„Heckler&Koch SFP9-SF“ - kuo geri pistoletai, kuriuos Lietuva išsirinko iš 13 modelių? Kam šiuolaikiniai kariai pistoletus naudoja apskritai?  (5)

Lietuva už 1,57 mln eurų perka vokiškų pistoletų „Heckler&Koch SFP9-SF“. Kokie tai ginklai? Ir kaip buvo pasirinkti būtent jie?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-09-17 „Heckler&Koch SFP9-SF“ - kuo geri pistoletai, kuriuos Lietuva išsirinko iš 13 modelių? Kam šiuolaikiniai kariai pistoletus naudoja apskritai?  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuvos Kariuomenė ieškojo kuo pakeisti senstančius „Glock 17“, „Colt 1911“, ir ČZ75 pistoletus. Visi jie turi savų problemų, didžiausia iš jų - artėjimas prie resurso pabaigos. „Glock 17“ yra geras, modernus ginklas, tačiau dabar turimi pistoletai yra gana seni. „Colt 1911“ yra labai senas dizainas, paplitęs dar Antrojo pasaulinio karo metais ir tiesiog neatitinkantis šiuolaikinės karybos standartų. Na, o ČZ75 apskritai nėra labai patvarūs pistoletai - jų vamzdžių resursas yra tiesiog tragiškai mažas, todėl jie greitai tampa netinkami naudoti.

Ir, kaip buvo skelbiama pranešime spaudai, buvo pasirinktas vokiškas „Heckler&Koch SFP9-SF“. Tai - modernus pusiau automatinis (iššauna kaskart paspaudus nuleistuką) pistoletas su polimeriniu korpusu. HK SFP9-SF rinkoje pasirodė 2014 metais, gamintojas teigia, kad ginklas buvo kuriamas 4 metus. SFP9 projektas pradėtas dėl to, kad Bavarijos policija norėjo pakeisti senstančius to paties gamintojo P7 pistoletus. JAV šis ginklas žinomas kaip VP9, Europoje ir Kanadoje - kaip SFP9.

„Heckler&Koch SFP9“ yra 186 mm ilgio, 33 mm pločio ir 137 mm aukščio. Vamzdžio ilgis siekia 104 mm. Su tuščia dėtuve SFP9 sveria 710 gramų, gali būti naudojamos 15, 17 arba 20 šovinių dėtuvės. Žinoma, HK SFP9-SF naudoja 9x19 mm kalibro amuniciją. Kalibro standartizavimas buvo dar vienas iš pistoleto pasirinkimo motyvų.

 

Keletą klausimų apie „Heckler&Koch SFP9-SF“ pasirinkimą uždavėme KAM. Štai kokius atsakymus pateikė Visuomenės informavimo skyrius Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamentas.

 

Pranešime spaudai minima, kad „Heckler&Koch“ pistoletas buvo išsirinktas iš 13 modelių. Gal galite paminėti bent kelis atmestus pasiūlymus ir kuo „Heckler&Koch“ pistoletas yra už juos pranašesnis? Kokius didžiausius šių pistoletų privalumus išskirtumėte?

Buvo renkamasi iš dabar rinkoje esančių populiariausių pistoletų modelių, vertinant juos ne tik kainos atžvilgiu. HK SFP9-SF pistoletas buvo pranašesnis už kitus bandant jo veikimą ekstremaliomis sąlygomis (veikimas skirtinguose temperatūriniuose režimuose,  užteršus ginklą vandeniu, purvu ir smėliu, keičiant padėtis ir pan.). Didžiausi privalumai – ergonomika ir patikimas veikimas naudojant pasunkintais režimais. 

 

Ergonomika yra dažnai minima kaip SFP9 pistoleto privalumas. Gamintojas siūlo galimybę pritaikyti rankeną prie naudotojo rankos, visi pistoletai yra tinkami ir kairiarankiams, ir dešiniarankiams. SFP9 korpusas turi keleta Picatinny MIL-STD-1913 standarto tvirtinimo taškų, kur galima montuoti lazerinius taikiklius, žibintuvėlius ir kitą papildomą įrangą. Tie taškai yra integruoti tiesiai į polimerinį pistoleto rėmą ir gali išlaikyti ir sunkesnius priedus neprarandant pistoleto standumo. Pats pistoletas taip pat yra greitai ir saugiai išardomas lauko sąlygomis be įrankių.

 

Įdomu tai, kad „Heckler&Koch SFP9“ buvo sukurtas kaip policijos ginklas, tačiau SF versija yra skirta specialiosioms pajėgoms ir kariuomenei. Esminis skirtumas - nuleistuko kelias. Policijos SFP9 nuleistukai keliauja 11 mm (atsistatymas - 5 mm), kariuomenės - 6 mm (atsistatymas - 3 mm). SF versijos nuleistukas taip pat yra šiek tiek lengvesnis. Tiesa, tai yra labai maži skirtumai, kuriuos nulemia skirtingas pistoleto vaidmuo policijos ir kariuomenės pajėgose.

