Išplatintas Elono Musko laiškas „Tesla“ darbuotojams - štai ką teks daryti, kad kompanija nebūtų kaip „suflė po kūju“  ()

„Tesla“ vadovas Elonas Muskas darbuotojams išsiuntė laišką, kuriame paaiškino, ką reikia daryti, kad kompanija nebūtų sutriuškinta kaip „suflė po kūju“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Elonas Muskas dažnai platina masinius elektroninius laiškus savo įmonių darbuotojams. Dažnai juose yra duomenys apie įmonės veiklą. Kitais atvejais - keli stiprūs teiginiai motyvacijai. „Tesla“ kompanijai sekasi puikiai. Pardavimai yra stabiliai aukšti, įmonės akcijų vertė stabiliai auga, kompanija ruošia kelis naujus modelius, naujas baterijų ir automobilių konstrukcijos inovacijas. Nors elektromobilių rinkoje žaidėjų daugėja, „Tesla“ kol kas gali būti užtikrinta savo ateitimi. Tiesa, šiame pasaulyje visiškai užtikrintas negali būti niekuo.

Šįkart Muskas savo laiške darbuotojams ragino susikoncentruoti į tai, kas svarbiausia - kaštų mažinimą ir pelną. Kodėl? Kaip laiške minėjo Muskas, „Tesla“ pelningumas pernai siekė tik 1 %. Tačiau tuo pat metu „Tesla“ sulaukia žymių investicijų, kurios vis didina kompanijos akcijų vertę. Kompanijos vertė per pastarąjį mėnesį paaugo 100 milijardų dolerių.

 

„Investuotojai mums suteikia didžiulį pasitikėjimą dėl pelno ateityje, bet jei kažkuriuo metu jie nuspręs, kad pelnas neišaugs, mūsų akcijos bus sutraiškytos kaip suflė po kūju“, laiške rašė Muskas.

Ir tai yra svarbu suprasti - akcijų vertės augimas tikrai nereiškia, kad kompanija yra labai pelninga. Daug startuolių iš pradžių patiria didžiulį vertės augimą ir tik tada pradeda vaikytis pelno. Akcijas perka ne tik tie, kurie nori „Tesla“ pelno dalies, bet ir tie, kurie tikisi tas akcijas parduoti kur kas brangiau. Kadangi „Tesla“ pelningumas yra mažas, laikyti akcijas ilgesnį laiką tiesiog nėra prasmės. Taigi, jei rinka nurims ir „Tesla“ vertė nustos augti, investuotojai turės pagalvoti, ar nevertėtų perkelti tuos pinigus į greičiau augančias akcijas - motyvacijos likti prie 1 % pelningumo nėra daug. Ir kai jie ims trauktis, akcijų vertė ims kristi. Gali prasidėti ir grandininė reakcija, kuri gali būti pražūtinga.

 

Tiesa, „Tesla“ turi ne tik gerą produktą bei aukštą vertę rinkoje. „Tesla“ turi ir Eloną Muską. Labai sėkmingas verslininkas pats savaime traukia investicijas - žmonės tiki, kad jam seksis. Jei jo vietoje būtų kitas, tylesnis, ne tokį ryškų įvaizdį turintis vadovas, tikėtina, kad vos pelninga kompanija tokių investicijų nesulauktų apskritai.

Taigi, Muskas nori, kad „Tesla“ mažintų kaštus ir didintų pelningumą. Laikas parodys, kaip į tai bus koncentruojamasi. Greito akcijų kritimo tikėtis nereikėtų, nes jų vertė šoktelėja kaskart Muskui pranešus apie naują produktą - šis efektas bus pastebimas ir kai kelius pasieks vilkikas „Semi“, superautomobilis „Roadster“ ir dar vienas hečbekas, kuris bus ruošiamas Europos rinkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(5)
(13)

Komentarai ()