neabejotinai šiuo metu yra populiariausias, – teigia Varle.lt direktorius Igoris Tkačenko.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Varlė.lt
Varlė.lt
(4)
(7)
(-3)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: