"Misa Digital Guitar" - skaitmeninės gitaros projektas (Video)  (10)

"Misa Digital Guitar" kūrėjas teigia, jog jo išradimas tikrai nėra skirtas įprastinėms elektrinėms gitaroms išstumti iš muzikos rinkos. Jis greičiau reikalingas tiems, kurie nori "išsivaduoti" iš kai kurių fizinių tradicinio instrumento apribojimų, arba tiesiog paeksperimentuoti su naujomis garso išgavimo galimybėmis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praktiškai visos esminės elektrinės gitaros charakteristikos susijusios su tuo, jog šis instrumentas yra pagamintas iš medžio ir metalinių stygų. Garsą generuoja virpančios stygos; šis virpesys sąveikauja su magnetiniu srautu, generuoja proporcingą išėjimo įtampą, kuri vėliau yra sustiprinama ir paverčiama garsu. Tačiau gitaros turi tam tikrų apribojimų. Norint išgauti garsą, reikia paliesti stygą, be to, garsas būna intensyviausias kelias akimirkas po stygos atleidimo, ir tolygiai slopsta. Kairioji ranka kontroliuoja, kokias natas groti, o dešinioji ranka kontroliuoja kada ir kokiu intensyvumu jas groti. Į elektrinę signalo perdavimo ir apdorojimo grandinę galima įterpti papildomus efektus, tačiau tam dažnai tenka pasitelkti papildomus koja spaudžiamus pedalus. Šio instrumento mėgėjų teigimu, toks efektų generavimas savotiškai atsieja jų valdymą nuo to, ką daro muzikanto rankos. Be to, vienu metu realią "naudą" galima išgauti tik iš vieno pedalo. Netgi tais retais atvejais, kai efektų valdymo elementai sumontuojami tiesiai ant gitaros korpuso, rankai vis vien tenka peršokti nuo stygos ant šių papildomų mygtukų. Tai nesudaro problemų, jei efektai naudojami retai, tačiau jei efektus reikia perderinti atsižvelgiant į grojamos melodijos pobūdį, tai jau sudaro nemažai problemų.

Elektroninė muzika jau pagal patį jos apibrėžimą negali turėti tokių apribojimų. Joje garso tembras gali būti keičiamas pačiais įvairiausiais būdais. Todėl norint tokius pačius efektus išgauti su gitara, būtina, kad valdymo elementai leistų kontroliuoti visus garso sintezavimo parametrus, ir tuo pačiu sudarytų kaip galima mažiau (arba visai nesudarytų) fizinių apribojimų vartotojui.

Būtent šia idėja buvo remtasi projektuojant "Misa digital guitar". Joje neliko stygų - dešinioji ranka tiesiogiai kontroliuoja garsą. Žinoma, tiesiogiai tokio instrumento negalima palyginti su akustinėmis arba elektrinėmis gitaromis - tai skirtingi instrumentai, skirti skirtingoms meno formoms ir skirtingai muzikai. Elektroninei muzikai. Autoriaus siekis buvo sukurti minimalistinę vartotojo sąsają, kad instrumentas būtų kaip galima paprastesnis ir efektyvesnis. "Misa digital guitar" valdanti programinė įranga platinama pagal atvirojo kodo licenziją. Pati programa veikia "Linux" operacinės sistemos terpėje. Tai reiškia, kad programuotojai - tiek profesionalai, tiek mėgėjai - gali lanksčiai modifikuoti instrumento veikimą, ir netgi keisti jo sąsąją, pavyzdžiui, siekdami sukurti kokią nors naują specifinę funkciją. Toks instrumento vartotojų bendruomenės bendradarbiavimas ir eksperimentavimas leidžia atrasti naujus būdus, kaip naudoti ir tobulinti patį instrumentą.

Iš esmės "Misa digital guitar" yra MIDI valdiklis. Ją reikia prijungti prie MIDI standartą palaikantį garso generavimo modulį, tad atkuriamą garsą riboja tik MIDI modulio garso atkūrimo galimybės. Instrumento techninės specifikacijos: "Linux" branduolys 2.6.31 (Gentoo); MIDI išėjimas, "Ethernet" tinklo jungtis, lietimui jautrus ekranas, SSH serveris, 24  tablatūros taškai. Daugiau apie instrumento veikimą žiūrėkite video.

 



Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)