Artėjame prie masinio apsiginklavimo? Ši žinia daug kam kels šiurpą - su 3D spausdintuvais ir už juokingą kainą jau galima pasigaminti pusiau automatinį ginklą (Video)  (8)

„Deterrence Dispensed“, tūkstančius narių vienijanti internetinė bendruomenė, jau siūlo parsisiųsti ir atsispausdinti patikimą pusiau automatinį ginklą. Pavojus ar laisvė?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieiga prie ginklų kiršina žmones. Vieni mano, kad šaunamieji ginklai ir amunicija privalo būti stipriai ribojami, kiti teigia, kad žmonės privalo turėti teisę gintis patys ir ginti savo šalį. Nuo visko - teroristų (vietinių ir atvykusių), invazinių pajėgų, valdžios perversmo. Apie šią diskusiją būtų galima rašyti ilgai ir nuobodžiai - apie tai jau rašomos knygos. Vieni visada rodys pirštu į statistiką, rodančią, kad ginkluotoje JAV susišaudymai yra dažnesni, kiti pirštu sukios prie smilkinio - „ginklas mano seife yra nužudęs tiek pat žmonių, kiek ir automobilis mano garaže“.

Bet yra ir dar viena ginklų aktyvistų kategorija - tie, kurie mano, kad tokie draudimai apskritai nėra įmanomi. Ar galite įsivaizduoti visuomenę, kur būtų uždrausti peiliai? Net jei tai būtų parašyta įstatymuose, daug žmonių vis tiek naudotų peilius - juk peiliu galima paversti kone bet kurį plieno gabalą. Uždrausite plieną? Turėsite uždrausti ir stiklą, keramiką, žalvarį ir net kai kuriuos plastikus. Galite uždrausti ginklus, bet ar uždrausite vamzdį, skardą ir įgūdžius? Ir ar susitaikysite su faktu, kad tie, kurie yra pasiruošę panaudoti ginklą nusikaltimams, nepaisys ir to ginklų draudimo?

 

Britas Philipas Lutyis 20 amžiaus pabaigoje buvo nuteistas kalėti už savadarbių ginklų turėjimą ir jų gamybos instrukcijų publikavimą. Jo automatiniai ginklai galėjo būti gaminami turint minimalias žinias ir įrankius - tiesiog reikėjo sekti planus. Lutyis kalėjime praleido 4 metus. 2009 metais vėl buvo sulaikytas už „informacijos sukūrimą, kuri gali būti panaudota teroristiniams aktams vykdyti ar rengti“. Vėlgi, aišku, kalbama apie savadarbių ginklų planus. Automatinius ir pusiau automatinius ginklus uždraudusioje Jungtinėje Karalystėje tokios idėjos kėlė šiurpą. Ir dabar kelia. Nepaisant to, kad teroristiniams aktams vykdyti šaunamojo ginklo apskritai nereikia.

„Visi asmenys turi teisę turėti įrankius ginti savo žmogiškumui“

Dabar - 21 amžius ir 3D spausdintuvai yra visur. Lutyio ginklams gaminti reikėjo bent jau šiokių-tokių įrankių. Dabar ginklai gaminami tiesiog pakampėse miegamuosiuose. Tam reikia dar mažiau įrankių ir žinių.

 

„Ginklų kontrolė žlugo“, skelbiama internetinės spausdintų ginklų bendruomenės „Deterrence Dispensed“ puslapyje. Pirmieji atspausdinti ginklai buvo pakankamai primityvūs ir nepatikimi. Kai kurie iš jų buvo vienkartiniai. Tačiau dabar „Deterrence Dispensed“ puslapyje yra ir pusiau automatinis ginklas FGC-9 („fuck gun control 9 mm“), kuris, kaip teigia jo kūrėjai, yra patikimas. Jo gamybos kaina, ĮSKAITANT spausdintuvą, siekia maždaug 350 JAV dolerių.

Ar FGC-9 yra legalus? Na, priklauso nuo šalies ir net valstijos. Jis neturi jokių serijinių numerių, jį galima įsigyti be jokios patikros. Tačiau didelėje JAV dalyje jis būtų legalus, nes nėra visiškai plastikinis - jis turi metalinį vamzdį (ir dar kelias dalis), dėl kurio būtų pastebimas metalo detektoriais

Problema - tokie spausdinti ginklai leidžia apsiginkluoti visoms pusėms. Ir tiems, kurie nori turėti įrankius savo, savo namų, šeimos ir šalies gynybai. Ir tiems, kurie nori daryti nusikaltimus. „Slate“ praneša, kad FGC-9 yra populiarus tarp ekstremistinių grupių (tokių kaip neonaciai).

 

Ir neskubėkite sakyti, kad tai - tik JAV problema. Griežta ginklų kontrolė turi daug priešininkų ir Europoje. Jų teigimu, ginklas iš esmės yra tik įrankis. Juos uždraudus įstatymais, jų neturės tik tie, kurie įstatymų klauso. O tie, kurie nori daryti nusikaltimus, tikriausiai išdrįs padaryti ir dar vieną - įsigyti ar atsispausdinti nelegalų ginklą. Tas įrankis gali būti naudojamas ir gerai (gynybai ir savigynai), ir labai blogai veiklai, bet ar tai nepasakytina ir apie kitus mūsų turimus daiktus - automobilius, kirvius, benzino kanistrus? Kita vertus, ginklų kontrolės šalininkai turi visą eilę savų argumentų - šaunamieji ginklai yra labai efektyvūs ir greiti, į ginklą perkančio žmogaus sąmonę neįlįsi, o ir tai, kaip ne visada atsakingai naudojame savo automobilius, rodo, kad ne visi yra pasiruošę po ranka turėti tokius įrankius.

Kad ir kurioje ginklų kontrolės barikadų pusėje stovėtumėte, tiesa yra ta, kad su laiku mėgėjiškais 3D spausdintuvais bus gaminami vis pažangesni ginklai ir sunku įsivaizduoti, kaip jų plitimą įmanoma sustabdyti įstatymais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(44)
(2)
(42)

Komentarai (8)