Vėjo energetika ateityje atrodys taip? Kodėl vėjo jėgainės gali atrodyti kaip didžiuliai vibratoriai? (Video)  (2)

„Vortex Bladeless“, Madride įsikūręs startuolis, nori pakeisti vėjo jėgainių pramonę. Norvegijos ir Europos Sąjungos paramos sulaukusi kompanija jau publikavo savo tyrimus ir žvalgosi vietų, kur galėtų įrengti bandomąsias jėgaines. Bet ar šie įrenginiai išspręs visuomenės priešiškumo problemą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tradicinės trijų menčių vėjo jėgainės sulaukia nemažai pasipriešinimo, nes yra žmonių, kuriems jos atrodo negražios. Be to, arčiau gyvenančius žmones erzina triukšmas ar šešėliai. Galiausiai, įrengti tokias jėgaines yra labai sunku dėl fizinio komponentų dydžio.

Kita vertus, „Vortex Bladeless“ neketina konkuruoti su įprastomis vėjo jėgainėmis. Tiesiog manoma, kad yra vietų, kur bemenčiai generatoriai veiktų geriau. Tik kažin, ar jie išspręs tą „kraštovaizdžio darkymo“ klausimą, nes jie ne tik atrodo kaip milžinų seksualinių malonumų žaislai, bet dar ir vibruoja. „Kažką panašaus esu radęs mamos stalčiuje“, rašė vienas, matyt, vėjo energetikos entuziastės sūnus „Reddit“ tinkle.

Kol kas „Vortex Bladeless“ planuoja vos 3 metrų jėgaines, bet jos gali būti didesnės. Vėjo veikiama jėgainė vibruoja - juda į šalis, kaip liekno medžio kamienas ar smilga. Tas elastingas judesys integruotos sistemos pagalba yra transformuojamas į elektros energiją. Tos energijos nesukuriama tiek daug, kiek pavyktų gauti iš tradicinės vėjo jėgaines, bet „Vortex Bladeless“ kūrinys turi kitų privalumų.

 

Visų pirma, „Vortex Bladeless“ jėgainės yra mažesnės ir lengviau transportuojamos. Antra, jos dirba visiškai tyliai. Trečia, jos nekelia problemų paukščiams ar kitai gyvajai gamtai. Ketvirta, ir čia yra skonio klausimas, jos lengviau įsilieja į peizažą.

„Vortex Bladeless“ teigia, kad tokios jėgainės galėtų būti įrengiamos ten, kur dideli malūnai yra tiesiog nepageidaujami ar netelpa. Pavyzdžiui, ant gyvenamųjų namų stogų - tarsi atsakas į populiarėjančias saulės jėgaines. „Vortex Bladeless“ teigia, kad menčių neturinčios vėjo jėgainės veiktų negirdimai ir nereikalautų priežiūros.

 

Kol kas kuriamos „Vortex Bladeless“ jėgainės yra vos 3 metrų aukščio. Tačiau ateityje svajojama apie 140 metrų aukščio jėgaines, kurių galia siektų iki 1 megavato. Jos nebūtų tokios efektyvios kaip įprastos vėjo jėgainės, bet galėtų stovėti ten, kur ilgi besisukančių menčių šešėliai yra nepageidaujami. Tik gal nudažykite jas kaip nors žaliai, kad primintų kaktusus, o ne kažką iš karantino išgyvenimo rinkinio vienišoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(4)
(7)

Komentarai (2)