Baltarusija ginkluojasi rusiškais „SU-30 SM“  (2)

Baltarusijos oro pajėgos praėjusį mėnesį iš Rusijos gavo pirmuosius du daugiafunkcinius kovos lėktuvus „SU-30 SM“ („Flanker“). Iš viso planuojama gauti 12 šio modelio vienetų, pasakoja Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak kario, iš viešų šaltinių žinoma, kad apie 21 „SU-30“ yra saugoma Baltarusijos kariuomenės rezerve, o šalies karo oro pajėgos dar turi „MiG-29“ ir „Su-25“.

„SU-30 SM“ buvo sukurtas kaip atsakas JAV kovos lėktuvui „F-15E“. Tačiau su skirtinga kovos filosofija: JAV „F-15E“ orientuojasi į išankstinį įspėjimą oro taikiniui ir jo naikinimą iš kuo didžiausio atstumo, tuo metu rusiškas „SU-30 SM“ daugiau skirtas artimai kovai (angl. dog fight), todėl palyginti du kovos lėktuvus sudėtinga, nes skiriasi kovos koncepcija, jau nekabant apie jungtines operacijas, kai mūšio laukas yra daugiasluoksnis (dalyvauja ne vieniši kovos lėktuvai, bet jungtinės pajėgos)“, – aiškina specialistas.

Pasak jo, „SU-30 SM“ – tai dvivietis, dviejų variklių orlaivis, kuris gali būti ginkluotas įvairia ginkluote: kulkosvaidžiais, automatinėmis patrankomis, bombomis, raketomis oras-oras ir oras- žemė, taip pat priešlaivinėmis raketomis.

„Orlaivis horizontaliame skrydyje išvysto dviejų machų greitį. Pats lėktuvas pagamintas iš titano ir aliuminio lydinių. Norėdamas bombomis atakuoti antžeminius taikinius, „SU-30 SM“ turi ženkliai sumažinti skrydžio greitį ir aukštį“, – pasakoja karys ir pamini, kad šio modelio lėktuvai gali būti naikinami vidutinio nuotolio priešlėktuvine sistema NASAMS, o šiuos lėktuvus Rusija naudoja Sirijoje – ir jau turi jų praradimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(14)
(7)
(7)

Komentarai (2)