Lietuvoje – naujo tipo vėjo jėgainės  (13)

Lietuvoje pradedamos naudoti naujos pažangios turbininės vėjo jėgainės, papildančios atsinaujinančios energijos šaltinius – įprastas vėjo jėgaines, saulės skydelius. Inovatyvi sistema leidžia daug sutaupyti, aprūpinant elektros energija nutolusius ir dėl to sunkiai pasiekiamus objektus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pažangios turbininės vėjo jėgainės išsiskiria tuo, kad elektros energijos generavimui reikia minimalaus vėjo stiprumo. „Tai puiki alternatyva nuo miestų nutolusioms įmonėms, telekomunikacijų, kariniams ir kitiems objektams, nes dažnai neurbanizuotų vietovių aprūpinimas elektros energija būna problematiškas arba ekonomiškai nepagrįstas,“ – pabrėžia „ELSIS TS“ generalinis direktorius Darius Imbrasas. „Tuo tarpu turbininės vėjo jėgainės nereikalauja didelių įdiegimo ar eksploatacijos išlaidų. Šioms jėgainėms užtenka minimalaus vėjo stiprumo, jos statomos neaukštai, o jas įsukti gali ir besikeičiančios krypties ir žemiau esančios vėjo srovės. Naujų vėjo jėgainių kompaktiškumas leidžia jas statyti arčiau kitų pastatų, kas taip pat sumažina išlaidas“.

Alternatyvios energetikos sistemos domina ir kariškius. Turbinines vėjo jėgaines patogu naudoti gynybos srityje, nes jos leidžia atsisakyti įprastinių dyzelinių generatorių, reikalaujančių nemažai vis labiau brangstančio kuro. Kitas svarbus faktorius – aukštingumas, kuris šiuo atveju minimalus, nes turbininės vėjo jėgainės yra statomos neaukštai ir yra sunkiau pastebimos.

Efektyvumas padidėja iki 50 %

Pasak „ELSIS TS“ generalinio direktoriaus D. Imbraso, įmonė veiklos pradžioje nutolusių objektų elektrifikavimui naudojo kombinuotas saulės – vėjo (horizontalios ašies) jėgaines. „Ilgametė praktika parodė, jog tradicinės saulės – vėjo jėgainės ne visada užtikrina pakankamą kiekį elektros energijos. Jo žodžiais, tai ypač aktualu žiemos metu, kai dėl pastovaus debesuotumo, sniego ar lijundrų tradicinių saulės – vėjo jėgainių naudojimas tampa neefektyvus.

Atsižvelgusi į šią praktiką, bendrovė 2011 metais suprojektavo ir pramoniniame objekte įdiegė pažangią sistemą, kurioje reikiamas elektros energijos kiekis generuojamas ypač didelio efektyvumo naujos kartos turbininėmis vėjo jėgainėmis, dirbančiomis kartu su saulės skydeliais.

„Šių jėgainių darbo efektyvumas yra 30-50 % didesnis, jei jas palygintume su analogiškomis tradicinėmis vėjo jėgainėmis tomis pačiomis oro sąlygoms. Didžiausias skirtumas matomas tada, kai vyrauja silpni, apie 5 metrų per sekundę vėjai. Tą įrodė ir sistemos eksploatacija žiemos periodu, – užtikrino įmonės generalinis direktorius.

„ELSIS TS“ surinkti elektros energijos gamybos duomenys parodė, kad jėgainės pilnai ir nenutrūkstamai patenkino planuotus arba reikalaujamus elektros energijos poreikius bet kuriuo paros metu, bet kokiomis oro sąlygomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(29)
(1)
(22)

Komentarai (13)