 

Kuo skiriasi policijai ir kariuomenei skirti pistoletai? Tai yra, kodėl ši versija yra tinkamesnė kariuomenei nei tos, kurias naudoja įvairių šalių policijos pajėgos?

SFP9-SF modelis yra pakankamai naujas, todėl jo paplitimas tiek tarp karinių, tiek tarp policijos pajėgų nėra toks didelis, kaip, tarkim, „Glock 17“ modelio. Kariuomenės ir policijos pistoletai iš esmės nesiskiria. Pistoleto pasirinkimo kriterijai nebuvo lyginimas pagal tai, kiek daug kitų šalių kariuomenių, spec. pajėgų ar  policijos pajėgų jį naudoja.

 

(apie tai, kodėl neperkami „Glock 17“, skaitykite čia)

Lietuvos kariuomenė nebus vienintelės karinės pajėgos, naudojančios šiuos pistoletus. Japonijos sausumos savigynos pajėgos senstančius SIG P220 taip pat keis šiais. Juos taip pat naudos ir Turkija. Ateityje šis sąrašas tikrai turėtų ilgėti - juk tai vis dar yra labai naujas ginklas. Policijai skirtus HK SFP9 pistoletus naudoja įvairios Vokietijos, Šveicarijos, JAV ir Liuksemburgo policijos pajėgos.

 

Standartinio SFP9 apžvalga

Kiek vieningas pistoletų kalibras svarbus šiuolaikinės karybos kontekste? Ar buvo vertinama sąjungininkų ginkluotė? 9x19 yra labai plačiai naudojamas kalibras, tačiau lenkai ir latviai naudoja kitokius šio kalibro pistoletus.

Vieningas kalibras palengvina, atpigina ir supaprastina logistiką. NATO kontekste, tai sudaro sąlygas bendradarbiavimui ir sąveikai tarp aljanso partnerių. Pasirenkant modelį buvo vertinama dauguma populiariausių sąjungininkų naudojamų pistoletų modelių. Lenkai ir latviai, rinkdamiesi pistoletus, turi savo motyvus. Tai, ar šį pistoletą naudoja Lenkijos arba Latvijos kariuomenės, nebuvo atrankos kriterijus. Svarbu, kad Lenkijos ir Latvijos naudojamų daugumos pistoletų kalibras yra toks pat - 9x19.

 

Minėjome, kad kariuomenės ir policija savo pistoletus naudoja skirtingai. Policijos pareigūnui pistoletas yra pagrindinis ginklas, naudojamas kiekvienoje situacijoje, reikalaujančioje šaunamojo ginklo panaudojimo. Policija taip pat dirba kur kas švaresnėmis sąlygomis. Tuo tarpu kariui pistoletas yra tik antrinis ginklas ir yra naudojamas retai. Žinoma, jis vis tiek yra labai svarbus, todėl ir šįkart buvo atrinktas labai atsakingai.

 

 

Pistoletas - tai antrinis kario ginklas. Kaip apibūdintumėte jo paskirtį ir panaudojimą karybos neišmanantiems žmonėms? Kokia pistoleto svarba, kokiose situacijose jis būtų panaudotas?

Dažnai pistoletas yra antra ginklo sistema, kurią turi karys. Pasibaigus amunicijai ar atsiradus strigimui, gedimui pagrindinėje ginklo sistemoje, pistoletas yra papildomas šansas tęsti kovą. Pistoletas yra skirtas kovai artimame mūšyje. Jis yra nepamainomas,  kai reikia veikti patalpose ar transporto priemonėje, kur manevro laisvė ribota, taip pat kai ginklas, dėl atitinkamų priežasčių turi būti nešiojamas nekrentant į akis.

 

Ginklų entuziastai giria „Heckler&Koch SFP9“ pistoletus dėl jų patikimumo ir ergonomikos. Šie ginklai gaminami Oberndorfe, Vokietijoje, o „Heckler&Koch“ kompanija yra žinoma kaip kokybiškos ginkluotės gamintojas. SFP9-SF nebus pirmieji šio gamintojo pistoletai Lietuvos pajėgose - nors KAM teigia, kad sprendimui pirkti HK SFP9-SF tai neturėjo įtakos, LK patirtis su „Heckler&Koch USP“ pistoletais apibūdinama kaip teigiama. 

Beje, KAM puslapyje po pranešimu spaudai atsirado ir interneto naršytojo klausimas, ar nebereikalingi senieji pistoletai bus parduodami žmonėms. Atsakymas, deja, yra tame pačiame pranešime - naudojimui dar tinkami pistoletai bus paliekami kariuomenės rezerve.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(39)
(6)
(33)

Komentarai (5)